Handla hälsosamt

Handla hälsosamt


Det vi lägger i kundkorgen är ofta det som även hamnar på tallriken. Så visst finns det mycket att vinna på att redan i butiken göra hälsosamma och smarta val.  Men vad ska vi då välja i butiken om vi månar om vår hälsa? Jo, här kommer våra dietister, Johanna och Carolines, bästa tips att ta med sig på butiksrundan.

En hälsosam livsstil handlar om det vi gör ofta, eller som vi brukar säga – det är vad du äter oftast som spelar roll. Så vill du äta hälsosamt är det vardagsmaten du ska fokusera på! Sen finns det absolut utrymme kvar för just det som du tycker speciellt mycket om, som nybakta kanelbullar, om du frågar oss. Hälsosamma matvanor är en stor del i att leva hälsosamt. Men att ändra vanor är inte alltid lätt, låt det få ta tid och ta små steg i taget.

Matvanor är just en vana, och vill du testa våra tips så börja gärna med det första och när det blivit till en vana hos dig så kan du gå vidare till tips två osv.

  • Mer grönt – Ät mer grönsaker, bär och frukt. Minst 500g om dagen men gärna mer. Välj i säsong och i olika färger och glöm inte frysdisken- frysta grönsaker och bär är precis lika nyttiga som färska, om inte mer. I butiken: satsa på hållbara grova grönsaker som rödkål, vitkål och morot och gör en veckosallad som står klar i kylen. Köp frysta ärtor och blanda ner sista minuten på kokvattnet och lägg gärna till tinade bär till din frukost.
  • Mer fullkorn – Ät mer fullkorn från bröd, matgryn och flingor. Fullkorn mättar inte bara bättre det bidrar även med vitaminer, mineraler, fiber och innehåller viktiga bioaktiva ämnen som är värdefulla för vår hälsa. I butiken: Välj matgryn istället för ris, välj fullkornspasta och titta efter bröd där första ingrediensen är ett fullkornsmjöl.
  • Bra flingor – Ät gärna gryn och flingor till frukost eller mellanmål, de bidrar med viktiga fiber, mineraler och mättar bra. I butiken: Titta efter flingor som innehåller max 7g socker/100g och där första ingrediensen är fullkorn.
  • Mer fisk – Livsmedel med marint ursprung är unika i sitt innehåll av så kallade långa omega 3- fettsyror och vitamin D, som båda kan vara svårt att få i sig på annat håll, så ät gärna fisk minst tre gånger i veckan. I butiken: Titta efter miljömärkningarna KRAV, MSC och ASC och variera gärna ditt val av fisk. Genvägar till mer fisk är makrill i tomatsås på mackan, tonfiskröra och varför inte stoppa gaffeln i sillburken som en liten förrätt då och då?!
  • Bra bröd – Att äta bröd kan vara ett bra sätt att få i sig viktigt fullkorn. Fullkorn betyder att alla delar av sädesslaget används. Fullkornsmjöl innehåller mer vitaminer, mineraler och fiber jämfört med ett vitt mjöl. Kvinnor behöver äta ca 70g fullkorn/dag och män 90g. Det motsvarar ungefär 2 skivor knäckebröd och en portion havregrynsgröt.  De flesta knäckebröden är bakade på 100 % fullkorn. I Butiken: titta efter bröd som är bakade på minst 50 % fullkorn och passa även på att titta efter sockerinnehållet som max bör vara 5g/100g.  
  • Mer grönt protein – Att lägga till mer bönor, ärtor och linser i vardagsmaten är en bra vana. Gott om protein, vitaminer och mineraler. Dessutom är baljväxter rika på fiber som gör att du lättare håller dig mätt och belåten under en längre tid och även fungerar som prebiotika- alltså nyttig näring för tarmfloran. Byt gärna ut lite av köttet mot baljväxter så blir det en vinst både för hälsan och klimatet. I butiken: Köp bönor på tetra och blanda i pastasåsen, tacosen eller grytan. Snabbtipsen är att köpa bönpasta eller färdig hummus och bra på smörgåsen.

