Anna Ahlqwist ”Årets ledare” hos Springtime

Anna Ahlqwist ”Årets ledare” hos Springtime


När Anna Ahlqwist går fram på scenen på Quality Hotel Friends under Springtimes ledarmiddag och mottar priset för Årets ledare ser hon genuint förvånad ut. Och tacktalet är typiskt för henne. ”Alltså, det här borde gå till varenda ledare på Springtime”. Läs den där meningen igen, men på göteborgska, så blir det rätt.

Varje år delas priset ”årets ledare” ut bland de ledare och instruktörer som är med och bidrar till att Springtimes träningsresor och event får höga betyg hos deltagare. Vår ambassadör Elin Bjärkstedt har här intervjuat Anna Ahlqwist som i januari fick motta priset för 2019. På bilden ovan coachar hon en av våra resenärer under 42,2 kilometer till målgång i New York Marathon. Det är bland annat sådant som gör Anna till en ledare som är värd detta pris.

Våren 2020 är alla resor inställda och för första gången på flera år tillbringar Anna hela terminen på kliniken där hon till vardags jobbar som sjukgymnast i egen etablering. Kontrasten mellan att cykla i västkusttypiskt snöslask med hårda vindbyar till jobbet är stor mot morgonjoggen i Monte Gordos soluppgång. Men Annas drivkrafter är de samma i snålblåst som i varm sand. Med saltstänkta vindar som fond vill hon att blicken ska tändas i människor. Hon söker ett litet ljus- speciellt hos de som inte riktigt visste att de hade det i sig.

Efter 32 år som gympaledare på Friskis & Svettis har hon sett det hända flera gånger. Som när kvinnorna med huvuddukar fått fysisk aktivitet på recept från sin läkare och kom till gympan för första gången, utan gymnastikskor på fötterna. ­”De visste inte ens att man skulle stå och gå i ring först, men de hängde på och hade kul, och fortsatte hela terminen – sådant gör mig glad!”

Anna blev färdig sjukgymnast 1987 men hade egentligen tänkt bli idrottslärare eftersom hon ”gillar att lära ut”. Och att röra på sig uppenbarligen. Hon kommer från en aktiv, men inte sportig, familj.  ”De är mer sådana som påtar i trädgården än idrottar.”

Om Anna berättas att hon aldrig gått, bara sprungit.  ”Jag började gå när min hund blev för gammal för att springa med mig. Då var jag tvungen att promenera med honom och det var faktiskt ganska mysigt att verkligen se omgivningarna.” säger hon på sin lite långsamma västkustdialekt. Den som hört Anna prata vet att hon inte pratar fort, men intensivt. Hon har en densitet i rösten som gör att man vill lyssna klart och definitivt inte avbryta. Pondus kanske, men också deltagande. När Anna samtalar är hon närvarande och på plats. Är något viktigt för henne inskärper hon det.

Sönerna har flyttat hemifrån, alla tre, och hon beskriver det som att saker plötsligt ligger kvar på de platser där hon faktiskt lade dom, och det är både skönt och lite tomt. Nu har hon tid för sin forskning om unga med ryggsmärta och så leder hon sina pass, soma move, yoga och gympa. Hemma hinner hon inte gå på andras pass, och det är ett av glädjeämnena med att vara ledare för Springtime tycker hon, utbytet med alla duktiga ledare. ”Marie på huvudkontoret är fantastisk på att bygga ledargrupper som kompletterar varandra. Alla veckor har olika energi men det är alltid bra.” Vanligtvis gör hon fem-sex veckor per år med Springtime och hennes bredd är stor. Hon håller allt från soma move till vattenjympa, jympa, core, cirkelfys, yoga, stavträning och löpning.

