Inställt race? Genomför det ändå med #RWspringdittlopp

Inställt race? Genomför det ändå med #RWspringdittlopp


När många löplopp nu tvingas ställa in på grund av coronaviruset så ordnar Runner’s World nu ett alternativ: #RWspringdittlopp. Spring den distans du har tänkt tävla i – och få ett fint diplom!

Hela samhället har på kort tid skakats om av coronavirusets framfart. Vi vet att många av er liksom vi har längtat efter våren och sommarens alla lopp, där merparten nu ser ut att bli inställda eller flyttade.

Men glöm inte bort att varenda en av dina sprungna kilometrar har varit en fantastisk investering i din hälsa, både fysiskt och psykiskt. Dessutom lanserar vi nu ett alternativt sätt för dig att ändå genomföra det du har tränat för: #RWspringdittlopp.

#RWspringdittlopp startar vi för att du ska få utdelning av dina träningsförberedelser och kunna fortsätta att ha ett mål, utvecklas och göra framsteg med din löpning. För rent krasst har vi nu alla i princip två möjligheter:

  1. Vi kan vara arga och bedrövade och strunta i att göra det bästa av situationen.
  2. Eller så tränar vi vidare inför våra planerade lopp som om de kommer att äga rum. Enda skillnaden är att ditt maraton, halvmaraton, mil- eller femkilometerslopp kommer att ske på hemmaplan i form av #RWspringdittlopp.

Du som väljer alternativ 2 kommer att få ett diplom för avklarad distans. Du kan ladda ner diplomet här och dela din bedrift på sociala medier under hashtagen ”RWspringdittlopp”. Om du vill kan du förstås springa med flera andra löpare samtidigt (i tid), men vi rekommenderar inte att ni gör det på samma plats på grund av smittorisken.

Förhoppningsvis kommer vi ju att kunna springa tillsammans igen till hösten, så det finns många anledningar att fortsätta springa just nu. Vi hoppas att #RWspringdittlopp kan lindra besvikelsen över alla inställda lopp och ge dig ny pepp och inspiration till att träna vidare.

Tillsammans grejar vi det här!

Runner’s Worlds redaktion

Så här genomför du #RWspringdittlopp

  1. Gå med i vår Facebookgrupp #RWspringdittlopp (@runnersworldsweden) och tagga bilder från dina pass och ditt lopp med #rwspringdittlopp på Instagram Storys.
  2. Välj distans: Maraton, halvmaraton, 10 km eller 5 km. Reka en lämplig bana – den befintliga eller en egen på motsvarande distans.
  3. Sätt ett datum under april, maj eller juni när du tänker genomföra #RWspringdittlopp.
  4. Utmana dina vänner att genomföra loppet samtidigt som du.
  5. Träna inför loppet – vi servar dig med tips och upplägg!
  6. På din alldeles egna #RWspringdittlopp-dag: Ladda med en bra frukost. Spring loppet och var stolt över dig själv! När du har gått i mål laddar nu ner diplomet här och delar med dina vänner under hashtagen #rwspringdittlopp.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem

Nyårslöften värda att hålla

Nyårslöften värda att hålla


Nytt år, nya chanser, nya möjligheter och nya vansinniga nyårslöften! Champagnen bubblar och ut ur munnen bubblar i samma takt det ena knäppa nyårslöftet efter det andra – ofta om att förbättra sin hälsa.

Tyvärr är inte många av våra nyårslöften sansade och rimliga, utan snarare en genväg till ett garanterat misslyckande. Problemet för de flesta av oss är nämligen att vi tar i för mycket. När vi står där känns allt möjligt, men sedan, när vardagen slår oss mitt i ansiktet känns löftena vi gav oändligt tuffa att ta tag i.

Här kommer några bra tips för att du ska lyckas med dina hälsolöften:

Ge inga nyårslöften

Ja, du läste rätt. Även om det är skönt att se ett helt nytt år framför sig och möjligheten till nystart så kan det vara dumt att lova något. Vissa blir helt blockerade och drabbas av negativ stress av att ha lovat sig själv ett eller annat. Brukar du ge nyårslöften? Om ja, brukar du hålla dem? Om inte, sluta ge nyårslöften och hitta andra sätt att förändra din hälsa.

Var rimlig

Du kommer inte att äta jättenyttigt varje måltid och du kommer inte heller att låta blir att äta något onyttigt, så det är ett jättedåligt löfte att ge. Och du kommer inte att gå från soffsittare till att träna sju dagar i veckan, så lova inte det heller. Alla löften där du lovar dig att du ska späka dig själv är dåliga löften. Om det ska hålla i längden måste löftet vara lustfyllt, roligt – och rimligt.

Var bred

Lås dig inte helt genom att måla in dig i ett snävt hörn i form av ett specifikt löfte. Testa lite först innan du bestämmer dig för vad du vill göra för hälsoförbättring. Lovade du dig själv att börja springa tre pass i veckan och får jätteont i knäna efter tre veckor? Risken är då att du surar ihop för att du har missat målet och ger upp. Var bredare och säg att du ska börja träna tre pass i veckan i stället och träna det som passar dig.

Var specifik

Om du inte har ett brett löfte, utan ett specifikt mål som du kan pricka av när du har klarat det, se till att vara riktigt snäv i din målsättning. Ett lopp är ju enkelt att pricka av, men om du bestämmer dig för att bli starkare måste du ha ett tydligt mål. Vad ska du klara av, och när? Ska du börja äta nyttigare, på vilket sätt?

Berätta för andra

Sprid ditt löfte till andra i din omgivning. Det är lättare att hålla vad man har lovat om flera håller koll och sätter press.

Var fler än en

Om du avlägger ett nyårslöfte som kan vara tufft att leva upp till kan det hjälpa att vara fler än en. Få med dig en kompis, en partner, din mamma eller en kollega på samma löfte så kan ni peppa och pusha varandra under året.

Året tar inte slut i mars

Det är vanligtvis oerhört trångt på gymmen i januari och februari men redan i mars börjar det bli glesare. Och den nyttiga maten som du orkar laga i två månader byts sakta ut mot helfabrikat. Det kommer att vara tufft att hålla i löftet när smekmånaden är över och vardagen är igång på riktigt. Var medveten om att den dippen kommer – då blir det lättare att stå emot lusten att lägga av. Det kommer att kännas lättare igen när du tagit dig igenom den första tuffa perioden.

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Bästa tipsen inför 2021 – Dietistens val

Bästa tipsen inför 2021 – Dietistens val


När nyåret är slaget är det säkert fler än vi som funderar på vad vi ska göra bättre det kommande året. Vi skulle vilja säga – ska vi tänka på det vi gjorde bra 2020 och ta med oss det?! Ovanpå det lägger vi sen till tre bra saker. Det är så mycket roligare än att ta bort – och funkar ofta bättre! Testa!

1. På temat lägga till. Om vi får tipsa om kanske det bästa skulle vi säga: Lägg till en portion fullkorn om dagen. Att vi äter för lite fullkorn är faktiskt den största orsaken till ohälsa i våra matvanor – så hej här finns stor hälsopotential! Byt ut ris mot havreris, välj fullkornsbröd ofta och ät gärna gröt på havre eller rågflingor. 

2. Investera en kvart någon gång under veckan och gör en matplan. Vi lovar att det kommer spara många kvartar senare under veckan och ge svar på den eviga frågan (i alla fall hos oss…) ”vad blir det till middag i dag?”  Sätt gärna upp menyn hemma, det gör det så mycket lättare för den som kommer hem först att börja laga. Har man bestämt i förväg och maten finns hemma är det även mycket lättare att det faktiskt hamnar bra mat på tallriken ofta!

3. Ha alltid frysta grönsaker hemma. De är alltid i säsong och så här i början på året dessutom ofta mer näringsrika än färska – ett lätt sätt att få in mer grönt i maten! Häll ärtor i pasta- eller potatisvattnet sista kokminuten, toppa matlådan med fryst broccoli eller vår favorit – mixa i ett par frysta blomkålsbuketter i smoothien. 

Det var tre tips – men det här är kanske det viktigaste: Njut av maten! 

Gott nytt matår! /Johanna och Caroline, Dietister på Springtime.

Fler tips och goda recept hittar du på @dietistensval och här på vår sajt!

Bästa tipsen inför 2021 – Elin Bjärkstedt

Bästa tipsen inför 2021 – Elin Bjärkstedt


Ovanliga tider kräver ovanliga träningsråd! Som Springtime’s egen Anders Tegnell ger Elin Bjärkstedt (fysioterapeut och PT) dig vårens träningsrekommendationer. Du måste inte följa dem såklart, men det leder kanske till bättre folkhälsa.

De annorlunda tiderna vi lever i börjar bli det nya normala. Vi har ett hem som för många också fungerar som arbetsplats, barnens skollokaler och makens konferensrum. Det är sladdar och skärmar och böcker och lunchservering som ska få plats.

Förr var ett hem just en plats för återhämtning och vila. Det nya normala är att det mesta som pågår i livet nu sker inom hemmets fyra väggar.  Att dessutom pressa in träningen där i huset eller lägenheten när gymmen har tuffa restriktioner och gruppträningen är inställd kan kännas mentalt motigt, men här kommer några tips för att ta dig ut.

1: Googla ”träningsmontage rocky”
(Eller klicka på länken https://youtu.be/_YYmfM2TfUA )

Mitt första tips är att se på Rocky hur han kämpar i Philadelphia 1976. Vi slipper springa i tunna basketskor genom skräpiga gator och slum där folk har tänt eldar i oljefat för att hålla värmen. Vi må ha en utmanade slaskigt väder och regn i sidled, men vi har ordentliga löparskor.  Se montaget, lyssna på musiken och ha den med ut i lurarna när du ska träna. Bli din egen Rocky Balboa och avsluta passet på en höjd med nävarna i luften. Jag lovar att träningen blir lite roligare då!

(Man kan se klippet hur många gånger som helst- det är helt normalt att fylla på motivation någon gång om dagen.)

2: Investera i vintertights och plocka fram underställströjan

Rocky må vara stenhård men det är tufft att träna utomhus i bomullsbrallor. Unna dig ett par vintertights eller inventera skidkläderna i garderoben. En bra underställströja är guld värd nu när du ska börja älska att träna utomhus.

3: Sätt ett mål i tid snarare än vikt och prestation

Känns det motigt att ge sig ut trots bra kläder, sätt ett tidsmål. All fysisk aktivitet på mer än 10 minuter påverkar hälsan. Dubbla det. 20 min om dagen med svettig aktivitet ökar hälsan enormt! På en vecka har du samlat ihop 2 timmar och 20 minuters träning. Sätt upp ett veckomål – i tid.

4: Gå med i en grupp och utmana andra

Att få träffa kompisar brukar vara en motivationsfaktor, i brist på gruppträning får vi vända oss till sociala medier som låter oss träna på avstånd men tillsammans. Gå med i en social grupp och dela tips och trix, backträning och hemmaträningspass och utmaningar med andra. Springtime Friends lanserar snart ett digitalt medlemskap där du kan bli del i en grupp och en gemenskap digitalt. Mer info kommer snart.

Du är också välkommen till Elins grupp ”The glamorous life of hemmaträning” på facebook där tappra hemmaträningsmänniskor möts och pratar om allt från motivation till bästa sättet att träna styrka utomhus. Du hittar den här!

5: Kettlebells – en tung investering

Jag fortsätter tjata om kettlebells. Så mångsidigt, roligt och bra träning för att inte tappa muskelmassa när utegymmet inte lockar. Leta på instagram efter #kettlebell och få inspiration till att lära dig nytt.

6: Träna digitalt

När jag längtar efter inspiration och inte riktigt har energi att tänka ut träning själv vänder jag mig till livepass eller förinspelade pass med kollegor och inspiratörer. I det digitala medlemskapet i Springtime Friends kommer hela MyMowo’s utbud av träning online att ingå. Där finns massor att välja mellan och passen är så där lagom långa för att riva av på lunchen eller när annat tillfälle ges.

Stort lycka till med nystarten 2021!
/Elin Bjärkstedt

www.personligaretraning.se

Tre tumregler för vinnande vinterträning!

Tre tumregler för vinnande vinterträning!


Löpning vintertid innebär ofta att du får ge dig ut i mörker och kyla med halkiga, opålitliga underlag. Detta till trots kan vintern bli den period när löpningen känns som mest givande. Särskilt om du följer våra tre tumregler för effektiv vinterträning: regelbunden träning, allsidig träning och gradvis ökning av träningsbelastningen.

Oavsett om du förbereder dig för en kommande tävlingssäsong eller löper för ditt välbefinnande blir vinterträningen en lugnare förberedelseperiod för resten av året. Du kan tona ned din strävan efter att hålla detaljkoll, lägga mindre vikt vid att ständigt mäta och testa din prestationsförmåga och i stället fokusera på själva löpupplevelsen. Effektiv vinterträning handlar i hög grad om att hitta en spontan rörelseglädje, kunna njuta av naturens växlingar och bygga en stabil grund för framtida, mer intensiva träningspass.

Har du ambitioner att utveckla din löpning bör du självfallet ha en konkret plan för hur du ska nå dina mål under den kommande säsongen. Men kom ihåg att under vintermånaderna är det en fördel om träningsplanen inte görs alltför detaljerad. Framåt vårkanten, när det är dags att spetsa formen, kan de enskilda träningspassen styras mer noggrant och löptempot ges en mer central roll.

