Bakad havre med banan och tahinihonung
Recept av Dietistens Val: ”Att baka havre i en ugnsform med kryddor och ägg är kanske vårt absolut bästa vardagstips. 10 minuters fix och sen finns frukost, mellis eller kvällsmålet klart för hela veckan.
Den här favoriten lagade vi till över 100 fina deltagare på en av våra träningsresor med Springtime till Mallorca. Snart är det dags igen – då drar vi till Åre och Camp Höstglöd! En liknande variant av den bakade gröten kommer att serveras i Åre.”
1 Ugnsform – lagom för ca 6-8 frukost- eller mellisportioner
5 dl havregryn
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
5 dl havredryck
4 bananer
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpafrö
Att ha hemma: kanel, bakpulver, honung salt, rapsolja
Tahinihonung – gör så här:
Väldigt enkelt – blanda 1 dl ljus tahini med 2 msk honung. Rör runt och klart!
Gör så här:
– Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn med 2 tsk kanel, vaniljpulver, 1 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt.
– Vispa ihop ägg, 3 msk honung och havredryck och blanda med havreblandningen.
– Smörj en ugnsform med rapsolja och häll i havreblandningen. Skala fyra bananer, dela på längden och lägg högst upp i formen.
– Rör ihop sesamfrön, pumpafrön och 1 msk honung och strö över bananerna. Tillaga i ugn ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Servera kakan ljummen. Förslagsvis med en klick yoghurt och bär, eller med smarrig tahinihonung.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem