Hemmaträning ”Unite”

Hemmaträning ”Unite”


Elin Bjärkstedt ger er här ett nytt inlägg om hemmaträning och vi tänker att det ska vara precis så enkelt och avskalat som en ”hemma-film-snutt” kan visa. Har du svårt med motivationen när du ska träna där hemma på egen hand? Läs Elins tips och testa hennes kettlebellpass!

Det är maffigt att se att så många har motivation att träna hemma! Men jag ska vara ärlig, jag kan tycka det är svårt med drivet ibland. Det är inte alls lika lätt att få fart på kroppen när inte den sociala dimensionen i träningen finns där på samma sätt. Hemma är det så mycket annat som lockar. Netflix, disken, en lång skön dusch… Känner du igen dig? Här är mina bästa tips för att få hemmaträningen gjord:

 • Byt om till träningskläder så fort du kommer hem.
 • Forskning visar att man får motivation av att göra, så att börja är det viktigaste. Bestäm dig för 10 minuter. Då är allt över det en bonus. Vänta inte på inspiration.
 • Min son (som är 15 år) brukar be mig räkna ner när han ska göra något jobbigt, t.ex. gå upp på morgonen. 3-2-1 GO! Ibland gör jag det till mig själv när jag ska sätta igång. Det ger den sista skjutsen att resa sig upp.
 • Sänk kraven. 10 armhävningar, 10 situps och 10 knäböj om dagen ger 210 rep på en vecka. Det blir 840 på en månad. Lite träning gör skillnad!
 • Tänk på dig själv som en tränande människa, bara genom att promenera ibland och ta trapporna är du fysiskt aktiv. Forskning om motivation visar att vi lättare håller vanor som stämmer överens med vår självbild.
 • Lägg ut på instagram eller andra sociala medier. Det stärker din identitet som tränande människa och blir som att vi tränar tillsammans, fast på varsitt håll!

Dagens pass tillägnar jag en mailskrivare som jag träffade på ett av Springtimes Training Camp i Portugal. Helena visade sig vara en naturbegåvning när det kommer till frivändningar och fortsatte så smått när hon kom hem. Dessutom jobbar hon som undersköterska i äldrevården och sådana hjältar vill vi ju peppa lite extra just nu!

Kettlebellpass  ”Helena”:

10 Uppresningar från sittande med kb i famnen, växla uppklivningsben.
10 svingar, växla hand.
10 roddar per arm. 
5 armhävninga per arm, med kula.
(1 min vila, frivilligt)
x 5 varv

Kettlebellpass ”Helena”

I det här passet får du enbensträning, bålträning, höftfällningar, drag och press och totalt 200 repetitioner. Det må se enkelt ut och svårare än så här behöver det inte vara att röja igenom kroppen.  I filmen har jag en 16kg kettlebll. Anpassa vikt så du kan göra hela varvet obrutet.

Jag ville göra ett kettlebellbass som ger benen och baksidan lite kärlek, eftersom vardagen kan innebära mycket sittande.  Och som avslutningsutmaning skulle jag vilja se lite bakåtböjningar som är motsatsen till att sitta hukad framför datorn. Gör dina bästa halvbryggor eller helbryggor och tagga gärna @springtimesportsclub och @elinbjarkstedt om du lägger upp dom på instagram, så ses vi lite i sociala medier. Hemmaträning unite – fast i våra egna hem!

Olika bryggvarianter att inspireras av:

Hör av dig om du har några frågor eller om det är någon övning du vill att jag tar upp lite extra.

Hälsningar från Elin!


Springtime Friends löpargrupp – i höst drar vi igång träningen!

Springtime Friends löpargrupp – i höst drar vi igång träningen!


Onsdagen den 9 september startar vi upp nya Springtimes Friends löpargrupp. Under 10 onsdagar i september-november kl 18.00 är det gemensam träning.

Träningen utgår från GIH på höjden bakom Stockholms Stadion. Vi kör olika typer av intervaller, backpass, löpskolning och löpstyrka. På varje pass finns det anpassade fartalternativ och även en ”komma igång grupp” för att passa alla löpare oavsett om man vill komma igång eller utveckla den nivå man har. Framförallt kommer vi ha kul på träningen.

RUNNER’S WORLDS CHEFREDAKTÖR ANDERS SZALKAI ansvarar för träningsupplägget, och många uppskattade ledare från Springtimes träningsresor ingår i ledarstaben. Efter några utvalda onsdagspass tar de löpare som vill en gemensam After Run på någon lokal tillsammans med ledargänget (självkostnadspris). Under de 10 veckor träningen genomförs får alla deltagare i gruppen även tillgång till ett träningsupplägg som man kan träna efter mellan våra gemensamma pass.

DU ANMÄLER DIG HÄR!

PS! Kan gruppen inte genomföra träningen utifrån myndigheters rekommendationer återfås hela anmälningsavgiften.

ONSDAGSPASS KL 18.00 – PROGRAM:
9 september:
Teknikintervaller & löpskolning.
16 september: Tröskel intervaller & spänst.
23 september: Backlöpning i olika växlar.
30 september: Kombipass tröskel & kort backe.
7 oktober: Testlopp 3-5 km.
14 oktober: Intervallstege.
21 oktober: Mixade intervaller.
28 oktober: Kombipass backe & intervall.
4 november: Korta intervaller och spänst.
11 november: Testlopp 3-5 km.


Anders Szalkai, chefredaktör på Runner’s World, ansvarar för träningsupplägget.

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Utnyttja sommarljuset

Utnyttja sommarljuset


Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Här kommer några enkla tips på hur du utnyttjar det på bästa sätt.

