Vardagsmat
Låter det tråkigt? Tänk om, vill du äta hälsosamt och göra skillnad för hälsan på riktigt är det vardagsmaten du ska fokusera på. Varför? Jo, för det är vad du äter oftast som spelar roll.
Tänk så här. Under en livstid äter vi upp till 70 ton mat. Hela 70 ton! Om vi tänker på den mängden som ska passera genom kroppen så blir det lätt att förstå att det vi äter kommer spela roll för hur vi mår, både nu och i framtiden. Tittar vi lite närmare på denna enorma mängd mat så kommer vi snabbt se att vissa saker förekommer mer ofta än annat. Exempelvis så kommer det du ofta äter till frukost förekomma betydligt oftare än julskinkan och födelsedagstårtan. För det måste vara fler än vi som ofta äter ganska samma till frukost?! För hälsans skull är det därför viktigare att fokusera på en näringsrik frukost än att tänka till på födelsedagstårtan. Är du med?
Så med det sagt vill vi slå ett slag för vardagsmaten! Och många av oss har säkert en hög vardagsrätter som vi snurrar runt på. Kanske dags att lägga till två nya i repertoaren?! Denna månad lägger vi fokus på god, enkel och hälsosam vardagsmat och delar därför fyra av våra favoritrecept med er, och redan här kommer ett på vår Curry Masala. De är alla toppgoda, ganska enkla att göra och bäst, de passar perfekt i matlåda!
Och här kommer våra topp tre för mer grönt i vardagen:
- Ha alltid frysta grönsaker hemma. Släng ner sista kokminuten på pastan, quinoan eller matvete så kommer det grönsaker på köpet
- Ta en osthyvel och hyvla ner ett rödkålshuvud. Blanda med rapsolja, vitvinsvinäger, salt och peppar och förvara i en burk i kylen. Vips så har du en veckosallad som räcker just hela veckan
- Introducera mer grönt där du vanligtvis inte äter dem. Exempelvis riven morot i gröten (med kanel och kardemumma smakar det nära en morotskaka) gröna ärtor i smoothien eller rödbetshummus på frukostmackan.
Trevlig vardag!
Önskar Johanna och Caroline, Springtimes dietister
PS! För mer matinspiration, följ gärna Caroline och Johanna på @dietistensval