Vardagsfavoriten – pad thai!

Vardagsfavoriten – pad thai!


Recept av Dietistens Val: Här kommer en av våra vardagsfavoriter på middagsbordet – pad thai. Vi gör alltid ett stort lass för det är lika gott i matlådan. Har du inte testat tofu än så tror vi att det är dags! Gott och så innehåller det hela 18 g protein/100 g och är snällare mot magen om du tycker det är knepigt att vänja sig vid baljväxter. Trevlig vardag!

Pad thai, 4 portioner:

300 g risnudlar
1 förpackning böngroddar
2 msk tamarindpasta
3 msk ostronsås
2 msk fisksås
300 g fast tofu
500 g broccoli
3 morötter
1 röd chili
1 lime
1,5 dl rostade jordnötter
1 kruka koriander

Att ha hemma: 0,75 dl japansk soja, 2 msk honung, olja, 3 ägg

Gör så här:

  1. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och spola i kallt vatten.
  2. Häll av böngroddar och skölj dem.
  3. Gör såsen genom att blanda soja, tamarindpasta, ostronsås, fisksås och honung. Späd med lite vatten.
  4. Skär tofu i mindre kuber och stek gyllene i en wokpanna eller stekpanna med lite av såsen och häll upp på ett fat.
  5. Dela broccoli i mindre bitar och morot i tändsticksstora stavar och stek hastigt i pannan med lite olja och häll upp på fat.
  6. Häll nudlar och sås i pannan och vänd runt. Tillsätt tofu, grönsaker och böngroddar och låt allt bli varmt. Fös allt åt sidan, sänk värmen och knäck 3 ägg i pannan och rör tills de är krämiga. Blanda ägg med nudlarna.
  7. Strimla chili och dela lime i klyftor. Servera nudlarna med jordnötter, koriander, chili och limeklyftor.

För mer matinspiration – följ oss gärna på @dietistensval


Drömmigt god chokladspread – perfekt mellanmål

Drömmigt god chokladspread – perfekt mellanmål


Recept av Dietistens Val: För alla som gillar nutella och önskar sig en nyttig variant som är minst lika god. Vi har ofta en glasburk med chokladspread i kylen och brer på mackan, på ett kex, på bananskivor, äppelskivor eller så äter vi chokladpsreaden i ett glas, toppad med hallon. Ett väldigt bra sätt att få i sig mer av de nyttiga baljväxterna!

Ingredienser för en burk
1 tetra kokta kikärtor á 380g
1 banan

Att ha hemma: 3 msk kakao, 2 msk honung (eller 3 dadlar)

Gör så här:
Skölj och mixa kikärtor med skalad banan, kakao och honung eller dadlar. Klart!

För mer matinspiration följ oss gärna på @dietistensval


Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Mellis – Dietistens Val’s favoriter

Mellis – Dietistens Val’s favoriter


Inspiration och tips från Dietistens Val: För vissa helt ointressant och för vissa en nära nödvändighet. Vi tillhör den senare kategorin. Speciellt på eftermiddagen, det känns nära en omöjlighet att klara tiden från lunch till middag utan ett mellisstopp. Har du träning efter jobbet eller skolan och innan middag skulle vi absolut säga- ät mellis!

En frukt kanske är det absolut vanligaste. Och det är bra! Men för många behövs det något mer, speciellt om du ska träna. Genom att lägga till en näve valnötter eller en klick jordnötssmör på äppelskivorna eller banan blir det genast bättre. Mer av både fett och protein som mättar bra.

De närmaste veckorna kommer vi bjuda på våra egna favoriter till mellanmål. Det är säkert fler än vi som behöver ha mellanmålet med sig, och det är inga problem. Vi tipsar även om att göra lite mer när du ändå är igång. Mixa en stor kanna smoothie, rulla 50 rawfoodbollar när du ändå gör det och frys in, koka fyra ägg när du ändå är i köket och gör dubbel mängd over night oats, det håller flera dagar i kylskåp.

Tre snabba mellisar att ta med:
1. Keso med frysta bär och skivad banan (bären tinar långsamt och håller keson kyld)
2. Två kokta ägg och en frukt
3. Smoothie i termos (mixa bär med banan, valfri yoghurt eller mjölkdyck och lite havregryn och kanel)

Och här kommer våra topp tre för mellisprepp i skrivbordslådan:

  1. Fullkornsskorpa med jordnötssmör och skivad banan
  2. Frukt och 6 valnötter
  3. Snabbgröt (ha färdig gryn & fröblandning med havre, pumpa, solros, chia och kanel som du blandar med tevatten) Låt stå och toppa med något från fruktkorgen.

Månadens mellis-recept (fler presenteras under april):
Drömmigt god chokladspread


Häng med på vårt digitala Training Camp!

Häng med på vårt digitala Training Camp!


Inget är som det ska just nu och vi är många som fått förändra både verksamheter och vardagsliv väldigt snabbt. Vi hoppas och tror att vi snart ska kunna få sprida träningsglädje på våra träningsresor och event igen men tills ovissheten har lagt sig tänker vi dela med oss av vår passion för träning och hälsa digitalt istället. Det blir dels med inspiration av våra fantastiska ambassadörer här på Springtime Friends men också med gästinslag från våra härliga ledare som du kanske träffat på någon av Springtimes resor eller event.

