Stressa mindre och må bättre
Att långvarig stress är skadligt för kroppen är något som de allra flesta är medvetna om. Studier visar att långvarig stress kan leda till flera hälsoproblem som är farligt för både ens fysiska och psykiska hälsa.
Stress i små doser kan vara positivt t ex om man ska prestera i ett lopp eller inför ett prov. Det på grund av att nivåerna av stresshormonet kortisol ökar. Men för mycket och långvariga mängder kortisol i omlopp är något som bör undvikas. Men vad händer i kroppen när vi stressar för mycket?
Psykiska hälsan
Långvarig stress ökar risken för psykisk ohälsa. Och det kan i förlängningen leda till både ångest, oro och depression. Om du inte heller sover ordentligt eller kan återhämta dig när du är stressad riskerar du att bli utmattad.
Huden
Huden är kroppens största organ och vid stress utsöndras pro-inflammatoriska ämnen som kan leda till t ex eksem, akne och psoriasis. Stress försvårar även sårläkning och kan leda till torr och flagande hud.
Immunsystemet
Långvarig stress påverkar vårt immunförsvar negativt och du blir mer mottaglig för infektioner. När vi stressar mycket ökar nivåerna av kortisol, vårt ”stresshormon”. I lagom mängder är det bra, t ex om vi ska prestera. Men om du stressar för mycket får du för höga nivåer och risken för kraftiga inflammationer och infektioner i kroppen ökar.
Aptiten
För mycket stress påverkar hjärnans belöningssystem och det finns tendenser till att du äter mer socker och fett som inte är bra för kroppen. Risken för bukfetma ökar också vid kronisk stress och det i sin tur påverkar vikten.
Men det finns flera knep på hur du kan hantera din stress:
Sömn är oerhört viktigt för att få kroppen att återhämta sig. Hur många timmars sömn som behövs är individuellt men försök ha en rutin för när du går och lägger dig, både på vardagar och helger.
Träning och motion minskar stressnivåerna i kroppen och är hälsosamt både rent fysiskt och mentalt. Försök få in minst 20 minuters pulshöjande träning varje dag.
Sociala kontakter och relationer med personer som du tycker om är effektivt mot stress. Att umgås med nära och kära kan vara ett bra stöd vid tillfällen när livet är stressigt och påfrestande.
Att äta hälsosamt är viktigt för hälsan och bra mot stress. Minska intaget på socker och processad mat då dessa ger upphov till inflammationer i kroppen. Försök prioritera att äta mer grönsaker, frukt och näringsrik kost.
Minska ner på ”snabba kickar”. Försök att begränsa ditt intag av t ex kaffe och alkohol på kvällen. Detsamma gäller skärmtiden framför mobilen och datorn. Det kan annars bli svårt att varva ner innan du ska somna.
Källa: Jönköpings Universitet, Folkhälsomyndigheten, Hjärnfonden, KI