Lätt distanspass på morgonen
Att ge sig ut och springa känns lättare när himlen är ljus och fåglarna sjunger. Utnyttja det genom att lägga in en morgonjogg eller ett lätt distanspass innan resten av familjen har vaknat. Du kommer att vara sjukt nöjd resten av dagen – och ha all tid i världen att umgås. 

Lägg in ett kvällspass
Inte en morgonmänniska? Det är ju ljust på kvällen också. Utnyttja det genom att lägga in ett sent kvällspass – då är utomhustemperaturen ofta perfekt för löpning.

Men träna inte allt för sent på kvällen
Kom bara ihåg att träning nära sänggåendet kan komma att påverka din sömn negativt, bland annat genom att du får ett adrenalinpåslag och att din kroppstemperatur ökar. På kvällen går kroppstemperaturen ner i kroppen, för att förbereda sig för vila. Om du då höjer temperaturen via träning lurar du din inre klocka att det fortfarande är läge att vara vaken.

Löpning och immunförsvar

Löpning och immunförsvar


Just nu bör du undvika att träna nära tillsammans med andra, men du ska absolut inte sluta träna. En ny studie, som publicerades nyligen i tidskriften Exercise Immunology Review, visar nämligen att regelbunden träningen är viktigt för att upprätthålla immunförsvaret.

Av: Johan Renström

Det flesta forskare är överens om att måttlig träning är fördelaktigt för immunitet. Men var går gränsen för måttlig? Enligt en hypotes är kroppen som ett ”öppet fönster” efter en ansträngande aktivitet. Portarna till immunförsvaret är vidöppna och vindbryggan nere. Det är bara för virus att marschera in.

Men i en studie från 2018 utmanade några forskare ”öppet fönster”-hypotesen. De hittade inga vetenskapliga bevis för att idrottare skulle vara mer utsatta efter tävling. Snarare var det så att även hård ansträngning är bra för immunförsvaret. På kort sikt är det snarare så att träning hjälper immunsystemet att hitta och oskadliggöra fientliga mikrober, och på lång sikt bromsar träning immunförsvarets åldrande. Det minskar risken för infektioner.

Den nya studien stärker slutsatsen från 2018. Forskarna menar att idrottare inte är mer sjuka än andra. Deras slutsats är att idrottares infektioner istället är kopplade till dålig diet, psykologisk stress, otillräcklig sömn, resor och många möten med andra. Tävlingar är sociala evenemang och virus älskar möten mellan människor.

Det är alltså inte träning eller tävling i sig som öppnar upp ditt försvar utan ditt beteende. Om du tränar klokt med återhämtning balanserar du ditt immunförsvar. Ät bra mat. Ge dig själv chansen att sova i 7-9 timmar varje natt. Utveckla också din motivation. Motivation är din motor. Det är din motivation som får dig att upprätthålla goda vanor i dessa tider.

Vår ambassadör och ledare Mustafa ”Musse” Mohamed kommer att sommarprata

Vår ambassadör och ledare Mustafa ”Musse” Mohamed kommer att sommarprata


Foto: Henrik Brunnsgård

Mustafa ”Musse” Mohamed har i år fått äran att vara en av årets sommarvärdar i ”Sommar i P1”. Han kommer att sommarprata måndag den 3 augusti. Musse är en av Sveriges främsta friidrottare och innehar svenskt rekord i maraton. Missa inte!

I en intervju med Sveriges Radio så berättade Musse att han kommer att prata om sin uppväxt i en nomadfamilj och de kontraster som mötte honom när han flyttade till Sverige från Somalia. Givetvis blir det också många berättelser från löpningens värld; både ljusglimtar och motgångar.

PS! I höst kommer du att kunna träna tillsammans med Musse – både på vårt Training Camp i Portugal och på vår stora löpardag i slutet av augusti.

Anordna ditt eget lopp! 7 tips från LG Skoog

Anordna ditt eget lopp! 7 tips från LG Skoog


Under våren har majoriteten av alla lopp och idrottsevenemang ställts in i Sverige på grund av covid-19. Men i mitten av april genomförde LG Skoog – som är Springtime-ledare, skribent på Runner’s World och idrottslärare – sitt träningslopp Fuck Corona i Umeå. Det blev ett träningslopp för att ge löparna i länet en möjlighet att stämma av formen och för att se hur träningen har fungerat.

LG har nu gjort en lista på sina sju bästa tips för dig som vill anordna ditt eget lopp. Ta del av tipsen!

 • Välj en exakt sträcka (3, 5, 10 km typ) inte 4763 m. Det är kul att jämföra med andra tider man gjort.
 • Välj en lätt bana. Eller en naturskön bana.
 • Döp loppet till nåt kul och gör reklam på sociala medier. Det skapar gemenskap. 
 • Innan loppet låter du deltagarna gissa sin tid. De lär sig bedöma sin form och tempokänsla. Vi har gett ett litet pris till den som är närmast sin tid. Inte till totalvinnare. 
 • Ta mycket bilder och en gemensam gruppbild efter målgång. Och lägg ut. Skapar gemenskap och alla tycker det är skoj att synas (eller är det bra jag?)

Extra:

 • Innan start brukar jag ge lite tips om hur de kan lägga upp loppet och kanske nåt träningstips eller favoritpass.
 • Ha gärna nummerlappar om man får. Man skärper sig lite extra. Jag har kört både och. I början fick man inte kalla det tävling/lopp utan träningstest. Då hade jag inte nummerlapp.

PS! I vintras inledde vi på Springtime ett samarbete med Run Of Hope i syfte att samla in pengar till Barncancerfondens viktiga arbete. Vi har nu en rolig tävling där du som arrangerar ett eget Run of Hope-lopp, eller deltar och anmäler dig innan den 30 juni 2020 nu har chans att tävla om två resor till vårt Training Camp i Portugal. Läs mer här!