Tydlig koppling mellan fetma och svår corona
Coronapandemin har det senaste året ökat insikten om hur ens livsstil, kost- och motionsvanor påverkar risken att drabbas av allvarlig covid-19.
Forskare vid University of North Carolina at Chapel Hill har i nya studier påvisat att risken för att drabbas av svår covid-19 ökar markant vid ett kroppsmasseindex (BMI) på 30 – gränsen för fetma går. Feta personer har oftare underliggande sjukdomar, som högt blodtryck och hjärtsjukdomar, som är riskfaktorer för svår covid-19.
Västvärlden har de senaste 50 åren sett en kraftig ökning av andelen feta samtidigt som andelen motionstimmar minskar i flertalet åldersgrupper. I dag är hälften av alla svenska vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta enligt Karolinska Institutet och Socialstyrelsen. USA har drabbats oerhört hårt av coronapandemin och forskare menar att på grund av att landet sedan 1950-talet befunnit sig i en fetmaepidemi så finns det många riskgrupper.
Forskare och flertalet studier kommer till slutsatsen att sunda motions- och kostvanor och en hälsosam livsstil i hög grad kan påverka hur stor risken är att drabbas av svår covid-19.
Källor: Centrum för idrottsforskning / University of North Carolina at Chapel Hill / World Health Organization / Karolinska Institutet / Socialstyrelsen
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in