Hon har coachat många löpare genom åren att springa sitt första Marathon, hjälpt folk att förverkliga sin Marathon-dröm. För löpare är hon och har sprungit de sex stora marorna i världen; Boston, London, Berlin, Chicago, New York och Tokyo. Med den meriten är det fantastiskt att se hur Anna är lika genuint imponerad över de motionärer som kanske springer sina första 5 km på en träningsresa. Det är den där intensiteten igen. Hon gör liksom inte skillnad på personers prestationer, när det där ljuset och träningsglädjen tänds i blicken blir hon nöjd, oavsett om det är efter 5 km eller fem mil. Inte undra på att hon är en uppskattad ledare! Det absolut roligaste med att vara ledare tycker Anna är att få möta resenärer och alla de samtal man har, som inte handlar om jobb eller vardagen. Det är något med resorna som gör att man ofta möts på direkt in i samtal om viktiga saker. ”Det är en energi kring träningen som gör att vi verkligen möts! I baren efter träningen, på stavgången eller lite finklädda vid middagen.”

Hon har sprungit maran på sub 4 timmar och på över 8 timmar. Den längre tillsammans med sin pappa som ville testa efter en Springtimeresa. ”Han såg väl Szalkai och blev inspirerad.” Så hon började träna med honom när han var 78 år och de gjorde Berlin och kom i mål långt efter timecapen. De sprang de sista kilometrarna på trottoarerna när sopbilarna börjat städa upp efter loppet, men med tysk ordning hade deras tid ändå registrerats och medaljerna kom i posten. Det blev New york tillsammans också, innan Annas bror (”han är ortoped”) satte stopp för fler långlopp för fadern.

Du verkar ha ett sådant tålamod Anna. Vad gör dig arg?
– Argsint blir jag av Egoism, när folk tar för sig utan att bry sig om andra. Man vet när jag är arg! Jag bodde ett år i Italien och det passade det temperament jag hade då, men jag är glad att jag har en svensk diplomatisk man. Jag har lätt till glädje och är aldrig långsint. För att det ska gå över behöver jag bara slå i några dörrar eller springa runt kvarteret. Snabbt arg och snabbt glad!

Några dagar efter intervjun kommer ett sms: ”Jag glömde berätta om yogan. Den som jordar mig och som jag använder så mycket i mitt jobb- den har jag fått av Springtime. Det är min nya förälskelse. Jag mediterar och yogar varje dag.”

På senare år har yogan blivit en alltmer viktig del i hennes liv. Att med den guidade och fokuserade träningen skapa förutsättningar att stilla sinnet och få tid till återhämtning. Anna kombinerar sin akademiska utbildning och sitt stora intresse för människokroppen i rörelse med sina kunskaper inom yogan. Hon undervisar yogaindividuellt, i grupp och som rehabilitering. Hon utbildar även andra yogalärare i bland annat yogaanatomi.

Vi kan sammanfatta och säga att hon är öppen, intensiv, närvarande, snabb och mångsidig. En tillgång som ledare för resenärer och kollegor, med ett stort Springtimehjärta!

Tre snabba:
Favoritmusik vid löpning?

  • Springer aldrig med lurar, älskar naturupplevelsen.

Favoritmusik att dansa till?

  • Älskar att dansa allt från Tainted love, Just an
    Illusion, ABBA, Eart wind &Fire till Queen och Schlagerdängor. Född på
    bästa sextiotalet. Hemma i soffan blir det soul t ex Sade; Flow, Your Love is
    King….

Om jag var tvungen att äta en maträtt resten av livet skulle det vara….

  • Pasta såklart, och gärna med ett glas vin!

Blomkål och blåbärssmoothie

Blomkål och blåbärssmoothie


Recept av Dietistens Val: Vi undrar – vilken GRÖNSAK har du helst i din smoothie? För varje glas borde ha minst en kan vi tycka. Just idag säger vi själva: Blomkål! Den här smoothien fungerar fint som både frukost, mellis eller återhämtningsmål, då kan den även boostas med en klick kvarg.

Ingredienser för 2 portioner
1 banan
Ca 3 cm ingefära
125 g frysta blåbär
Ca 50 g fryst blomkål
0,5 tsk kardemumma
2 msk solrosfrön
Ca 4 dl havredryck

Gör så här: Skala banan och ingefära. Skiva ingefära i mindre bitar och mixa med banan, blåbär, blomkål, solfrosfrön, kardemumma och havredryck.

Drick direkt, ta med i en termos eller förvara i en tillbringare i kylen.

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!

