Nu är det D som gäller
Solen är vår främsta källa till D-vitamin – men inte under vinterhalvåret.

Nu är det D som gäller


Nu går vi in i den mörkaste årstiden. Då kan det vara läge att påminna sig om vilken stor betydelse D-vitamin har för vår hälsa – och att solen är vår främsta källa till det! 

Brist på D-vitamin anses kunna orsaka bland annat depressioner, försvagat skelett, autoimmuna sjukdomar och cancer, enligt forskning publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition. 

Det finns två sätt att få i sig D-vitamin. Dels via maten och dels genom att vistas i solen. Att vistas i solen triggar nämligen igång en kemisk process i kroppen som bildar D-vitamin. Det räcker med att vara barärmad i solen, 15 minuter 2–3 gånger per vecka, för att få dagsbehovet – i varje fall om man befinner sig i Sverige under sommaren. 

Längre söderut där UV-strålningen är starkare behöver man inte ens 15 minuter i solen – då räcker en kortare stund. Har du mörk hud
behöver du däremot mer UV-strålning för att bilda D-vitamin.

Eftersom D-vitamin lagras i kroppen kan en del av behovet under vinterhalvåret täckas genom att vara ute i solen under sommaren. Men under vinterhalvåret är solstrålningen för svag för att D-vitamin ska kunna nybildas. Då krävs i stället att vi får i oss D-vitamin genom mat eller D-vitamintillskott. (Ett annat sätt är förstås att åka på en inspirerande träningsresa till soligare breddgrader.)

Maten som har D-vitamun

Genom maten får vi främst i oss D-vitamin från fisk som lax, sill och makrill eller via kött eller ägg. D-vitaminberikade mjölkprodukter, margarin och andra livsmedel kan också vara viktiga källor. I Sverige berikas viss mjölk, fil, yoghurt samt vissa vegetabiliska och laktosfria alternativ. Även vissa matfetter berikas med D-vitamin. Under 2020 utvidgas det kravet till att gälla samtliga mejeriprodukter och växtdrycker i dessa grupper, samt margariner och matfettsblandningar.

Det går inte att få i sig skadliga mängder D-vitamin enbart via maten, men det går att överdosera genom kosttillskott som innehåller D-vitamin. För höga mängder D-vitamin är giftigt och kan bland annat leda till njursvikt.

Källa: LivsmedelsverketLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Spring - för din mentala hälsa

Att springa är inte bara träning. Löpning, inte minst i skogen, är en komplex inlärningsprocess...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sov rätt – spring bättre

Sömnen har en närmast magisk förmåga att stärka dina minnen. Men det är inte bara...

Läs mer

Den bästa löpningen för din ryggrad

Sannolikheten att du har, har haft eller kommer att drabbas av ryggsmärta är omkring 75...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dans föryngrar hjärnan

En ny studie visar att stillasittande, äldre personer som dansar två gånger i veckan förbättrar...

Läs mer
Så sover du bättre - 4 tips

Att sova gott om nätterna är viktigt för att hålla sig frisk och för att kroppen ska må bra. Här...

Läs mer
Ät mer gröna blad

Gröna blad är fullproppade av ämnen som skyddar mot sjukdomar, det vet nog de flesta vid det här laget. Men...

Läs mer
Stressa mindre och må bättre

Att långvarig stress är skadligt för kroppen är något som de allra flesta är medvetna om. Studier visar att långvarig...

Läs mer