Yoga med Majja Lundh

Yoga med Majja Lundh


Försommaren är här nu! Visst har vi längtat. Fortfarande ligger den där ”corona-isoleringen” över oss, med vissa begränsningar som vi inte är vana vid, men vi kan tacksamt njuta av det grönskande livet utanför. Kanske vill du testa detta flödande yogapass med Majja Lundh ute i gröngräset, hemma på mattan eller på en plats du gillar. Majja är en uppskattad ledare på Springtimes träningsresor och skriver här nedan en hälsning till er!

Åh vad jag längtar efter er resenärer och träningskompisar! Håller alla tummar jag har för att vi ses i höst! Tills dess – visst passar ni på att träna hemmavid? 

Även om jag älskar gruppträning och den pepp och dragkraft det innebär att träna tillsammans så ser jag en fördel med hemmaträning. Det är att jag vågar testa nya grejer och utforska och experimentera mer med rörelserna än i grupp. Är du likadan? 

I så fall kanske detta kan vara ett kul flöde att testa, jag kallar det transformations yogaflöde och samma rörelser upprepas fast skiftar liksom läge i rummet. Det innebär att om ett nytt läge inte passar dig så har du ett eller två lägen från rörelsevågorna innan att gå tillbaka till. På så vis tror jag flödet kan passa i princip alla – den som är alldeles ny till den här typen av yoga och den som praktiserat länge. Eftersom man väljer alternativ utifrån sin egen kropp och nyfikenhet!

Så testa flödet hemmavid, så kör vi det i grupp på en playa-planka längre fram! Lycka till och hör av dig om du har frågor eller tankar. 

Kram! /Majja Lund
(Du hittar Majja på instagram @majjalundh)


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem

Tips för ett välmående 2021 – Cecilia Gustafsson

Tips för ett välmående 2021 – Cecilia Gustafsson


Ofta gör vi upp nyårslöften kring träning och kost men det är flera viktiga faktorer som påverkar vår hälsa. Så här några veckor in på det nya året ger vår ambassadör Cecilia Gustafsson sina bästa tips för välmående och balans.

Lyssna på hennes pratfilm med tre tips kring:

  • Medveten närvaro
  • Teraupetisk träning 
  • Perspektiv

Ta även del av en skön återhämtande film med yinyoga-rörelser via länken här

Varma nyårshälsningar från Cecilia
Instagram @holistictraining


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Åtta yogapositioner som alla löpare borde testa!

Åtta yogapositioner som alla löpare borde testa!


Yoga kan ge en löparkropp förbättrad flexibilitet och ökad muskelstyrka, och stärka oss mentalt genom ökat fokus och mindre stress. Många anser att yoga också är den perfekta återhämtningsträningen för löpare. Den minskar spänningar i musklerna och återställer kroppens rörelseförmåga, så att du kan springa bättre nästa gång du ger dig ut.

Dessa yogaövningarna är perfekta att göra efter ett löppass eller när du har en ledig dag. Tänk på att övningarna kan kännas en smula obekväma i början, särskilt om du aldrig har prövat yoga tidigare och dessutom har strama muskler av många års löpträning. Börja med att göra övningarna försiktigt och pressa aldrig på så att det gör ont. När du fortsätter med rutinen kommer du upptäcka förbättringar – både på och utanför yogamattan!

NEDÅTGÅENDE HUND

Stretchar baklårsmusklerna, vaderna och fotvalven.

SÅ GÖR DU: Börja med att stå på händerna och knäna. Handlederna ska vara i position under axlarna och knäna under höfterna. Spreta med fingrarna och pressa handflatorna mot mattan. Knip med tårna och lyft knäna från golvet. Försök nu att försiktigt sträcka på benen och pressa upp höfterna mot taket så att du står i ett upp- och nervänt V. Andas djupt tio gånger. När musklerna känns mjukare kan du sträcka ut benen allt mer genom att trycka hälarna mot mattan.

LÅGT UTFALL

Stretchar höftböjarna, stärker baklårsmusklerna och vaderna.

SÅ GÖR DU: Utgå från den ”nedåtgående hunden”, ta ett steg framåt och sätt höger fot mellan händerna. Sänk vänster knä samtidigt som du håller höger knä på plats och sträcker vänster ben bakåt. Tryck till med vänster fot och pressa bröstet upp mot taket. Svep ut med armarna åt sidorna och sträck dem uppåt. Sträck på nacken och lyft blicken mot taket. Håll positionen under tio andetag och upprepa sedan övningen med start med vänster fot.

FOTSTRETCH

Minskar risken för hälsporre genom att stretcha skenbenen och fotvalven.