Ingen vet speciellt mycket just nu men är det något vi vet så är det att fysisk aktivitet och rörelse på olika sätt gör gott för våra kroppar, oavsett yttre omständigheter. Därför satsar vi nu på att skapa ett ”digitalt Training Camp” med motivationshöjande inspiration och lite extra pepp i utmanande tider. Löpande kommer vi här på sidan att ge er tips på någon form av fysisk aktivitet och rörelse, alternativt ett kosttips eller annan motivation/kunskapshöjande boost som kan ge er inspiration till att få till stunder för att skapa både inre och yttre styrka. Tillsammans med vårt nätverk av ambassadörer och ledare vill vi vara din digitala kompis!

Välkommen att ta del av en första hälsning från Cecilia Gustafsson (@holistictraining) här.


Landa lugnt hemma – Ta del av Cecilias tips!

Landa lugnt hemma – Ta del av Cecilias tips!


Nu stundar en helg och i den tid vi befinner oss är vi troligtvis mer tvingande till att landa hemma. Landa lite mer med oss själva. Här kommer några fina tips från Cecilia Gustafsson som kan inspirera dig till att faktiskt kunna ta vara på tiden som ges.

Om vi vill se något positivt med den här utmaningen vi just nu är i – så skulle det kunna vara att vi får tid till återhämtning, en halvhalt i en snabb värld och i ett brådskande liv. Kanske öppnas en dörr till reflektion, att göra sådant du länge tänkt ta tag i men inte gjort, eller att göra något du ofta längtar efter men inte riktigt tyckt dig ha tid till. Om man övervinner den rastlösa känslan, kan en tillvaro hemma kanske bli återhämtande och till och med njutbar. Istället för att vilja fly bort från sig själv, kanske man kan komma närmare?  

Städa och rensa

Rensa garderober och skåp, sortera ut och släng. Städa i hörn du annars inte hinner komma åt. Bara det är en handling för förnyelse och ny energi.
Kul bok om städning: Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem eller Mindful Home – Fyll ditt hem och liv med ny energi

Reflektion 

Skriv 100 saker på på vad du vill ha i livet, gå igenom den och markera vilka 20 som är viktigast för dig och varför. Läs eller lyssna på böcker i ett ämne du tycker ger glädje och energi. En fin reflektionsbok som ger kraft och insikt är Ord för dagen 365 texter för styrka & sinnesro.
Skaffa en snygg notebook och bra pennor i olika färger och låt tankar, planer, idéer, to dos och små skisser växa fram i den som dokument för den här perioden.
Lyssna gärna på min föreläsning om IKIGAI –  den japanska modellen för välmående och hållbarhet – där kan du hitta riktlinjer och inspiration för ditt arbete/företag/livstillvaro.

Skriv

Att kreativt flödesskriva, är ett sätt att nysta ut grubblerier och att bli tydligare för sig själv. Börja helt enkelt med ”Jag vill skriva om” eller ”Jag minns” eller ”Jag ser” och låt handen röra sig oavbrutet utan stopp eller redigering av grammatik eller stavning i ca 10 minuter. 
Tips på bok: Wild Mind.  

Gör något kreativt, lär dig något nytt 

Att lära sig något höjer dopaminet, även att göra något för någon annan, som att hjälpa, ge uppmuntran eller skicka snälla meddelanden och komplimanger. Lyssna på olika duktiga och spännande gäster i Framgångspodden eller Sunshinepodden. Prenumerera på Skillshare.com  som har online kurser i olika kreativa uttryck, lär dig meditation och yoga hos t.ex. yogobe.com eller hos mig på movdoo.com

Vila, sakta ner, gå inåt 

Ta ett lugnare tempo överlag, låta saker få ta tid istället för att hastas igenom. Praktisera dagligen yinyoga och eller meditation och låt nervsystemet vila från omvärld och katastrofkänsla. I nuet och i vårdandet är det enklare att må bra och inte bli rädd eller stressad av saker som händer. Om du inte är van med yoga eller meditation – ta gärna hjälp av filmen nedan eller tidigare yogaklass som finns här. Alternativt kika in i min online studio.

Efter ett tag kanske du kan praktisera själv utan hjälp. 

Ha det bra, håll dig lugn och……
go yinside  

x Cecilia 


Springtime Friends

Springtime Friends


Springtime Sports Club har fått en kompis! Det är därför du nu ser en annan logga och huvudbanner på denna sida.

Springtime Sports Club finns givetvis kvar och blir en naturlig del i denna mer övergripande plattform. Det är vår klubb som du kan tävla/delta i olika motionslopp för, samt få både inspiration och specifika tips för den konditionsidrott du utövar. Här på plattformen Springtime Friends kommer du att kunna ta del av så mycket mer, vi vill skapa en plats fylld med inspiration för dig som gillar att vara aktiv.

Vi kommer att jobba med ambassadörer inom olika områden, bjuda på träningstips, kosttips och publicera artiklar inom intressant forskning kopplat till fysisk och psykisk hälsa. Ibland dyker det upp gästinslag från ledare och profiler som vi arbetar med på våra träningsresor och du kommer att få information och erbjudanden om våra olika events.

Vi hoppas att du ska må bra här hos oss och delvis känna igen dig från gemenskapen och träningsglädjen som finns på våra resor och event.
Alla behöver en bra kompis, kanske extra mycket i de tuffa tider som råder!