Len bovetegröt med björnbär
Recept av Dietistens Val: Helgens frysrens gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras! Att göra gröt på bovete är bra variation till havregröten tycker vi, 100% fullkorn det med, och gott!
För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt
Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.
Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sill och slå över det kokheta vattnet. Skölj sen men kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.