SÅ GÖR DU: Knäböj på mattan med böjda tår och stussen mot hälarna. (Om det är svårt kan du placera en kudde mellan hälarna och stussen). Andas djupt tio gånger. Sträck ut tårna med fotryggen mot mattan, placera händerna bakom dig på mattan och luta dig bakåt samtidigt som du försöker lyfta knäna från mattan. Även om knäna lyfter minimalt från mattan kommer du känna en skön stretch av skenbenen och fotvalven.

LIGGANDE BENÖPPNING

Stretchar baklårsmusklerna.

SÅ GÖR DU: Ligg på rygg med utsträckta ben. Böj höger knä, lägg ett yogaband, en handduk eller scarf runt fotvalvet på höger fot och håll båda ändarna av bandet med höger hand. Försök nu att sträcka ut höger knä. Pressa försiktigt benet emot dig vartefter baklårsmusklerna tillåter, men pressa inte på för hårt. Övningen ska ge en skön stretch av baksida lår. Håll positionen under tio andetag och upprepa sedan med det andra benet.

LIGGANDE DUVA

Lättar på spänningar och stelhet i höfterna.

SÅ GÖR DU: Ligg på rygg med böjda knän och låren parallella i höftbredd. Stoppa in vänster hand och arm genom utrymmet mellan låren och för höger arm längs utsidan på höger lår. Knäpp händerna under höger knä och flexa vänster fot. Om huvudet lyfter från mattan bör du placera en kudde under huvudet. Håll positionen under tio andetag, och upprepa sedan med start med höger hand.

LIGGANDE KOANSIKTE

Förbättrar rörelsevidden i höfterna; mjukar upp stela baklårs- och sätesmuskler.

SÅ GÖR DU: Ligg på rygg och korsa benen i knähöjd så att tårna pekar åt sidorna i motsatt håll. Håll höger fot med vänster hand – och vänster fot med höger hand. (Eller håll i skenbenen om det är mer bekvämt.) Dra hälarna mot kroppen, därefter åt sidorna och lite uppåt. Håll positionen under tio andetag, byt benposition och upprepa.

LIGGANDE RYGGRADSROTATION

Mjukar upp nedre delen av ryggen och stretchar sätesmusklerna.

SÅ GÖR DU: Utgå från ”Liggande koansikte” och vrid benen sammanslingrade åt höger, samtidigt som du vrider överkroppen åt vänster. Sträck ut armarna åt vardera sidan. Vrid huvudet åt vänster och vila under tio andetag. Byt sida.

BEN MOT VÄGGEN

Mjukar upp spänningar i benen, fötterna och ryggen; stretchar baklårs- och sätesmusklerna.

SÅ GÖR DU: Ligg på rygg med benen upp mot en vägg och stussen nära väggen. Vila i den här positionen under tio andetag eller i upp till tio minuter. Du kan råka slumra till – men å andra sidan är sömn den viktigaste återhämtningsmetoden.

Så gör yoga dig till en bättre löpare – och de perfekta övningarna för stela löparkroppar

Så gör yoga dig till en bättre löpare – och de perfekta övningarna för stela löparkroppar


Löpare är kanske inte kända för att vara extremt rörliga – och just därför rekommenderas det ofta att lägga in yogaövningar och rörlighetsträning i din träningsrutin.

Men känner du dig bortkommen bland alla superviga yogis? Håll ut – yogan kan hjälpa dig som löpare på fler sätt än att bara tänja ut dina korta muskler! Kolla bara in de här likheterna!

Bortom det fysiska
I yoga är tiden du spenderar på mattan bara en del av helheten. I den yogiska filosofin ingår även känslomässig och etisk utveckling, andningsträning (hur bra för en löpare?) och meditation.

En av grundstenarna i yoga är att hjälpa dig att hantera alla tankar som surrar runt i huvudet.

På samma sätt är själva löprundorna bara en del av helheten i att vara en löpare. För att utvecklas på bästa sätt behöver du också se till att din kost, vila och återhämtning är väl fungerande.

Bygga mental styrka
En av grundstenarna i yoga är att hjälpa dig att hantera alla tankar som surrar runt i huvudet, särskilt att lära dig att på bästa sätt tackla alla negativa och tvivlande känslor.

Att bli bekväm med det obekväma är viktigt även för att utvecklas som löpare. Genom att träna på detta blir du bättre rustad för att andas dig igenom de riktigt motiga delarna av löparlivet – som tröga träningsplatåer eller riktigt tuffa pass och lopp när du egentligen bara vill kliva av.

Finna lyckan
Forskning visar att människan blir lyckligare av att fokusera på en sak i taget, istället för att fara runt som ett skållat troll och multitaska. Yoga utvecklar din förmåga att vara i nuet. Om du inte fokuserar när du står i avancerade poser kommer du ramla.

För dig som löpare betyder det att du lär dig utnyttja andningen bättre, vilket förbättrar din lungkapacitet.

