Vardag kräver vardagsmat – 3 enkla tips!

Vardag kräver vardagsmat – 3 enkla tips!


Av Dietistens Val

Välkommen tillbaka till vardagen. Hoppas du haft en helt fantastisk semester med mycket vila, bad, lata dagar i en hängmatta, träning och god mat!

Nu lämnar vi sakta jordgubbarna, de långa kaffestunderna på morgonen, snabba enkla sommarmaten som ofta är ljumna eller kalla sallader, picknickmackor och så glass så klart.

Vi gör åter igen plats för vardagsmaten. Låter det tråkigt? Inte då. Vi tycker vardagsmaten är bäst- god mat i vardagen kan ju ljusa upp vilken blek tisdagskväll som helst! Men viktigt är. Maten i vardagen ska förutom god även vara enkel, hyffsat snabb och gärna hälsosam tack. Ni som känner oss har hört det förr – det är vad vi äter ofta som spelar roll! Den här månaden bjuder vi på fem riktiga vardagsräddare. Goda, snabba att laga till och passar helt perfekt i en matlåda. Vad sägs om pastagratäng med konceptet allt-i ett där matlagningen bara tar 10 minuter eller en knaprigt god quinoaburgare?!

Vi tycker vardagsmaten är bäst- god mat i vardagen kan ju ljusa upp vilken blek tisdagskväll som helst!

Även hos oss kan vardagen ibland vara ett pussel att få ihop. Att mitt i allt få fram god och näringsrik mat på bordet när alla är hungriga samtidigt, när tiden är knapp och orken inte alltid på topp kan vara en utmaning. Då kan ju vem som helst behöva lite hjälp på traven.

Den här månaden bjuder vi på fem riktiga vardagsräddare. Goda, snabba att laga till och passar helt perfekt i en matlåda.

Vi har tre ledord som gör vardagsmaten lite enklare och de kommer här.

  1. Laga mycket mat! Den dagen du har några minuter extra, investera en halvtimme för lite prepp så lovar vi att du får igen det senare i veckan. Koka extra potatis – och gör en snabb ljummen potatissallad eller stek med de grönsaker du hittar i kylen plus ett ägg. Riv rödkål eller vitkål och ha klart i en burk för enkel sallad att ha till maten. Mixa ihop en hummus och ha som sås, dipp till grönsaker eller som pålägg på mackan. Koka ägg! De håller länge och fungerar utmärkt som mellis. Dessutom – all mat du lagar tänk till om du kan laga dubbel mängd och ha till senare i veckan.
  2. Ta en extra kvart och planera veckan. Genom att i förväg på ett ungefär sätta menyn för veckan så slipper vi den eviga frågan ”vad blir det till middag i kväll” Dessutom kan den som kommer hem först lättare börja med maten. Att ta en kvart till menytänk nu kommer tjäna in många kvartar under veckan.
  3. Ha ett välfyllt skafferi. Med bra basvaror hemma kan man alltid sno ihop något gott även om det var ett tag sen handlingen. Våra favoriter är röda linser, krossade tomater, kokosmjölk, pasta och bönpasta, pesto, oliver, kryddor, olja och fond. Ihop med grönsaker, lax, torsk och fullkornsbröd i frysen samt hållbara grönsaker, ägg, ost och rotfrukter i kylskåpet så finns en bra måltid alltid nära. Mustig tomatsås med linser eller oliver. En omelett med kokt potatis i. Morotssoppa med kokosmjölk. Pasta pesto med kikärtor och riven morot. Ja du hör ju – med skafferimat kan man ju klara sig en hel vecka!

Recept på enkel och god vardagsmat:
One pot pasta

Champinjon stroganoff med timjan och soltorkade tomater
Quinoaburgare med rostade grönsaker och ajvar
Pastagratäng med aubergine, tomatsås och fetaost
Vietnamesisk kålfärs med ingefära, jordnötter och misomajo


Läs också

Spring - för din mentala hälsa

Att springa är inte bara träning. Löpning, inte minst i skogen, är en komplex inlärningsprocess...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sov rätt – spring bättre

Sömnen har en närmast magisk förmåga att stärka dina minnen. Men det är inte bara...

Läs mer

Den bästa löpningen för din ryggrad

Sannolikheten att du har, har haft eller kommer att drabbas av ryggsmärta är omkring 75...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dans föryngrar hjärnan

En ny studie visar att stillasittande, äldre personer som dansar två gånger i veckan förbättrar...

Läs mer
Så sover du bättre - 4 tips

Att sova gott om nätterna är viktigt för att hålla sig frisk och för att kroppen ska må bra. Här...

Läs mer
Ät mer gröna blad

Gröna blad är fullproppade av ämnen som skyddar mot sjukdomar, det vet nog de flesta vid det här laget. Men...

Läs mer
Snickersbites

Recept av Dietistens Val: Vet inte om vi ens behöver säga mer. Vi låter bilden tala. Men ändå, tänk dig...

Läs mer