Vill du ha tips på hälsosamma, goda och enkla recept – kika vidare på sajten här under blocket mat och följ oss gärna på @dietistensval
Inom kort kommer ni även kunna köpa vår kokbok ”Dietistens Val – vardagsmat som gör skillnad” med över 75 klimatsmarta och hälsosamma recept här i butiken på Springtime Friends.

Kramar / Johanna och Caroline, Springtimes dietister

Ps. vill du höra mer av oss eller kanske äta vår mat – häng med oss på någon av våra resor som vi gör tillsammans med Springtime – vad sägs om en vecka i Sälen, en weekend camp, en vecka på Mallorca eller kanske hänga med på någon av höstens en-dagars event The Camp – läs mer här!


Tips! Emma Örtlund – känd från Catwalk – kommer att sommarprata

Tips! Emma Örtlund – känd från Catwalk – kommer att sommarprata


Foto: Mattias Ahlm

Vi på Springtime har ett mångårigt partnerskap med Glada Hudik-teatern och vi har tillsammans gjort flera träningsresor till Monte Gordo i Portugal. Vår ambition är att alla ska kunna vara med på våra aktiviteter och uppleva träningsglädje, på lika villkor.

Måndag den 13 juli kommer Emma Örtlund, som har huvudrollen i Glada Hudik-teaterns omtalade dokumentärfilm ”Catwalk”, att vara sommarvärd i ”Sommar i P1”. Emma har en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Emma har tidigare åkt med på vårt teaterläger i Portugal och det var där hon fann glädjen i att stå på scenen. Tack vare Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern, fick hon sedan möjligheten att medverka i filmen ”Catwalk” som hade premiär tidigare i år.

I en intervju med Sveriges Radio berättade Emma att hennes sommarprat kommer att handla om hennes gymnasieliv, då hon blev utsatt för mobbning. Men även om tiden då hennes mamma blev sjuk och givetvis om inspelningen av filmen Catwalk. Dessutom kommer hon att berätta om varför hon gillar 80-talet.

Emma kommer att sommarprata kl 13.00, 13 juli, i P1 – klicka här

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Ananas- och melonsallad med quinoa och mynta

Ananas- och melonsallad med quinoa och mynta


Recept av Dietistens Val: Står grill på menyn, gör den här salladen till! Fräsch och passar till det mesta på grillen. Går finfint att preppa dagen innan, men vänta med att blanda salladen med dressingen i så fall.

Ingredienser för fyra portioner:
2 dl quinoa
1 ananas
1 honungsmelon
1 röd chili
En rejäl knippe mynta
1 lime
Riven kokos (rostad)

Att ha hemma: olivolja, honung, salt, peppar

Gör så här:
Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen. Skala och dela ananas och melon i mindre bitar. En gurkslatt som låg kvar i kylen fick åka med.

Dressingen. Det viktigaste: Strimla en röd chili (behåll kärnorna om du som vi gillar lite hetta) och blanda med en näve rivna myntablad, juice från 1 lime, 2 msk olivolja och 1 msk honung. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop allt och toppa med rostad kokos och gärna mer mynta!

Vår ambassadör och ledare Mustafa ”Musse” Mohamed kommer att sommarprata

Vår ambassadör och ledare Mustafa ”Musse” Mohamed kommer att sommarprata


Foto: Henrik Brunnsgård

Mustafa ”Musse” Mohamed har i år fått äran att vara en av årets sommarvärdar i ”Sommar i P1”. Han kommer att sommarprata måndag den 3 augusti. Musse är en av Sveriges främsta friidrottare och innehar svenskt rekord i maraton. Missa inte!

I en intervju med Sveriges Radio så berättade Musse att han kommer att prata om sin uppväxt i en nomadfamilj och de kontraster som mötte honom när han flyttade till Sverige från Somalia. Givetvis blir det också många berättelser från löpningens värld; både ljusglimtar och motgångar.

PS! I höst kommer du att kunna träna tillsammans med Musse – både på vårt Training Camp i Portugal och på vår stora löpardag i slutet av augusti.

