Hälsans utekök i sommar

Hälsans utekök i sommar


Tips från Dietistens Val: Doften av sommar är här. Men nu menar vi inte doften från blommor eller nyslaget gräs utan doften som slår oss från kolgrillarna på altaner och i trädgårdar. Att grilla är ju ett utmärkt sätt för att lyfta ut köket i trädgården och hinna njuta mer av sommarens ljumna kvällar.

Här vill vi passa på att utmana dig och ta med grillen ett steg till- ut i naturen! (tänk på att kolla vad som gäller med tanke på eldningsregler bara!)

Välj grönt på tallriken i sommar
Att grilla grönt är en stor trend som både gör dig och miljön gott. Låt grönsakerna spela huvudrollen och välj grönt på tallriken i sommar! Grilla paprika, sparris, aubergine och morot och tänk gärna som en regnbåge i val av grönsaker för att få med alla nyttigheter.

Gör din egen potatissallad
Skippa den färdiga potatissalladen och gör din egen eller varför inte testa en fräsch matvetesallad med melon, fetaost, broccoli och rucola. Och du kom ihåg att använda dig av grönsakerna även i såsen, den klassiska hummusen, salsan eller guacamole passar alltid bra till grillat.

Fixa desserten på grillen
Om vi får bestämma är den bästa avslutningen på en härlig grillmiddag att även fixa desserten på grillen. För håll med, visst är det då glöden även är som bäst! Vi tror nästan att alla frukter blir extra härliga på grillen men några favoriter hos oss just nu är alla stenfrukter som aprikos, nektarin och persikor men även ananas och melon är två riktiga favoriter. Servera den grillade frukten med en klick smaksatt kvarg, mynta, riven kokos eller kanske lite nötter, riktigt enkelt och gott.

Nedan bjuder vi på lite härliga sommar recept för hela familjen. För visst finns det inget mysigare än att umgås med vänner och familj runt en middag vid grillen, njut av sommaren!

Dietistens tre grilltips:

  • Pensla grönsaker med vitlöksolja och låt de spela huvudrollen på grilltallriken.
  • Gör din egen marinad av färska örter, citron, vitlök och olja så undviker du konstgjorda smaktillsatser och socker.
  • Grilla över glöd och inte över öppen låga för att undvika att hälsoskadliga ämnen bildas i maten. Skär alltid bort de brända delarna.

Bästa snacks i väntan på att grillen får fin glöd

Sojabönor
Hetta upp en panna med olivolja och stek frysta sojabönor med skidan kvar i ca 5 minuter. Salta! Variera smak med sesamolja eller vitlöksolja.

Rostande mandlar
Torrosta 2 dl mandlar i en torr panna. Då mandlarna fått lite färg och känns klara, tillsätt 1 tsk rapsolja och 1 tsk salt och rör om. Låt svalna före servering.


Läs också

Därför är fysisk aktivitet ännu viktigare när du blir äldre

Med stigande ålder är det normalt att ta det lite lugnare. Enligt en ny hypotes...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Saffranschia med granatäpple

Recept av Dietistens Val: Fungerar lika bra som vintrig frukost, mellanmål eller som dessert. Håller...

Läs mer

Ångest? Träna med högre intensitet

En ny svensk studie visar att fysisk träning dämpar ångestsymtom – och att effekten blir...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Grönkålschips med ingefära

Recept av Dietistens Val: Perfekta snackset i soffan, dessutom så gott och nyttigt. Grönkålschips är...

Läs mer
Därför är träning cancerns fiende

För inte så länge sedan var en cancerdiagnos nästa samma sak som en dödsdom. De senaste årtiondena har forskningen gått...

Läs mer
Tofu stroganoff med saltgurka

Recept av Dietistens Val: Hej vardagsmiddagar! Smarrig Stroganoff som står klart på middagsbordet på max 20 minuter. Passar perfekt i...

Läs mer
Träna hjärnan med löpning

Löpning är en mycket avancerad form av hjärnträning. Ny forskning visar att löpning kräver komplexa kognitiva förmågor som beslutsfattande och...

Läs mer