Ät dig frisk!

Ät dig frisk!


Visste du att du har ett helt apotek i köket? Testa att bota små åkommor naturligt innan du går till medicinskåpet.

Av: Smart Mat (smart-mat.se)

Mat är bra medicin (och nu menar vi inte bara att det kan vara skönt att ”självmedicinera” med choklad när det är riktigt synd om en). Dels har vi det förebyggande arbetet; bra mat innehåller förstås en mängd viktiga vitaminer och mineraler som kan mota bort många vanliga hälsoproblem. Men än mer intressant är att viss sorts mat också innehåller fytonutrienter som hjälper immunförsvaret, minskar inflammationer i kroppen och slåss mot kroniska sjukdomar.

Bra mat innehåller förstås en mängd viktiga vitaminer och mineraler som kan mota bort många vanliga hälsoproblem.

Så nästa gång du plågas av jetlag, har svårt att somna eller lider av huvudvärken från helvetet – kom ihåg att det är närmare till köket än till apoteket. Det hjälper inte alltid, men visst är det värt ett försök?

Vi kommer framöver att presentera tips på mat och vardagsknep som du kan ta till vid tillfällen då du inte mår så bra.


Tofu scrambled

Tofu scrambled


Recept av Dietistens Val: Som växtbaserad scrambled eggs. Inte istället för, men som variation! Det här äter vi gärna till frukost, ofta på en skiva bröd och ibland med lite sallad bredvid. Som enkelt kvällsmål eller lunch ihop med kokta gryn och en klick hummus. Middag på 10 minuter det! Love!

Tofu scrambled med gurkmeja, tomat, chili och spenat – ingredienser för fyra:
100 g körsbärstomat
50 g bladspenat
Ca 250 g fast tofu
0,5-1 msk chipotlepasta

Att ha hemma: rapsolja, 1 tsk gurkmeja, salt och peppar

Tillagning:
Hetta upp olja i en stekpanna. Dela tomterna på hälften och stek i pannan ihop med spenat. Mosa tofun med en gaffel och blanda ner i pannan. Smaksätt med chipotle och gurkmeja. Smaka av med salt, peppar och servera med lite sesam på toppen.

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
Sammanlagt värde: 1093 kronor.

Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

  • 22 timmars speltid
  • Superb säker passform
  • Kraftfullt ljud
  • Långvarig komfort
  • Touch control
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • 10 m trådlös räckvidd
  • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Chokladkaka black bean

Chokladkaka black bean


Recept av Dietistens Val: Gör denna när du vill äta kladdkaka som är toppgod och samtidigt gör gott! De svarta bönorna, lena honungen och chiafröna tillsammans med mörk choklad och vanilj gör denna kaka till en smaksensation.

Ingredienser
3 dl kokta svarta bönor (1 tetra á 380g, sköljda)
3 ägg
1 dl kakao
1 dl honung
2,5 msk olivolja
2 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
150g mörk choklad

Att ha hemma: kakao, honung, olivolja, vaniljpulver och salt

GÖR SÅ HÄR
Mixa bönorna med ägg, kakao, honung, olivolja, chiafrön, vaniljpulver och salt. Smält choklad (förslagsvis över vattenbad eller försiktigt i micron) och blanda ner i smeten. Häll smeten i en form och grädda i ugn ca 25min på 175 grader. Servera som den är eller kanske med hallon eller en klick kokosgrädde om du vill.

Chokladgröt med stekt banan och tahinisirap

Chokladgröt med stekt banan och tahinisirap


Recept av Dietistens Val: Varför inte vardagslyxa med denna ljuvliga chokladgröt till frukost? Kanelstek banan till och servera med skummad mjölk. En perfekt start på dagen!

Ingredienser, för fyra
3 dl havregryn
3 msk solrosfrön
2 tsk kanel
4 dl havredryck
3 msk kakao
1 banan

Tahinisirap
3 msk tahini och 1 tsk mörk sirap

Gör så här:
Blanda havregryn med solrosfrön, kakao och kanel i en kastrull. Tillsätt havredryck och 3 dl vatten, koka upp och låt koka ca 4 minuter. Rör ihop tahini med sirap. Servera chokladgröten med skivad eller kanelstekt banan, tahinisirap och skummad mjölk eller havredryck.

Chokladbollar med hallon- och jordgubbsgömma

Chokladbollar med hallon- och jordgubbsgömma


Recept av Dietistens Val: Magiskt goda chokladbollar med fräsch smak av både jordgubb och hallon. Perfekt till eftermiddagsfikat eller som kvällssnacks. Unna dig själv eller bjud någon du tycker om!

Ingredienser
15 dadlar
4 dl havregryn
4 msk jordnötssmör
0,5 dl kokosflingor
3 msk kakao
3 msk kallt starkt kaffe
2 krm vaniljpulver
1,5 krm salt
Färska hallon och jordgubbar
Ev. 50 g mörk choklad (70%)
Extra kokosflingor

Gör så här:
1. Pilla ur kärnorna från dadlarna och mixa ihop med havregryn, jordnötssmör, kokosflingor, kakao, kaffe, vaniljpulver och salt. Vi använde en stark blender, men en matberedare är nog annars bäst!

2. Ta en sked chokladsmet och knåda ihop. Tryck ut i handen till en rundel. Lägg på ett hallon eller en halv jordgubbe och vik in kanterna och forma försiktigt till en boll.

3. Rulla bollarna i kokosflingor- eller för extra guldkant, smält mörk choklad och pensla bollarna med innan de rullas i kokos. Förvara i kylen, bjud någon du gillar eller svep direkt!

Chokladig brownie

Chokladig brownie


Recept av Dietistens Val: Mjuk och chokladig brownie bakad helt på nyttigheter får vi nästan säga. God att äta som den är eller med rårörda hallon och kanske en klick vispad kokosgrädde eller vanlig grädde.  

Ingredienser
3 dl kokta svarta bönor (1 tetra á 380g, sköljda)
20 färska dadlar
0,5 dl honung
3 ägg
1 dl olivolja
0,5 dl starkt kaffe
1 dl havredryck (eller mjölk)
1 dl havremjöl (mixa havregryn själv går fint)
1,5 dl mandelmjöl
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl rostade hasselnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mixa bönor, dadlar och honung i en mixer/matberedare tills slät konsistens.
3. Tillsätt ägg, olivolja, kaffe och havredryck och mixa igen.
4. Häll i havremjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver och salt och mixa så att allt  blandas.
5. Hacka nötterna grovt och blanda i smeten
6. Smörj (och bröa eventuellt med kokos el. ströbröd) en ugnsform och häll i smeten.
7. Grädda i ugn ca 25 minuter eller tills kakan stannat helt.