Hälsans utekök i sommar

Hälsans utekök i sommar


Tips från Dietistens Val: Doften av sommar är här. Men nu menar vi inte doften från blommor eller nyslaget gräs utan doften som slår oss från kolgrillarna på altaner och i trädgårdar. Att grilla är ju ett utmärkt sätt för att lyfta ut köket i trädgården och hinna njuta mer av sommarens ljumna kvällar.

Här vill vi passa på att utmana dig och ta med grillen ett steg till- ut i naturen! (tänk på att kolla vad som gäller med tanke på eldningsregler bara!)

Välj grönt på tallriken i sommar
Att grilla grönt är en stor trend som både gör dig och miljön gott. Låt grönsakerna spela huvudrollen och välj grönt på tallriken i sommar! Grilla paprika, sparris, aubergine och morot och tänk gärna som en regnbåge i val av grönsaker för att få med alla nyttigheter.

Gör din egen potatissallad
Skippa den färdiga potatissalladen och gör din egen eller varför inte testa en fräsch matvetesallad med melon, fetaost, broccoli och rucola. Och du kom ihåg att använda dig av grönsakerna även i såsen, den klassiska hummusen, salsan eller guacamole passar alltid bra till grillat.

Fixa desserten på grillen
Om vi får bestämma är den bästa avslutningen på en härlig grillmiddag att även fixa desserten på grillen. För håll med, visst är det då glöden även är som bäst! Vi tror nästan att alla frukter blir extra härliga på grillen men några favoriter hos oss just nu är alla stenfrukter som aprikos, nektarin och persikor men även ananas och melon är två riktiga favoriter. Servera den grillade frukten med en klick smaksatt kvarg, mynta, riven kokos eller kanske lite nötter, riktigt enkelt och gott.

Nedan bjuder vi på lite härliga sommar recept för hela familjen. För visst finns det inget mysigare än att umgås med vänner och familj runt en middag vid grillen, njut av sommaren!

Dietistens tre grilltips:

  • Pensla grönsaker med vitlöksolja och låt de spela huvudrollen på grilltallriken.
  • Gör din egen marinad av färska örter, citron, vitlök och olja så undviker du konstgjorda smaktillsatser och socker.
  • Grilla över glöd och inte över öppen låga för att undvika att hälsoskadliga ämnen bildas i maten. Skär alltid bort de brända delarna.

Bästa snacks i väntan på att grillen får fin glöd

Sojabönor
Hetta upp en panna med olivolja och stek frysta sojabönor med skidan kvar i ca 5 minuter. Salta! Variera smak med sesamolja eller vitlöksolja.

Rostande mandlar
Torrosta 2 dl mandlar i en torr panna. Då mandlarna fått lite färg och känns klara, tillsätt 1 tsk rapsolja och 1 tsk salt och rör om. Låt svalna före servering.


Läs också

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Recept av Dietistens Val: Tacos är en favorit på många middagsbord på fredagarna. Här kommer...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Spring - för din mentala hälsa

Att springa är inte bara träning. Löpning, inte minst i skogen, är en komplex inlärningsprocess...

Läs mer

Pumpapizza

Recept av Dietistens Val: Helgen närmar sig. Här kommer en återkommande favorit hos oss på...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sov rätt – spring bättre

Sömnen har en närmast magisk förmåga att stärka dina minnen. Men det är inte bara...

Läs mer
Havrekakor med morot

Recept av Dietistens Val: Unna dig en fika lite mer ofta! Här delar vi vår egen favorit. Mjuk-sega havrekakor med...

Läs mer
Den bästa löpningen för din ryggrad

Sannolikheten att du har, har haft eller kommer att drabbas av ryggsmärta är omkring 75 procent. Inget annat ryggradsdjur är...

Läs mer
Tofu scrambled

Recept av Dietistens Val: Som växtbaserad scrambled eggs. Inte istället för, men som variation! Det här äter vi gärna till...

Läs mer