Hur lever man med dåligt minne?

Hur lever man med dåligt minne?


Vad händer när minnet sviker? När du glömmer kvar nycklarna i dörren? När du glömt vad du åt till frukost? När du tappar dina läsglasögon och irrar runt och letar efter din mobil? Charmigt virrig, stress eller första symtomen på något mer allvarligt? Ta del av journalisten Henrik Frenkels fortsatta berättelse om ett liv mellan sjukdom och hälsa.

Jag har varit glömsk så länge jag kan minnas. (Nej, det var inte menat som ett skämt.) Jag har alltid varit avundsjuk på de som minns. Jag har vänner som kan texten till i princip alla låtar de hör på radion. Jag kan inte ens texten till svenska nationalsången. Andra kan hela faunan. Jag tycker att en blomma är en blomma, och ett träd är ett träd, ibland med löv, ibland med barr.

En gång var jag med en gammal vän i våra hemtrakter från skoltiden. Han kunde peka ut var varenda en i klassen bodde, och hette. Jag mindes ingen, eller få. Men däremot mindes min kropp vad jag kände när jag var med de här kompisarna.

Jag har vänner som minns i stort sett allt vad de har gjort i livet, och människor som kommit i deras väg. Jag har flyktiga minnen, mer av fyrar som markerar min färd genom livet.

Jag har varit glömsk så länge jag kan minnas. (Nej, det var inte menat som ett skämt.)

Så när jag första gången fick diagnosen lindrig minnesstörning (MCI) blev jag inte förvånad, snarare lättad. Äntligen diagnosen jag längtat efter. Jag är inte lat eller efter. Jag har en skada i min hjärna som trubbar av mitt minne. Skönt. Aldrig, aldrig kunde jag ana… Sedan jag fick min diagnos MCI (som ofta är ett förstadium till Alzheimer) iaktar jag mig själv, ofta och ihärdigt. Jag är som min egen Stasi-agent, som rapporterar allt avvikande i min vardag.

Varför glömmer jag nycklarna i ytterdörren? Varför måste jag köpa 10 par billiga läsglasögon eftersom jag förlägger dem alla? Hur kommer det sig att mina handskar alltid glöms kvar? Eller halsdukar? Hur kan jag glömma kvar datorn vid säkerhetskontrollen på flygplatser? Eller Ipads i fickan framför mitt säte? Hur många mobiler har jag tappat i mina dagar?
Min glömska är lika framträdande som min tur, eller som den heter i min familj, FrenkelFlaxen. Så när jag tappar bort mina barnbarns väska med mellis och ombyte, så är det på Polismuseét. Det är väl naturens eget sätt att ge mig en viss kompensation.

Så när jag första gången fick diagnosen lindrig minnesstörning (MCI) blev jag inte förvånad, snarare lättad. Äntligen diagnosen jag längtat efter.

Varför glömmer jag allt i en kedja av händelser? Typ, nu sätter jag på duschen. I väntan på att vattnet ska bli varmt så trycker jag fram en espresso i köket. Och i väntan på det så går jag och hämtar morgontidningen. På väg till dörren kollar i min mobil. Ser en nyhet flasha upp och kommer på mig själv att sätta på morgonnyheterna. 

Men just när jag knäppt på TV:n får jag en ingivelse att gå ner på gymmet. Vilket jag gör, byter om och försvinner ner. Och glömmer att låsa dörren. Ja, ni förstår resten. Välkomna in i mitt liv.

Mina tankar om vad jag ska göra härnäst är som att hålla en fjäril i en kupad hand. Så fort du rätar på fingrarna så flyger den iväg.

Det här gäller även mina tankar. Ibland när man i ett samtal vill bli extra tydlig och rada upp argument, så är det vanligt att ta fram tre. Det brukar räcka för att övertyga. I mitt liv tänker jag ut tre argument, glömmer bort de två första när jag tänkt klart det tredje. Mina tankar om vad jag ska göra härnäst är som att hålla en fjäril i en kupad hand. Så fort du rätar på fingrarna så flyger den iväg.

De här olika misstagen kan jag hantera med rutiner och minneslappar. Mer pinsamt blir det när jag träffar andra människor. Vänner kommer ihåg vad vi gjorde ihop för en vecka sedan. För mig är det blankt. Jag lyssnar, låter mig ledsagas och plötsligt får jag tag i något som räddar situationen. Jag är livrädd för att ställa samma fråga flera gånger. Numera går jag runt det med fraser som ”har jag frågat dig om”, ”har jag berättat om?

Jag har seriösa problem med namn. Samt ansikten. Det gör mig handikappad på mingelpartyn. Jag är alltid livrädd att någon ska komma fram till mig med ett igenkännande leende, medan jag febrilt söker i mitt minne. Jag kan stå och kallprata i 4-5 minuter utan att veta vem jag har framför mig. Även här finns tekniker. Jag styr in samtalen på områden där det kan finnas ledtrådar. Och till slut får jag napp och kan lite elegant hinta om att jag vetat redan från början.

De här olika misstagen kan jag hantera med rutiner och minneslappar. Mer pinsamt blir det när jag träffar andra människor.

Minnesstörning var den felande biten i mitt livs eget puzzel. Jag visste att det någonstans fanns ett namn som kunde förklara min virrighet, trots att jag i själva verket är kontrollerad och högpresterande. Så diagnosen MCI kom till mig som en befrielse. Nästan en välsignelse.

