Slå världsrekordet i insamlad cykeltid och rädda liv på Cykelns dag 3 juni

Slå världsrekordet i insamlad cykeltid och rädda liv på Cykelns dag 3 juni


En tredjedel av bilisterna i Stockholms län kan ta sig till jobbet med en vanlig cykel inom en halvtimme. Om dessa 111 000 personer bytte bilen mot cykeln skulle nästan 900 levnadsår bland stockholmare räddas varje år.

Det visar en nyligen publicerad studie som presenteras samtidigt som Svensk Cykling drar igång årets kampanj inför Cykelns dag där målet är att slå fjolårets världsrekord i insamlad cykeltid. 

– Cykling ger bättre hälsa och renare luft för hela befolkningen, säger Johan Sommar, docent vid Hållbar hälsa vid Umeå universitet och huvudförfattare till den nya studien.

Den samhällsnyttiga cyklingen är temat för årets Cykelns dag, som firas 3 juni. En tidigare hälsoekonomisk beräkning på vad som skulle hända om dessa bilister i Stockholms län valde cykeln visar en vinst på 2,5 miljarder kronor per år. Detta tack vare att personer som cyklar förbättrar sin hälsa och minskar luftföroreningarna. 

– Vår studie visar att cykelpendling, bara i Stockholms län, skulle kunna förhindra 78 förtida dödsfall om året och minska sjukligheten hos många fler. Mest minskar sjukligheten i diabetes typ 2, säger Johan Sommar. 

Att 3 juni är Cykelns dag har FN beslutat. I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag med syftet att skapa gemenskap mellan cyklister och sprida cykelglädje till fler. 

– Varje person som cyklar är en vinst för samhället eftersom de håller sig friskare, är mindre sjukskrivna och inte släpper ut några luftföroreningar under resan

– På Cykelns dag i fjol registrerade cyklister i Sverige nästa elva månaders cykeltid via hemsidan cykelnsdag.se. Då skapade vi ett världsrekord. Runt om i landet laddar nu cykelklubbar och andra föreningar, skolor, arbetsplatser och många enskilda cyklister för att tillsammans slå detta världsrekord, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling. 

Nytt för i år är att Sveriges skolelever har en egen insamling i den gemensamma insamlingen av cykeltid. Målet är att skolelever i Sverige tillsammans ska kunna cykla hela sommarlovet på en dag. 

– Varje person som cyklar är en vinst för samhället eftersom de håller sig friskare, är mindre sjukskrivna och inte släpper ut några luftföroreningar under resan. Även om man bara cyklar fem minuter till jobbet minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Klas Elm. 

Fakta
Studien “Övergripande hälsoeffekter av en potentiell ökning av cykelpendlingen i Stockholm” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health. Den visar att 873 levnadsår om året skulle räddas i Stockholms län om de 111 000 bilister som skulle kunna ta sig till jobbet med en vanlig cykel på mindre än 30 minuter skulle byta bilen mot cykeln. Detta genom färre dödsfall bland de som byter transportsätt och bland alla som får andas friskare luft. Till det kommer alla vars hälsa förbättras av mer motion och renare luft. 

Läs mer om forskningsrapporten här


Läs också

Ångest? Träna med högre intensitet

En ny svensk studie visar att fysisk träning dämpar ångestsymtom – och att effekten blir...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför är träning cancerns fiende

För inte så länge sedan var en cancerdiagnos nästa samma sak som en dödsdom. De...

Läs mer

Träna hjärnan med löpning

Löpning är en mycket avancerad form av hjärnträning. Ny forskning visar att löpning kräver komplexa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Här kommer några enkla...

Läs mer
Därför ska du våga vila!

Många av oss som verkligen gillar att träna har svårt att acceptera att det kan vara bra – till och...

Läs mer
Toppa med D-vitamin

D-vitamin har stor betydelse för vår hälsa – och solen är vår främsta källa till det! Nu är chanserna goda att...

Läs mer
Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt kan snegla på den nästa...

Läs mer