Tydlig koppling mellan fetma och svår corona

Tydlig koppling mellan fetma och svår corona


Coronapandemin har det senaste året ökat insikten om hur ens livsstil, kost- och motionsvanor påverkar risken att drabbas av allvarlig covid-19. 

Forskare vid University of North Carolina at Chapel Hill har i nya studier påvisat att risken för att drabbas av svår covid-19 ökar markant vid ett kroppsmasseindex (BMI) på 30 – gränsen för fetma går. Feta personer har oftare underliggande sjukdomar, som högt blodtryck och hjärtsjukdomar, som är riskfaktorer för svår covid-19.

Västvärlden har de senaste 50 åren sett en kraftig ökning av andelen feta samtidigt som andelen motionstimmar minskar i flertalet åldersgrupper. I dag är hälften av alla svenska vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta enligt Karolinska Institutet och Socialstyrelsen. USA har drabbats oerhört hårt av coronapandemin och forskare menar att på grund av att landet sedan 1950-talet befunnit sig i en fetmaepidemi så finns det många riskgrupper.   

Forskare och flertalet studier kommer till slutsatsen att sunda motions- och kostvanor och en hälsosam livsstil i hög grad kan påverka hur stor risken är att drabbas av svår covid-19.

Källor: Centrum för idrottsforskning / University of North Carolina at Chapel Hill / World Health Organization / Karolinska Institutet / Socialstyrelsen

Ät mer gröna blad

Ät mer gröna blad


Gröna blad är fullproppade av ämnen som skyddar mot sjukdomar, det vet nog de flesta vid det här laget. Men kände du till att de också gör oss mer vältränade? Jo, Karl-Alfred hade rätt, spenat, ruccola och andra gröna blad hjälper dig att bli snabb och stark!

Av: Smart Mat

Karl-Alfred visste vad han gjorde. Vetenskapliga studier har nämligen visat en klar koppling mellan spenatätande och idrottsliga framgångar. Men hur kan detta vara möjligt? Faktum är att forskarna har sett att det är ämnet nitrat, som finns i spenat, som ger den här effekten. Ruccola, mangold, rödbetor, som också innehåller mycket nitrat, har samma prestationshöjande egenskaper.

Idrottsnutrionisten och Runner’s World-skribenten Emma Lindblom, brukar rekommendera sina klienter att få i sig den här typen av grönsaker inför en tävling.

– Det stämmer att nitratrika grönsaker och rotfrukter kan hjälpa dig att prestera bättre när du tränar. Det beror på att nitrat effektiviserar mitokondrien, cellens kraftverk. Då behövs mindre syre för cellerna att göra samma arbete. Framför allt blir du då uthålligare, du orkar mer.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
Sammanlagt värde: 1093 kronor.

Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

  • 22 timmars speltid
  • Superb säker passform
  • Kraftfullt ljud
  • Långvarig komfort
  • Touch control
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • 10 m trådlös räckvidd
  • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Stärk ditt immunförsvar – 4 tips

Stärk ditt immunförsvar – 4 tips


I dessa pandemitider är ett starkt immunförsvar något som diskuterats allt flitigare. Det finns enkla knep för att förbättra immunförsvaret och minska risken för infektioner i kroppen.

Träning och motion

Motion och fysisk aktivitet är bra för både ens mentala och fysiska hälsa. Många jobbar just nu hemifrån och det är därför extra viktigt att få in pauser varje timme. Försök få in lite rörelseträning i dessa pauser – dansa lite i vardagsrummet, gör några knäböj eller tåövningar, ja det finns många sätt att röra på sig. På lunchen eller eftermiddagen är en rask promenad eller löprunda á 20 minuter ett bra tips.  

Ät nyttigt och varierat

Att äta varierat stärker ditt immunförsvar. Vi får då i oss alla näringsämnen som vi behöver och det i sin tur minskar risken för inflammationer och sjukdomar. Ät gärna mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, nyttiga oljor (kallpressad rapsolja, olivolja eller linfröolja) och magra mejeriprodukter. Minska ner på sockret och processad, färdigmat.

Sov och vila

Sömn är A och O för att hålla immunförsvaret och stressnivåerna i schack. Ha ordentliga sovrutiner, sov minst 7 timmar per natt och undvik för mycket skärmtid innan läggdags. Korta powernaps på dagen kan också vara bra, men sov inte mer än 20 minuter.

Minska ner på intaget av alkohol

Vår alkoholkonsumtion har i dessa pandemitider ökat. Vi spenderar mer tid hemma och vårt vanliga livsmönster har hamnat lite i obalans. Men försök att ha ett måttligt intag av alkohol. Om vi dricker för mycket påverkar det kroppens förmåga att hantera t ex infektioner och virus. Alkohol är också vätskedrivande vilket kan leda till uttorkning som yttrar sig i form av huvudvärk, yrsel och trötthet.

Källa: Livsmedelsverket, Centrum för idrottsforsknng, 1177, UMO

Stressa mindre och må bättre

Stressa mindre och må bättre


Att långvarig stress är skadligt för kroppen är något som de allra flesta är medvetna om. Studier visar att långvarig stress kan leda till flera hälsoproblem som är farligt för både ens fysiska och psykiska hälsa.

Stress i små doser kan vara positivt t ex om man ska prestera i ett lopp eller inför ett prov. Det på grund av att nivåerna av stresshormonet kortisol ökar. Men för mycket och långvariga mängder kortisol i omlopp är något som bör undvikas. Men vad händer i kroppen när vi stressar för mycket?