Och visst kan en grym spellista lyfta en löprunda. Men prova att lämna lurarna hemma och uppmärksamma din omgivning. Hur det låter, luktar, känslan när dina fötter möter marken, vad som egentligen finns runt dig om du höjer blicken. Var i nuet så kommer du njuta mer av din runda och känna dig mer nöjd efter.

Andas bättre
Andas kan vi alla – men få av oss utnyttjar andningen på riktigt. Yoga lär dig inte bara hur det känns att andas in och ut medvetet, utan också att koppla ihop din andning med fysisk aktivitet och olika rörelser i kroppen.

För dig som löpare betyder det att du lär dig utnyttja andningen bättre, vilket förbättrar din lungkapacitet och minskar den flåsande och kippande känslan.

Mer än resultat
I yoga är målet inte alltid den perfekta positionen. Och vissa av oss kan helt enkelt aldrig ta oss till vissa positioner, hur vi än försöker. Det viktiga är resan – inte målet.

På samma sätt har du som löpare ofta uppsatta mål – lopp att klara av och tider att förbättra. Men det händer inte av sig själv. Det är de kontinuerliga träningspassen som är den viktiga biten för att driva dig framåt.

Digital Training Camp: Skidstyrka med Mats Larsson

Digital Training Camp: Skidstyrka med Mats Larsson


Mats Larsson är skidcoach och längdskidåkare med både OS- och VM-medaljer i bagaget. Mats följde med oss på vår löpar- och rullskidvecka i Portugal i mitten av oktober. Han passade då på att köra sitt skidstyrkepass bestående av 13 olika övningar. Du kan nu digitalt ta del av hela passet!

I vinter har du chans att träna tillsammans med Mats på vårt Skicamp i Östersund. Det blir två längdskidhelger (17-20 dec och 11-14 feb) på Östersunds skidstadion där du får möjlighet till både teknikpass, tid för egen distansåkning, rörlighets- och återhämtningspass samt föreläsningar och workshops.

Mats skidstyrkepass:
1. Starta med uppvärmning
2. Styrkepasset består av följande övningar:
– Step up – 10 reps/ben
– Stjärnan – 2 varv/ben
– Draken – 10 reps/sida
– Benböj – 5 varv
– Diagonal – 10 reps/sida
– Skidhopp – 10 reps/sida
– Sit up – 10 reps
– Bordet – 3-4 varv
– Sidoplanka – 10/rörelse
– Heal touch – 10 reps/sida
– Fågelhund – 10 reps/sida
– Bålrull – 10 reps/ben
– Benlyft – 5 varv
3. Kör gärna övningarna ett varv till

Läs mer: Vässa skidformen i Östersund i vinter


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem

Missa inte vårt The Digital Camp

Missa inte vårt The Digital Camp


Börjar du liksom vi längta efter att samlas för ett riktigt träningsevent igen? Där vi får träna tillsammans och fyllas på med energi från gemenskapen och glädjen i det sociala. Vi är inte riktigt där än men vi tänker att vi kan skapa något som är lite mittemellan.

Lördag den 23 maj bjuder Erika Kits Gölevik, Maria Olofsson och Madelinn Fernandez in till ett digitalt ett träningsevent som du kan delta i oavsett på vilken plats du befinner dig. Du får dessutom möjligheten att ”checka in” på eventet redan den 22 maj på kvällen.

Vi står för ett mixat innehåll, som levereras digitalt till dig, och du står för att skapa den miljö du önskar vara i. En miljö dit du också kan bjuda in några nära vänner, familjemedlemmar eller kanske grannen du gillar att umgås med. Givetvis håller ni avstånd och ser till att ni inte är får många på för liten plats!

Du kan läsa mer och anmäla dig här till eventet

Madelinn Fernandez (Fighting Spirit), Erika Kits Gölevik (Träningsrevolution), Maria Olofsson (The Inner Strength)

Vi levererar ett innehåll som är varierat och bygger på aktiv rörelse och träning men också inspiration till ett inre välmående. Du kommer att bjudas på yoga, rörlighetsträning, styrka, flås och motiverande kunskap. Vi tipsar dig om bra mat och mellanmål, dels för att orka denna dag, dels några recept att testa senare.

Minst tre av lördagens klasser kommer att livesändas från olika platser i Sverige på den tid som är uppsatt i programmet. Resterande innehåll i vårt digitala paket får du tillgång till när du checkar in, antingen på fredagskvällen eller lördag morgon och kan köra antingen enligt vårt programförslag eller vid annan tidpunkt.

Du får tillgång till allt material ända till 31/7. Det innebär att du kan välja att bara köra någon klass den 23/5 och sen köra de andra klasserna senare. Alternativt köra allt igen hur mycket du vill!

Du kan läsa mer och anmäla dig här till eventet


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem