Handla hälsosamt

Handla hälsosamt


Det vi lägger i kundkorgen är ofta det som även hamnar på tallriken. Så visst finns det mycket att vinna på att redan i butiken göra hälsosamma och smarta val.  Men vad ska vi då välja i butiken om vi månar om vår hälsa? Jo, här kommer våra dietister, Johanna och Carolines, bästa tips att ta med sig på butiksrundan.

En hälsosam livsstil handlar om det vi gör ofta, eller som vi brukar säga – det är vad du äter oftast som spelar roll. Så vill du äta hälsosamt är det vardagsmaten du ska fokusera på! Sen finns det absolut utrymme kvar för just det som du tycker speciellt mycket om, som nybakta kanelbullar, om du frågar oss. Hälsosamma matvanor är en stor del i att leva hälsosamt. Men att ändra vanor är inte alltid lätt, låt det få ta tid och ta små steg i taget.

Matvanor är just en vana, och vill du testa våra tips så börja gärna med det första och när det blivit till en vana hos dig så kan du gå vidare till tips två osv.

  • Mer grönt – Ät mer grönsaker, bär och frukt. Minst 500g om dagen men gärna mer. Välj i säsong och i olika färger och glöm inte frysdisken- frysta grönsaker och bär är precis lika nyttiga som färska, om inte mer. I butiken: satsa på hållbara grova grönsaker som rödkål, vitkål och morot och gör en veckosallad som står klar i kylen. Köp frysta ärtor och blanda ner sista minuten på kokvattnet och lägg gärna till tinade bär till din frukost.
  • Mer fullkorn – Ät mer fullkorn från bröd, matgryn och flingor. Fullkorn mättar inte bara bättre det bidrar även med vitaminer, mineraler, fiber och innehåller viktiga bioaktiva ämnen som är värdefulla för vår hälsa. I butiken: Välj matgryn istället för ris, välj fullkornspasta och titta efter bröd där första ingrediensen är ett fullkornsmjöl.
  • Bra flingor – Ät gärna gryn och flingor till frukost eller mellanmål, de bidrar med viktiga fiber, mineraler och mättar bra. I butiken: Titta efter flingor som innehåller max 7g socker/100g och där första ingrediensen är fullkorn.
  • Mer fisk – Livsmedel med marint ursprung är unika i sitt innehåll av så kallade långa omega 3- fettsyror och vitamin D, som båda kan vara svårt att få i sig på annat håll, så ät gärna fisk minst tre gånger i veckan. I butiken: Titta efter miljömärkningarna KRAV, MSC och ASC och variera gärna ditt val av fisk. Genvägar till mer fisk är makrill i tomatsås på mackan, tonfiskröra och varför inte stoppa gaffeln i sillburken som en liten förrätt då och då?!
  • Bra bröd – Att äta bröd kan vara ett bra sätt att få i sig viktigt fullkorn. Fullkorn betyder att alla delar av sädesslaget används. Fullkornsmjöl innehåller mer vitaminer, mineraler och fiber jämfört med ett vitt mjöl. Kvinnor behöver äta ca 70g fullkorn/dag och män 90g. Det motsvarar ungefär 2 skivor knäckebröd och en portion havregrynsgröt.  De flesta knäckebröden är bakade på 100 % fullkorn. I Butiken: titta efter bröd som är bakade på minst 50 % fullkorn och passa även på att titta efter sockerinnehållet som max bör vara 5g/100g.  
  • Mer grönt protein – Att lägga till mer bönor, ärtor och linser i vardagsmaten är en bra vana. Gott om protein, vitaminer och mineraler. Dessutom är baljväxter rika på fiber som gör att du lättare håller dig mätt och belåten under en längre tid och även fungerar som prebiotika- alltså nyttig näring för tarmfloran. Byt gärna ut lite av köttet mot baljväxter så blir det en vinst både för hälsan och klimatet. I butiken: Köp bönor på tetra och blanda i pastasåsen, tacosen eller grytan. Snabbtipsen är att köpa bönpasta eller färdig hummus och bra på smörgåsen.

Vill du ha tips på hälsosamma, goda och enkla recept – kika vidare på sajten här under blocket mat och följ oss gärna på @dietistensval
Inom kort kommer ni även kunna köpa vår kokbok ”Dietistens Val – vardagsmat som gör skillnad” med över 75 klimatsmarta och hälsosamma recept här i butiken på Springtime Friends.

Kramar / Johanna och Caroline, Springtimes dietister

Ps. vill du höra mer av oss eller kanske äta vår mat – häng med oss på någon av våra resor som vi gör tillsammans med Springtime – vad sägs om en vecka i Sälen, en weekend camp, en vecka på Mallorca eller kanske hänga med på någon av höstens en-dagars event The Camp – läs mer här!


Tortillapizza med ärthummus och citron

Tortillapizza med ärthummus och citron


Recept av Dietistens Val: Det här kan vara den snabbaste hemmapizzan vi någonsin gjort. Här har vi byt ut tomatsåsen till en bön- och ärthummus och riktigt gott blev det! Kanske ett nytt sätt att få in mer baljväxter i maten!

Ingredienser, fyra mindre pizzor
1 tetra kikärtor á 380g
3 dl gröna ärtor, tinade
1 citron
1 burk pesto
300 g broccoli
150 g körsbärstomater
4 tortillabröd (Pizza tortilla)
150 g fetaost
65 g rucola

Att ha hemma: olja, en klyfta vitlök, salt, peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop med ärtor, 3 msk olja, juice från en halv citron, 2 msk pesto och en klyfta vitlök. Smaka av med salt och peppar.
3. Bred ärtpeston på tortillabröden.
4. Dela broccoli i mindre bitar och tomat i skivor och fördela på tortillabröden. Smula över fetaosten och grädda i ugnen i ca 7 min eller tills pizzan får lite färg.
5. Strö över rucola, ringla på pesto och pressa citron över pizzan. Servera gärna med pizzasallad.

Följ gärna @dietistensval på Instagram, för mer inspiration!

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Kikärtspannkakor

Kikärtspannkakor


Recept av Dietistens Val: De här pannkakorna där vi mixar ner kikärtor i smeten går hem även hos våra mest kritiska syskonbarn, och när våra recept passerar det nålsögat då vet vi att vi är hemma. Med kikärtor i smeten stiger näringsvärdet betydligt. Mer fiber, protein, järn, zink och magnesium för att nämna några.

Ingredienser för en mindre hög pannkisar
2 tetra kikärtor á 380g
8 dl havredryck
4 dl dinkelmjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja

Gör så här: Häll av och skölj kikärtorna. Mixa medhavredryck, dinkelmjöl, ägg och salt. Stek pannkisar i en klick kokosolja och lägg på hög.

Serveringstips: Varva pannkakorna med ett lass bär och vispad grädde & yoghurt eller kokosgrädde till en tårta. Gott även med jordnötssmör, skivad banan och ringlad honung. Eller varför inte mosade hallon och keso. Välj din favorit!

Morotssoppa med chili, ingefära och kokos

Morotssoppa med chili, ingefära och kokos


Recept av Dietistens Val: Okej, förutom att den här soppan är enkel, god och perfekt att laga mycket så kommer här lite information av nytta.

Kanske kul att veta är att morot är en av de grönsaker som man skulle kunna säga är nyttigare att äta tillagad än rå. Anledningen är att, när moroten finfördelas och hettas upp, och dessutom intas ihop med fett så kan kroppen ta upp dess innehåll av betakaroten så mycket bättre! Och betakaroten är en antioxidant och också en så kallad provitamin A, som betyder att den kan omvandlas till vitaminet i kroppen.

Ingredienser för 6-8 portioner
2 dl röda linser
2 klyftor vitlök
6 cm ingefära
1 röd chili
1 kg morötter + 2 morötter till
0,5 dl riven kokos
2 tetra kokosmjölk, á 250ml
1 lime, juicen

Att ha hemma: 2 msk rapsolja, 2 msk grönsaksfond, salt och peppar.

Gör så här:
1. Skölj och koka linserna enligt anvisningar på förpackningen, men var noga så de inte kokar för länge och tappar spänsten.

2. Skala och hacka vitlök och ingefära. Hacka chili och slanta alla morötter, utom två.

3. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknat. Tillsätt morötter och fond. Fyll på med vatten så att morötterna precis täcks och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 15 min.

4. Riv de två sparade morötterna grovt och blanda med kokta linser, kokos och lite limejuice.

5. Häll av lite av kokvattnet men spara det. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk, späd med kokvattnet tills önskad konsistens och smaka av med limejuice, salt och peppar.

6. Servera soppan het och toppa med det smaksatta morotsrivet.


6 skäl att äta mer baljväxter!

6 skäl att äta mer baljväxter!


Ta del av Dietistens Val’s 6 skäl att äta mer baljväxter:

1. GOTT: Alltså en god hummus, en kikärtspizza, rostade sojabönor, ångkokta edamamebönor, grön ärthummus, chokladspread på vita bönor, ja du hör ju!

2. PROTEINRIKT: Torkade baljväxter innehåller lika mycket protein som kött och fisk. Dessutom med massa fiber, alltså prebiotika på köpet.

3. VITAMINER & MINERALER: Innehåller gott om b-vitamin som ex. riboflavin som skyddar celler mot oxidation stress. Gott om mineralerna järn, magnesium, fosfor, kalium och zink.

4. KLIMATSMART: Kanske mest hållbara proteinkällan! Dessutom, lång hållbarhet och mindre risk för svinn.

5. MINSKAD RISK FÖR CANCER: Fiberrika baljväxter kan minska risken för tarmcancer, den du.

6. HÄLSA: Baljväxter i maten ger ofta en bättre och mer hållbar mättnad och därmed är det lättare att hålla en hälsosam vikt.

”På tema baljväxter vill vi denna månad dela med oss av våra fem bästa recept på tema baljväxter. Då lovar vi annat än currygryta, vi snackar pizza, pannkaka, smoothie och krispiga biffar!”

PS! För mer matinspiration, följ gärna @dieistensval på Instagram


Anna Ahlqwist ”Årets ledare” hos Springtime

Anna Ahlqwist ”Årets ledare” hos Springtime


När Anna Ahlqwist går fram på scenen på Quality Hotel Friends under Springtimes ledarmiddag och mottar priset för Årets ledare ser hon genuint förvånad ut. Och tacktalet är typiskt för henne. ”Alltså, det här borde gå till varenda ledare på Springtime”. Läs den där meningen igen, men på göteborgska, så blir det rätt.

Varje år delas priset ”årets ledare” ut bland de ledare och instruktörer som är med och bidrar till att Springtimes träningsresor och event får höga betyg hos deltagare. Vår ambassadör Elin Bjärkstedt har här intervjuat Anna Ahlqwist som i januari fick motta priset för 2019. På bilden ovan coachar hon en av våra resenärer under 42,2 kilometer till målgång i New York Marathon. Det är bland annat sådant som gör Anna till en ledare som är värd detta pris.

Våren 2020 är alla resor inställda och för första gången på flera år tillbringar Anna hela terminen på kliniken där hon till vardags jobbar som sjukgymnast i egen etablering. Kontrasten mellan att cykla i västkusttypiskt snöslask med hårda vindbyar till jobbet är stor mot morgonjoggen i Monte Gordos soluppgång. Men Annas drivkrafter är de samma i snålblåst som i varm sand. Med saltstänkta vindar som fond vill hon att blicken ska tändas i människor. Hon söker ett litet ljus- speciellt hos de som inte riktigt visste att de hade det i sig.

Efter 32 år som gympaledare på Friskis & Svettis har hon sett det hända flera gånger. Som när kvinnorna med huvuddukar fått fysisk aktivitet på recept från sin läkare och kom till gympan för första gången, utan gymnastikskor på fötterna. ­”De visste inte ens att man skulle stå och gå i ring först, men de hängde på och hade kul, och fortsatte hela terminen – sådant gör mig glad!”

Anna blev färdig sjukgymnast 1987 men hade egentligen tänkt bli idrottslärare eftersom hon ”gillar att lära ut”. Och att röra på sig uppenbarligen. Hon kommer från en aktiv, men inte sportig, familj.  ”De är mer sådana som påtar i trädgården än idrottar.”

Om Anna berättas att hon aldrig gått, bara sprungit.  ”Jag började gå när min hund blev för gammal för att springa med mig. Då var jag tvungen att promenera med honom och det var faktiskt ganska mysigt att verkligen se omgivningarna.” säger hon på sin lite långsamma västkustdialekt. Den som hört Anna prata vet att hon inte pratar fort, men intensivt. Hon har en densitet i rösten som gör att man vill lyssna klart och definitivt inte avbryta. Pondus kanske, men också deltagande. När Anna samtalar är hon närvarande och på plats. Är något viktigt för henne inskärper hon det.