Ljummen matjesallad

Ljummen matjesallad


Recept av Dietistens Val: På temat enkel sommarmat. Är det fler än vi som tycker att sillen ska fram på bordet betydligt mer ofta än bara till midsommar?! Men ett bra tillfälle för premiären är ju ändå till midsommarafton. Vi gör gärna ett matjesfat och ställer på bordet ihop med ett gott fröknäcke.

Ingredienser för fyra:
Färskpotatis, så mycket du vill
4 ägg
100 g sockerärtor
Matjessill, hela filéer (ca 2 pkt á 220g)
0,5 rödlök
Rejält med dill
2 dl gräddfil
50 g smör

Gör så här:
1. Koka ett gäng färskpotatis, mer än du tror för kall färskpotatis är ju drömgott på en skiva knäcke dagen efter.
2. Koka ett gäng ägg lagom mjuka. (Lagom mjuka enligt oss är att lägga i äggen i kallt vatten, koka upp och klocka 4-5 minuter från när äggen börjar koka, beroende på storlek).
3. Häll av kokvattnet från äggen i en sil med en näve sockerärtor.
4. Dela ljummen potatis och lägg på ett sort fat. På med ägghalvor, sockerärtor och avrunnen matjessill. Toppa med lite hackad rödlök, mycket dill och några klickar gräddfil.
5. Ringla gärna över varmt brynt smör. Sådär sommarlunchen är klar!

Hälsans utekök i sommar

Hälsans utekök i sommar


Tips från Dietistens Val: Doften av sommar är här. Men nu menar vi inte doften från blommor eller nyslaget gräs utan doften som slår oss från kolgrillarna på altaner och i trädgårdar. Att grilla är ju ett utmärkt sätt för att lyfta ut köket i trädgården och hinna njuta mer av sommarens ljumna kvällar.

Här vill vi passa på att utmana dig och ta med grillen ett steg till- ut i naturen! (tänk på att kolla vad som gäller med tanke på eldningsregler bara!)

Välj grönt på tallriken i sommar
Att grilla grönt är en stor trend som både gör dig och miljön gott. Låt grönsakerna spela huvudrollen och välj grönt på tallriken i sommar! Grilla paprika, sparris, aubergine och morot och tänk gärna som en regnbåge i val av grönsaker för att få med alla nyttigheter.

Gör din egen potatissallad
Skippa den färdiga potatissalladen och gör din egen eller varför inte testa en fräsch matvetesallad med melon, fetaost, broccoli och rucola. Och du kom ihåg att använda dig av grönsakerna även i såsen, den klassiska hummusen, salsan eller guacamole passar alltid bra till grillat.

Fixa desserten på grillen
Om vi får bestämma är den bästa avslutningen på en härlig grillmiddag att även fixa desserten på grillen. För håll med, visst är det då glöden även är som bäst! Vi tror nästan att alla frukter blir extra härliga på grillen men några favoriter hos oss just nu är alla stenfrukter som aprikos, nektarin och persikor men även ananas och melon är två riktiga favoriter. Servera den grillade frukten med en klick smaksatt kvarg, mynta, riven kokos eller kanske lite nötter, riktigt enkelt och gott.

Nedan bjuder vi på lite härliga sommar recept för hela familjen. För visst finns det inget mysigare än att umgås med vänner och familj runt en middag vid grillen, njut av sommaren!

Dietistens tre grilltips:

  • Pensla grönsaker med vitlöksolja och låt de spela huvudrollen på grilltallriken.
  • Gör din egen marinad av färska örter, citron, vitlök och olja så undviker du konstgjorda smaktillsatser och socker.
  • Grilla över glöd och inte över öppen låga för att undvika att hälsoskadliga ämnen bildas i maten. Skär alltid bort de brända delarna.

Bästa snacks i väntan på att grillen får fin glöd

Sojabönor
Hetta upp en panna med olivolja och stek frysta sojabönor med skidan kvar i ca 5 minuter. Salta! Variera smak med sesamolja eller vitlöksolja.

Rostande mandlar
Torrosta 2 dl mandlar i en torr panna. Då mandlarna fått lite färg och känns klara, tillsätt 1 tsk rapsolja och 1 tsk salt och rör om. Låt svalna före servering.