Psykiska hälsan

Långvarig stress ökar risken för psykisk ohälsa. Och det kan i förlängningen leda till både ångest, oro och depression. Om du inte heller sover ordentligt eller kan återhämta dig när du är stressad riskerar du att bli utmattad.

Huden

Huden är kroppens största organ och vid stress utsöndras pro-inflammatoriska ämnen som kan leda till t ex eksem, akne och psoriasis. Stress försvårar även sårläkning och kan leda till torr och flagande hud.

Immunsystemet

Långvarig stress påverkar vårt immunförsvar negativt och du blir mer mottaglig för infektioner. När vi stressar mycket ökar nivåerna av kortisol, vårt ”stresshormon”. I lagom mängder är det bra, t ex om vi ska prestera. Men om du stressar för mycket får du för höga nivåer och risken för kraftiga inflammationer och infektioner i kroppen ökar.

Aptiten

För mycket stress påverkar hjärnans belöningssystem och det finns tendenser till att du äter mer socker och fett som inte är bra för kroppen. Risken för bukfetma ökar också vid kronisk stress och det i sin tur påverkar vikten.  

Men det finns flera knep på hur du kan hantera din stress:

Sömn är oerhört viktigt för att få kroppen att återhämta sig. Hur många timmars sömn som behövs är individuellt men försök ha en rutin för när du går och lägger dig, både på vardagar och helger.

Träning och motion minskar stressnivåerna i kroppen och är hälsosamt både rent fysiskt och mentalt. Försök få in minst 20 minuters pulshöjande träning varje dag.

Sociala kontakter och relationer med personer som du tycker om är effektivt mot stress. Att umgås med nära och kära kan vara ett bra stöd vid tillfällen när livet är stressigt och påfrestande.

Att äta hälsosamt är viktigt för hälsan och bra mot stress. Minska intaget på socker och processad mat då dessa ger upphov till inflammationer i kroppen. Försök prioritera att äta mer grönsaker, frukt och näringsrik kost.

Minska ner på ”snabba kickar”. Försök att begränsa ditt intag av t ex kaffe och alkohol på kvällen. Detsamma gäller skärmtiden framför mobilen och datorn. Det kan annars bli svårt att varva ner innan du ska somna.

Källa: Jönköpings Universitet, Folkhälsomyndigheten, Hjärnfonden, KI

Träning motverkar cancertillväxt och stärker immunförsvaret

Träning motverkar cancertillväxt och stärker immunförsvaret


Nya studier från Karolinska Institutet visar att cancertillväxt kan motverkas genom träning. Både i förebyggande syfte men även om man har pågående cancertumörer.

I studien som publicerats i tidskriften eLife har forskarna hittat en möjlig förklaring till varför träning hjälper till att bromsa tillväxten av cancer i möss. Fysisk aktivitet ändrar metabolismen hos immunförsvarets cytotoxiska T-celler och stärker då deras förmåga att angripa cancerceller.

Forskning har tidigare visat att fysisk aktivitet kan förebygga ohälsa samt förbättra prognosen för en rad sjukdomar som till exempel vissa cancertyper. En ny förklaringsmodell är att rörelse aktiverar immunförsvaret och därigenom bidrar till att stärka kroppens förmåga att förebygga och hämma cancertillväxt.

Källa: Karolinska Institutet

Så får du in träning i vardagen

Så får du in träning i vardagen


Att få in lite vardagsmotion i sitt schema varje dag är ett smidigt sätt att enkelt förbättra sin kondition och hälsa. Ta del av våra tips.

Ta trappan istället för hissen eller rulltrappan

Klassiskt tips som alltid kan rekommenderas. Inget är bättre för hälsan än att ta trappan istället för hissen. Du får igång både pulsen och blodcirkulationen.

20 minuter pulshöjande träning

Rask promenad på lunchen, cykla till jobbet, stavgång eller en kort löprunda på eftermiddagen. Det finns många enkla knep att få in en pulshöjande aktivitet varje dag. Nya studier visar att 20 minuter räcker för att det ska ge positiva hälsoeffekter.

Hemmaträning i vardagsrummet

Varför inte rulla ut yogamattan och köra ett yogapass på lunchen? Numera finns det ett stort utbud av många riktigt bra onlineklasser. Bland annat från MyMOWO där några av Sveriges främsta träningsprofiler erbjuder tidseffektiva och inspirerande digitala pass. PS! I vårt kommande Springtime Friends-medlemskap ingår träning hos MyMOWO.

Städa ofta

Att städa sitt hem är ett effektivt sätt att få igång pulsen. Dammsug, diska, skotta snö, putsa fönstren – det finns många sysslor som aktiverar kroppen. Så försöka att städa så ofta du kan.

Träna med en kompis

Om du jobbar hemifrån har du säkert flera kompisar som också gör det. Varför inte bjuda med honom eller henne på en promenad, löprunda eller yogapass? Det är ofta roligare och mer peppande att träna tillsammans. Och definitivt mer socialt; det behöver man i dessa tider. Tänk bara på att hålla lagom avstånd till varandra.

Res på dig

Ergonomiskt sett är hemmajobb inte det bästa om man inte har ett skrivbord. Ofta hamnar man i soffan eller vid köksbordet. Glöm inte bort att resa på dig åtminstone en gång i timmen. Gör då gärna några rörelseövningar för att mjuka upp axlar, armar och nacke.