Grön ärtsmoothie med citron och ingefära

Grön ärtsmoothie med citron och ingefära


Dags att återgå till mellanmålsrutinerna efter påskens alla godsaker. Veckans recept från Dietistens Val är en fräsch grön smoothie.

Ska det vara smoothie – ska det alltid vara med minst en grönsak kan vi tycka. Här är vår variant på gröna ärtor. Perfekt att ta med i termos som mellis till jobb eller skola, och gör en stor kanna när du ändå är i farten så det räcker flera dagar.

Ingredienser, för två glas:
1 banan
1 apelsin
5 cm ingefära
2 dl gröna ärtor, frysta, tinade
1 citron, juicen
4-5 dl havredryck

Gör så här:
Skala banan, apelsin och ingefära. Dela och mixa med ärtor och citronjuice. Späd med havredryck till önskad konsistens.

Kram Johanna och Caroline. Följ oss gärna på @dietistensval


Tortillapizza med ärthummus och citron

Tortillapizza med ärthummus och citron


Recept av Dietistens Val: Det här kan vara den snabbaste hemmapizzan vi någonsin gjort. Här har vi byt ut tomatsåsen till en bön- och ärthummus och riktigt gott blev det! Kanske ett nytt sätt att få in mer baljväxter i maten!

Ingredienser, fyra mindre pizzor
1 tetra kikärtor á 380g
3 dl gröna ärtor, tinade
1 citron
1 burk pesto
300 g broccoli
150 g körsbärstomater
4 tortillabröd (Pizza tortilla)
150 g fetaost
65 g rucola

Att ha hemma: olja, en klyfta vitlök, salt, peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop med ärtor, 3 msk olja, juice från en halv citron, 2 msk pesto och en klyfta vitlök. Smaka av med salt och peppar.
3. Bred ärtpeston på tortillabröden.
4. Dela broccoli i mindre bitar och tomat i skivor och fördela på tortillabröden. Smula över fetaosten och grädda i ugnen i ca 7 min eller tills pizzan får lite färg.
5. Strö över rucola, ringla på pesto och pressa citron över pizzan. Servera gärna med pizzasallad.

Följ gärna @dietistensval på Instagram, för mer inspiration!

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Kikärtspannkakor

Kikärtspannkakor


Recept av Dietistens Val: De här pannkakorna där vi mixar ner kikärtor i smeten går hem även hos våra mest kritiska syskonbarn, och när våra recept passerar det nålsögat då vet vi att vi är hemma. Med kikärtor i smeten stiger näringsvärdet betydligt. Mer fiber, protein, järn, zink och magnesium för att nämna några.

Ingredienser för en mindre hög pannkisar
2 tetra kikärtor á 380g
8 dl havredryck
4 dl dinkelmjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja

Gör så här: Häll av och skölj kikärtorna. Mixa medhavredryck, dinkelmjöl, ägg och salt. Stek pannkisar i en klick kokosolja och lägg på hög.

Serveringstips: Varva pannkakorna med ett lass bär och vispad grädde & yoghurt eller kokosgrädde till en tårta. Gott även med jordnötssmör, skivad banan och ringlad honung. Eller varför inte mosade hallon och keso. Välj din favorit!

Morotssoppa med chili, ingefära och kokos

Morotssoppa med chili, ingefära och kokos


Recept av Dietistens Val: Okej, förutom att den här soppan är enkel, god och perfekt att laga mycket så kommer här lite information av nytta.

Kanske kul att veta är att morot är en av de grönsaker som man skulle kunna säga är nyttigare att äta tillagad än rå. Anledningen är att, när moroten finfördelas och hettas upp, och dessutom intas ihop med fett så kan kroppen ta upp dess innehåll av betakaroten så mycket bättre! Och betakaroten är en antioxidant och också en så kallad provitamin A, som betyder att den kan omvandlas till vitaminet i kroppen.

