Slarvig pastagratäng allt-i-ett

Slarvig pastagratäng allt-i-ett


Recept av Dietistens Val: När middagsfixet tar 10 minuter då! Och dessutom lämnar nästan ingen disk. Precis så vill vi ha det ibland. Eller ganska ofta!

Ingredienser för fyra:
1 aubergine
250 g pasta (valfri, vi använde Rigatoni, men skruvar, fullkorn och bönpasta funkar lika bra!)
1 dl röda linser
1 dl solrosfrön
2 burkar arrabiata-tomatsås á 420 g
2 dl créme fraiche eller havregrädde
1 dl vatten
(ev. 150 g fetaost)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela aubergine i sockerbitsstora bitar. Lägg aubergine i en ugnsform och häll på pasta, linser och solrosfrön. Blanda runt med tomatsås, créme fraiche och 1 dl vatten. Ställ i ugn ca 25 min. Känn med en sticka så att pastan är lagom mjuk. Toppa om du vill med fetaost och klart!

Vi åt gratängen med en tomatsallad, gott det!

Blomkål och blåbärssmoothie

Blomkål och blåbärssmoothie


Recept av Dietistens Val: Vi undrar – vilken GRÖNSAK har du helst i din smoothie? För varje glas borde ha minst en kan vi tycka. Just idag säger vi själva: Blomkål! Den här smoothien fungerar fint som både frukost, mellis eller återhämtningsmål, då kan den även boostas med en klick kvarg.

Ingredienser för 2 portioner
1 banan
Ca 3 cm ingefära
125 g frysta blåbär
Ca 50 g fryst blomkål
0,5 tsk kardemumma
2 msk solrosfrön
Ca 4 dl havredryck

Gör så här: Skala banan och ingefära. Skiva ingefära i mindre bitar och mixa med banan, blåbär, blomkål, solfrosfrön, kardemumma och havredryck.

Drick direkt, ta med i en termos eller förvara i en tillbringare i kylen.

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!

Bakad havre med banan och tahinihonung

Bakad havre med banan och tahinihonung


Recept av Dietistens Val: ”Att baka havre i en ugnsform med kryddor och ägg är kanske vårt absolut bästa vardagstips. 10 minuters fix och sen finns frukost, mellis eller kvällsmålet klart för hela veckan.

Den här favoriten lagade vi till över 100 fina deltagare på en av våra träningsresor med Springtime till Mallorca. Snart är det dags igen – då drar vi till Åre och Camp Höstglöd! En liknande variant av den bakade gröten kommer att serveras i Åre.”

1 Ugnsform – lagom för ca 6-8 frukost- eller mellisportioner
5 dl havregryn
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
5 dl havredryck
4 bananer
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpafrö

Att ha hemma: kanel, bakpulver, honung salt, rapsolja

Tahinihonung – gör så här:
Väldigt enkelt – blanda 1 dl ljus tahini med 2 msk honung. Rör runt och klart!

Gör så här:
– Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn med 2 tsk kanel, vaniljpulver, 1 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt.
– Vispa ihop ägg, 3 msk honung och havredryck och blanda med havreblandningen.
– Smörj en ugnsform med rapsolja och häll i havreblandningen. Skala fyra bananer, dela på längden och lägg högst upp i formen.
– Rör ihop sesamfrön, pumpafrön och 1 msk honung och strö över bananerna. Tillaga i ugn ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.

Servera kakan ljummen. Förslagsvis med en klick yoghurt och bär, eller med smarrig tahinihonung.

Vietnamesisk kålfärs med ingefära

Vietnamesisk kålfärs med ingefära


Recept av Dietistens Val: Här kommer en återkommande favorit hos oss. Passar på att säga att det här passar utmärkt i matlåda, så laga gärna dubbel mängd!

Ingredienser, för fyra:
3 dl matvete
300 g rödkål
2 morötter
1 lime, zest och juice
500 g vegofärs (Anamma)
ca 7 cm ingefära
1 röd chili
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
Rostade jordnötter eller sesamfrö
Färsk mynta

Misomajo
1,5 dl majonnäs (egen eller Hellmans)
1,5 msk misopasta
1 msk japansk soja

Att ha hemma: salt, honung, rapsolja, 2 klyftor vitlök,

Gör så här:
– Koka matvete enligt anvisningar på förpackningen.
– Hyvla rödkål och riv morot grovt.
– Blanda med limezest och juice och smaka av med salt och honung. blanda med pressad lime, salt, honung.
– Skala och finhacka vitlök och ingefära. Strimla chilin. Hetta upp olja i en panna och tillsätt vitlök, ingefära och chili och låt svettas några minuter.
– Häll på färsen och låt sen få lite färg.
– Tillsätt hälften av kål- och morotssallad och smaksätt och med sesamolja, soja och fisksås.
– Låt puttra ihop någon minut.

Blanda majonnäs med misopasta och soja. Lägg matvete i botten på en skål, på med färsen, resten av kål- och morotssalladen och en klick misomajo. Toppa med jordnötter eller sesamfrön och en massa mynta!

Quinoaburgare med rostade grönsaker och ajvar

Quinoaburgare med rostade grönsaker och ajvar


Recept av Dietistens Val: Jättegoda vegoburgare som passar lika bra att lägga på grillen och servera i bröd eller att äta med rostade rotfrukter. Här kommer recept med rostat grönt! Tuggigt gott med quinoa i biffarna.

Ingredienser för fyra:
400 g potatis
2 dl röd quinoa
300 g paprika
1 broccoli á 250g
1 tetra svarta bönor á 380g, sköljda
2 dl riven lagrad ost
2 dl ajvar
1 dl matyoghurt

Att ha hemma: 0,5 tsk chiliflakes, 1 msk majsstärkelse, 1 ägg, salt, peppar, olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 20 min. Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen.

Dela, kärna ur och skär paprika i mindre bitar. Dela broccolin i mindre bitar. Då 10 minuter av potatis-tiden återstår: Lägg paprika och broccoli på potatisplåten, ringla på olja och salt och rosta vidare. 

Mixa bönorna till en slät kräm och blanda med kokt quinoa, chiliflakes, majsstärkelse, ägg och ost. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila ca 15 min. Blanda ajvar med yoghurt

Forma smeten till bollar och tryck sen ut till burgare. Hetta upp en panna med olja och stek burgarna ca 3 minuter på varje sida. Servera nystekta burgare med rostad potatis, grönsaker och ajvarsåsen.