Men aldrig, aldrig kunde jag tänka mig att det i vassen lurade något mycket, mycket värre.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem

Värmande morotssoppa – perfekt kalla vinterdagar

Värmande morotssoppa – perfekt kalla vinterdagar


Recept av Dietistens Val: Vår favoritsoppa av alla! Kanske kul att veta är att morot är en av de grönsaker som man skulle kunna säga är nyttigare att äta tillagad än rå.

Anledningen är att, när moroten finfördelas och hettas upp, och dessutom intas ihop med fett så kan kroppen ta upp dess innehåll av betakaroten så mycket bättre! Och betakaroten är en antioxidant och också en så kallad provitamin A, som betyder att den kan omvandlas till vitaminet i kroppen.

Tid: 30 min
Ingredienser 6-8 portioner. Du behöver:
2 klyftor vitlök
6 cm ingefära
1 röd chili
1 kg morötter + 2 morötter till
2 dl rosade jordnötter
2 tetra kokosmjölk, á 250ml
2 lime

Att ha hemma: 2 msk rapsolja, 2 msk grönsaksfond, 1 msk soja, 1 tsk honung, salt och peppar

Gör så här:
1. Skala och hacka vitlök och ingefära. Hacka chili och slanta alla morötter, utom två.

2. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknat men inte tar färg. Tillsätt morötter och fond. Fyll på med vatten så att morötterna precis täcks och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 15min.

3. Riv de två sparade morötterna grovt. Riv zest från en lime.

4. Mixa jordnötterna och tillsätt soja, honung, och 1 msk limejuice. Späd med vatten tills lagom krämig konsistens.

5. Häll av lite av kokvattnet men spara det. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk, späd med kokvattnet tills önskad konsistens och smaka av med limejuice, salt och peppar.

6. Servera soppan het och toppa morotsriv, jordnötspesto och limezest.

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Behöver vi sova mer på vintern?

Behöver vi sova mer på vintern?


Nu befinner vi oss i den mörkaste tiden på året och du kanske känner dig lite tröttare än vanligt? Ny forskning från Umeå Universitet belyser vikten av goda sömnvanor under årets alla årstider och framförallt under den mörka vintertiden.

Sömnen är oerhört viktigt för vår hälsa. Senare forskning har visat att hjärnan rent bildligt ”tvättas” under sömnen. Vi får en skjuts av tillväxthormon som reparerar våra celler. Om vi sover för lite får vi både sämre inlärnings- och koncentrationsförmåga.

Viktigt med regelbundna sovtider

Genom att se till att vi går och lägger oss ungefär samma tidpunkt varje dag, även på helgen, och går upp vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Att vi äter måltider vid regelbundna tider, har social samvaro på dagen och genom att leva hälsosamt. Fysisk aktivitet hjälper också väldigt mycket.

Behöver vi sova mer på vintern?

Rent kroppsligt behöver vi inte sova mer på vintern. Men det kan ibland kännas som det. Det beror på att vårt sömnhormon, melatonin, utsöndras i kroppen vid mörker. Det är mörkret som säger till kroppen att vi ska slå på melatoninet, och därför har vi högre melatonin halter i kroppen på vintern och vi vill sova mer.

Källa: Umeå Universitet

Tips för ett välmående 2021 – Cecilia Gustafsson

Tips för ett välmående 2021 – Cecilia Gustafsson


Ofta gör vi upp nyårslöften kring träning och kost men det är flera viktiga faktorer som påverkar vår hälsa. Så här några veckor in på det nya året ger vår ambassadör Cecilia Gustafsson sina bästa tips för välmående och balans.

Lyssna på hennes pratfilm med tre tips kring:

  • Medveten närvaro
  • Teraupetisk träning 
  • Perspektiv

Ta även del av en skön återhämtande film med yinyoga-rörelser via länken här

Varma nyårshälsningar från Cecilia
Instagram @holistictraining


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem

Smoothie med bönor, mango och gurkmeja

Smoothie med bönor, mango och gurkmeja


Recept av Dietistens Val: Vi fortsätter denna vecka på temat smoothies! Här kommer ett riktigt spännande recept på en god smoothie där vi mixat både mango, banan, havtorn, gurkmeja och vita bönor! Med bönor i smoothien blir den mättande, krämigare och bidrar med lång mättnad och bra fibrer.

Ingredienser för 2 portioner:
2 dl fryst mango
1 dl havtorn (eller havtornsjuice)
1 banan
1 dl kokta stora vita bönor
1 tsk gurkmeja
1 krm vaniljpulver
2-4 dl havredryck

Gör så här:
Mixa mango med havtorn, skalad banan, bönor, gurkmeja och vaniljpulver. Späd med havredryck till lagom konsistens.  Klar att dricka, spara i kyl eller i termos.

Supernyttig grönkålssmoothie

Supernyttig grönkålssmoothie


Recept av Dietistens Val: Grönkålssäsongen är här. Varför inte testa att göra en smoothie på denna gröna supergrönsak? Grönkål är fullproppad med c-vitamin, kalcium och nyttiga fibrer. Kombinera med apelsin, banan och ingefära och du får en grymt god och mättande frukost- eller mellanmålssmoothie!  

Ingredienser för 4 portioner:
5 grönkålskvistar (eller spenat)
4 dl pressad apelsin eller apelsinjuice
2 tsk malen ingefära
250 g fryst mango
1 banan
2 dl havredryck

Gör så här:
Repa grönkål och ta bort den grova nerven. Mixa grönkål med apelsinjuice till slät konsistens. Tillsätt ingefära, mango, banan och havredryck och mixa slätt. 

 Pst! Det går såklart utmärkt med färsk ingefära också!