Ingredienser för 6-8 portioner
2 dl röda linser
2 klyftor vitlök
6 cm ingefära
1 röd chili
1 kg morötter + 2 morötter till
0,5 dl riven kokos
2 tetra kokosmjölk, á 250ml
1 lime, juicen

Att ha hemma: 2 msk rapsolja, 2 msk grönsaksfond, salt och peppar.

Gör så här:
1. Skölj och koka linserna enligt anvisningar på förpackningen, men var noga så de inte kokar för länge och tappar spänsten.

2. Skala och hacka vitlök och ingefära. Hacka chili och slanta alla morötter, utom två.

3. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknat. Tillsätt morötter och fond. Fyll på med vatten så att morötterna precis täcks och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 15 min.

4. Riv de två sparade morötterna grovt och blanda med kokta linser, kokos och lite limejuice.

5. Häll av lite av kokvattnet men spara det. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk, späd med kokvattnet tills önskad konsistens och smaka av med limejuice, salt och peppar.

6. Servera soppan het och toppa med det smaksatta morotsrivet.


6 skäl att äta mer baljväxter!

6 skäl att äta mer baljväxter!


Ta del av Dietistens Val’s 6 skäl att äta mer baljväxter:

1. GOTT: Alltså en god hummus, en kikärtspizza, rostade sojabönor, ångkokta edamamebönor, grön ärthummus, chokladspread på vita bönor, ja du hör ju!

2. PROTEINRIKT: Torkade baljväxter innehåller lika mycket protein som kött och fisk. Dessutom med massa fiber, alltså prebiotika på köpet.

3. VITAMINER & MINERALER: Innehåller gott om b-vitamin som ex. riboflavin som skyddar celler mot oxidation stress. Gott om mineralerna järn, magnesium, fosfor, kalium och zink.

4. KLIMATSMART: Kanske mest hållbara proteinkällan! Dessutom, lång hållbarhet och mindre risk för svinn.

5. MINSKAD RISK FÖR CANCER: Fiberrika baljväxter kan minska risken för tarmcancer, den du.

6. HÄLSA: Baljväxter i maten ger ofta en bättre och mer hållbar mättnad och därmed är det lättare att hålla en hälsosam vikt.

”På tema baljväxter vill vi denna månad dela med oss av våra fem bästa recept på tema baljväxter. Då lovar vi annat än currygryta, vi snackar pizza, pannkaka, smoothie och krispiga biffar!”

PS! För mer matinspiration, följ gärna @dieistensval på Instagram


Mellanmålsmuffins

Mellanmålsmuffins


Recept av Dietistens Val: Kanske det helt optimala mellanmålet! Ja vi tror nog det. Bakar ett gäng och har klart i frysen. Bara att ta med i väskan och kan ätas när det passar. Gott till fikat, passar till kaffet, går fint att äta lite i farten och perfekt innan eller efter träning. Enkelt att röra ihop, utan tillsatt socker och naturligt glutenfria. 

Muffins var det här!

Ingredienser, ca 15 muffins
2,5dl + 2 msk havregryn
2,5dl hasselnötter
2dl bovetemjöl
2 bananer
8 dadlar (mjuka eller blötlagda)
1,5dl yoghurt
3 ägg
1,5 dl frysta blåbär

Att ha hemma: 2msk potatismjöl, 0,5msk kanel, 1,5tsk bakpulver, 1 tsk nystött kardemumma, 0,5tsk bikarbonat, 0,5tsk salt och 1 dl + 2 msk rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa 2,5dl havregryn och hasselnötter tills det är som ett grovt mjöl. Tillsätt bovetemjöl, potatismjöl, kanel, bakpulver, kardemumma, bikarbonat och salt. Skala och mixa bananer med dadlar, yoghurt, 1dl olja och ägg. Blanda ihop med mjölblandningen och vänd ner blåbär. Pensla muffinsformar med olja och fyll med smeten. Toppa med lite havregryn och grädda i ugn ca 20 min.

PS! Önskas glutenfria muffins, så använd “glutenfria” havregryn.