Sönerna har flyttat hemifrån, alla tre, och hon beskriver det som att saker plötsligt ligger kvar på de platser där hon faktiskt lade dom, och det är både skönt och lite tomt. Nu har hon tid för sin forskning om unga med ryggsmärta och så leder hon sina pass, soma move, yoga och gympa. Hemma hinner hon inte gå på andras pass, och det är ett av glädjeämnena med att vara ledare för Springtime tycker hon, utbytet med alla duktiga ledare. ”Marie på huvudkontoret är fantastisk på att bygga ledargrupper som kompletterar varandra. Alla veckor har olika energi men det är alltid bra.” Vanligtvis gör hon fem-sex veckor per år med Springtime och hennes bredd är stor. Hon håller allt från soma move till vattenjympa, jympa, core, cirkelfys, yoga, stavträning och löpning.

Hon har coachat många löpare genom åren att springa sitt första Marathon, hjälpt folk att förverkliga sin Marathon-dröm. För löpare är hon och har sprungit de sex stora marorna i världen; Boston, London, Berlin, Chicago, New York och Tokyo. Med den meriten är det fantastiskt att se hur Anna är lika genuint imponerad över de motionärer som kanske springer sina första 5 km på en träningsresa. Det är den där intensiteten igen. Hon gör liksom inte skillnad på personers prestationer, när det där ljuset och träningsglädjen tänds i blicken blir hon nöjd, oavsett om det är efter 5 km eller fem mil. Inte undra på att hon är en uppskattad ledare! Det absolut roligaste med att vara ledare tycker Anna är att få möta resenärer och alla de samtal man har, som inte handlar om jobb eller vardagen. Det är något med resorna som gör att man ofta möts på direkt in i samtal om viktiga saker. ”Det är en energi kring träningen som gör att vi verkligen möts! I baren efter träningen, på stavgången eller lite finklädda vid middagen.”

Hon har sprungit maran på sub 4 timmar och på över 8 timmar. Den längre tillsammans med sin pappa som ville testa efter en Springtimeresa. ”Han såg väl Szalkai och blev inspirerad.” Så hon började träna med honom när han var 78 år och de gjorde Berlin och kom i mål långt efter timecapen. De sprang de sista kilometrarna på trottoarerna när sopbilarna börjat städa upp efter loppet, men med tysk ordning hade deras tid ändå registrerats och medaljerna kom i posten. Det blev New york tillsammans också, innan Annas bror (”han är ortoped”) satte stopp för fler långlopp för fadern.

Du verkar ha ett sådant tålamod Anna. Vad gör dig arg?
– Argsint blir jag av Egoism, när folk tar för sig utan att bry sig om andra. Man vet när jag är arg! Jag bodde ett år i Italien och det passade det temperament jag hade då, men jag är glad att jag har en svensk diplomatisk man. Jag har lätt till glädje och är aldrig långsint. För att det ska gå över behöver jag bara slå i några dörrar eller springa runt kvarteret. Snabbt arg och snabbt glad!

Några dagar efter intervjun kommer ett sms: ”Jag glömde berätta om yogan. Den som jordar mig och som jag använder så mycket i mitt jobb- den har jag fått av Springtime. Det är min nya förälskelse. Jag mediterar och yogar varje dag.”

På senare år har yogan blivit en alltmer viktig del i hennes liv. Att med den guidade och fokuserade träningen skapa förutsättningar att stilla sinnet och få tid till återhämtning. Anna kombinerar sin akademiska utbildning och sitt stora intresse för människokroppen i rörelse med sina kunskaper inom yogan. Hon undervisar yogaindividuellt, i grupp och som rehabilitering. Hon utbildar även andra yogalärare i bland annat yogaanatomi.

Vi kan sammanfatta och säga att hon är öppen, intensiv, närvarande, snabb och mångsidig. En tillgång som ledare för resenärer och kollegor, med ett stort Springtimehjärta!

Tre snabba:
Favoritmusik vid löpning?

  • Springer aldrig med lurar, älskar naturupplevelsen.

Favoritmusik att dansa till?

  • Älskar att dansa allt från Tainted love, Just an Illusion, ABBA, Eart wind &Fire till Queen och Schlagerdängor. Född på bästa sextiotalet. Hemma i soffan blir det soul t ex Sade; Flow, Your Love is King….

Om jag var tvungen att äta en maträtt resten av livet skulle det vara….

  • Pasta såklart, och gärna med ett glas vin!