Bakad havre med banan och tahinihonung

Bakad havre med banan och tahinihonung


Recept av Dietistens Val: ”Att baka havre i en ugnsform med kryddor och ägg är kanske vårt absolut bästa vardagstips. 10 minuters fix och sen finns frukost, mellis eller kvällsmålet klart för hela veckan.

Den här favoriten lagade vi till över 100 fina deltagare på en av våra träningsresor med Springtime till Mallorca. Snart är det dags igen – då drar vi till Åre och Camp Höstglöd! En liknande variant av den bakade gröten kommer att serveras i Åre.”

1 Ugnsform – lagom för ca 6-8 frukost- eller mellisportioner
5 dl havregryn
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
5 dl havredryck
4 bananer
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpafrö

Att ha hemma: kanel, bakpulver, honung salt, rapsolja

Tahinihonung – gör så här:
Väldigt enkelt – blanda 1 dl ljus tahini med 2 msk honung. Rör runt och klart!

Gör så här:
– Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn med 2 tsk kanel, vaniljpulver, 1 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt.
– Vispa ihop ägg, 3 msk honung och havredryck och blanda med havreblandningen.
– Smörj en ugnsform med rapsolja och häll i havreblandningen. Skala fyra bananer, dela på längden och lägg högst upp i formen.
– Rör ihop sesamfrön, pumpafrön och 1 msk honung och strö över bananerna. Tillaga i ugn ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.

Servera kakan ljummen. Förslagsvis med en klick yoghurt och bär, eller med smarrig tahinihonung.

Vietnamesisk kålfärs med ingefära

Vietnamesisk kålfärs med ingefära


Recept av Dietistens Val: Här kommer en återkommande favorit hos oss. Passar på att säga att det här passar utmärkt i matlåda, så laga gärna dubbel mängd!

Ingredienser, för fyra:
3 dl matvete
300 g rödkål
2 morötter
1 lime, zest och juice
500 g vegofärs (Anamma)
ca 7 cm ingefära
1 röd chili
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
Rostade jordnötter eller sesamfrö
Färsk mynta

Misomajo
1,5 dl majonnäs (egen eller Hellmans)
1,5 msk misopasta
1 msk japansk soja

Att ha hemma: salt, honung, rapsolja, 2 klyftor vitlök,

Gör så här:
– Koka matvete enligt anvisningar på förpackningen.
– Hyvla rödkål och riv morot grovt.
– Blanda med limezest och juice och smaka av med salt och honung. blanda med pressad lime, salt, honung.
– Skala och finhacka vitlök och ingefära. Strimla chilin. Hetta upp olja i en panna och tillsätt vitlök, ingefära och chili och låt svettas några minuter.
– Häll på färsen och låt sen få lite färg.
– Tillsätt hälften av kål- och morotssallad och smaksätt och med sesamolja, soja och fisksås.
– Låt puttra ihop någon minut.

Blanda majonnäs med misopasta och soja. Lägg matvete i botten på en skål, på med färsen, resten av kål- och morotssalladen och en klick misomajo. Toppa med jordnötter eller sesamfrön och en massa mynta!

Slarvig pastagratäng allt-i-ett

Slarvig pastagratäng allt-i-ett


Recept av Dietistens Val: När middagsfixet tar 10 minuter då! Och dessutom lämnar nästan ingen disk. Precis så vill vi ha det ibland. Eller ganska ofta!

Ingredienser för fyra:
1 aubergine
250 g pasta (valfri, vi använde Rigatoni, men skruvar, fullkorn och bönpasta funkar lika bra!)
1 dl röda linser
1 dl solrosfrön
2 burkar arrabiata-tomatsås á 420 g
2 dl créme fraiche eller havregrädde
1 dl vatten
(ev. 150 g fetaost)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela aubergine i sockerbitsstora bitar. Lägg aubergine i en ugnsform och häll på pasta, linser och solrosfrön. Blanda runt med tomatsås, créme fraiche och 1 dl vatten. Ställ i ugn ca 25 min. Känn med en sticka så att pastan är lagom mjuk. Toppa om du vill med fetaost och klart!

Vi åt gratängen med en tomatsallad, gott det!