Så gör yoga dig till en bättre löpare – och de perfekta övningarna för stela löparkroppar

Så gör yoga dig till en bättre löpare – och de perfekta övningarna för stela löparkroppar


Löpare är kanske inte kända för att vara extremt rörliga – och just därför rekommenderas det ofta att lägga in yogaövningar och rörlighetsträning i din träningsrutin.

Men känner du dig bortkommen bland alla superviga yogis? Håll ut – yogan kan hjälpa dig som löpare på fler sätt än att bara tänja ut dina korta muskler! Kolla bara in de här likheterna!

Bortom det fysiska
I yoga är tiden du spenderar på mattan bara en del av helheten. I den yogiska filosofin ingår även känslomässig och etisk utveckling, andningsträning (hur bra för en löpare?) och meditation.

En av grundstenarna i yoga är att hjälpa dig att hantera alla tankar som surrar runt i huvudet.

På samma sätt är själva löprundorna bara en del av helheten i att vara en löpare. För att utvecklas på bästa sätt behöver du också se till att din kost, vila och återhämtning är väl fungerande.

Bygga mental styrka
En av grundstenarna i yoga är att hjälpa dig att hantera alla tankar som surrar runt i huvudet, särskilt att lära dig att på bästa sätt tackla alla negativa och tvivlande känslor.

Att bli bekväm med det obekväma är viktigt även för att utvecklas som löpare. Genom att träna på detta blir du bättre rustad för att andas dig igenom de riktigt motiga delarna av löparlivet – som tröga träningsplatåer eller riktigt tuffa pass och lopp när du egentligen bara vill kliva av.

Finna lyckan
Forskning visar att människan blir lyckligare av att fokusera på en sak i taget, istället för att fara runt som ett skållat troll och multitaska. Yoga utvecklar din förmåga att vara i nuet. Om du inte fokuserar när du står i avancerade poser kommer du ramla.

För dig som löpare betyder det att du lär dig utnyttja andningen bättre, vilket förbättrar din lungkapacitet.

Och visst kan en grym spellista lyfta en löprunda. Men prova att lämna lurarna hemma och uppmärksamma din omgivning. Hur det låter, luktar, känslan när dina fötter möter marken, vad som egentligen finns runt dig om du höjer blicken. Var i nuet så kommer du njuta mer av din runda och känna dig mer nöjd efter.

Andas bättre
Andas kan vi alla – men få av oss utnyttjar andningen på riktigt. Yoga lär dig inte bara hur det känns att andas in och ut medvetet, utan också att koppla ihop din andning med fysisk aktivitet och olika rörelser i kroppen.

För dig som löpare betyder det att du lär dig utnyttja andningen bättre, vilket förbättrar din lungkapacitet och minskar den flåsande och kippande känslan.

Mer än resultat
I yoga är målet inte alltid den perfekta positionen. Och vissa av oss kan helt enkelt aldrig ta oss till vissa positioner, hur vi än försöker. Det viktiga är resan – inte målet.

På samma sätt har du som löpare ofta uppsatta mål – lopp att klara av och tider att förbättra. Men det händer inte av sig själv. Det är de kontinuerliga träningspassen som är den viktiga biten för att driva dig framåt.


Läs också

Fem saker bara vi cyklister förstår

Ledarkrönika. Vi har alla varit där, i ett sammanhang där samtalen liksom aldrig tar fart,...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fyra skäl att älska höstlöpning!

Hösten är här - den perfekta årstiden för löpning. Så här maxar du höstens träningspass!

Läs mer

Vässa skidformen i Järvsö

Springtime Skicamp på Camp Järvsö är en långhelg med fokus på att ta din längdskidåkning...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Springtime Friends löpargrupp - kicka igång 2022!

I mitten av januari kör vi igång Springtime Friends löpargrupp igen tillsammans med Runner’s World!...

Läs mer
Höstens bästa löppass

Distanslöpning, där man springer sin vanliga runda i sitt ”standardtempo”, är nog det vanligaste passet bland oss löpare. Passet underhåller...

Läs mer
Digital Training Camp: Skidstyrka med Mats Larsson

Mats Larsson är skidcoach och längdskidåkare med både OS- och VM-medaljer i bagaget. Mats följde förra året med oss på...

Läs mer
Är du sugen på en träningshelg i fjällen?

Då är Springtimes höstweekend, Camp Höstglöd, något för dig. Det är en träningshelg i oktober för kropp och själ, för...

Läs mer