Det faktum att vinterträningen kräver mindre detaljstyrning betyder också att du snarare kan organisera dina träningspass efter din vardag och inte tvärtom.

Det faktum att vinterträningen kräver mindre detaljstyrning betyder också att du snarare kan organisera dina träningspass efter din vardag och inte tvärtom. Att exempelvis löpa till och/eller från arbetet gör löpandet tidseffektivt och frigör tid till andra viktiga aktiviteter.       

Under vinterträningen är det tre enkla grundprinciper som är helt avgörande, för att du ska få till stånd en solid plattform att bygga vidare på under resten av året. Med kontinuitet, progressivitet och allsidighet som ledstjärnor under vintermånaderna skapar du rätt förutsättningar för att kunna hantera snabbare träningspass och tävlingar på ett bra sätt längre fram under säsongen.

Läs också: Så tränar du bäst på snö

1. Kontinuitet: prioritera träningsmängd före tempo

Grundläggande för all fysisk prestationsförbättring är att träningsstimuleringen sker regelbundet. Om det går alltför lång tid mellan de olika träningstillfällena kommer nämligen effekten av träningsbelastningen att hinna avklinga mellan passen. Strategin för en långsiktig uppbyggnad under vintern bör därför vara att träna ofta.

Om vi emellertid ska kunna hantera tätt återkommande löpträningspass måste intensitet och omfattning (läs distans!) ligga på en förhållandevis måttlig nivå. I klartext innebär det att merparten av vinterträningen bör utgöras av medellånga distanspass i kontrollerat, måttligt ansträngande tempo.

Det innebär inte att alla träningspass ska se likadana ut. Med fördel varierar vi kort och långt samt lägger in ett och annat kortare fartpass då och då, främst för att underhålla löpteknik och fartkänsla. Att löpa långt och länge har dock prioritet framför att löpa fort.   

Ofta säger man i träningssammanhang att ”mer inte alltid är bättre”, men är det någon gång under året som man bör sträva efter att öka sin träningsmängd är det under perioden november till mars. Men att klara av att löpa mer vecka för vecka fordrar att du disciplinerat håller tillbaka löptempot under merparten av dina träningspass.

Speciellt när du tränar i större grupper kan det vara frestande att utmana dina träningskamrater och bränna sitt krut i onödan. Det får då negativa följder för återhämtningen mellan passen och du får i förlängningen svårt att hantera den träningsmängd som du har planerat.

2. Progressivitet: öka träningsbelastningen gradvis

I inledningen av en grundträningsperiod är det lätt att spänna bågen lite väl hårt. I vår ambition att förbättra oss som löpare finns alltid risken att vi rivstartar uppbyggnadsträningen genom att direkt lägga oss på en nivå som vi med nöd och näppe kan klara av. På så sätt lämnar vi inget utrymme för att successivt öka träningsbelastningen under de tre till fyra månader som vinterträningen omfattar.

Lär vi oss istället att tänka långsiktigt och låta veckorna fram till nyår bli en sorts mjukstart, där vi hela tiden känner att vi relativt enkelt kan klara av de enskilda träningspassen, kan vi lättare hålla träningsmotivationen på en hög nivå framöver. Känslan bör generellt vara att man efter ett fullföljt träningspass känner att det finns en extra energireserv kvar, som inte har utnyttjats.

En successiv upptrappning av träningsmängden efter nyår fram till början av mars gör att kroppen ges tillräckligt med tid för att kunna tillgodogöra sig den ökade belastningen på ett kontrollerat sätt. Därefter kan mer tempobetonad träning introduceras och träningsmängden efterhand reduceras något, för att säkerställa tillräcklig återhämtning.

3. Allsidighet: lägg grunden före specialiseringen

Det som främst gör vinterträningen så stimulerande är att man faktiskt får chansen att starta upp ett nytt projekt. Gör du rätt från början och lyckas skapa ett bra fundament kommer du längre fram under året att få skörda frukterna av vinterns träningsflit.

När väl våren kommer och du blir mer inriktad på att öka löptempot, brukar det ofta vara svårt att ge kompletterande träningsinslag som styrka, rörlighet och löpteknik någon större uppmärksamhet. Det är därför främst under vinterträningen som du bör avsätta tid till dessa träningsmoment. Det kommer att göra oss mindre skadebenägna och betyder att du bättre kan hantera snabbare löpning framåt vårkanten.

Minst två träningsdagar i veckan bör innehålla någon typ av styrke- och rörlighetsövningar. Antingen sker detta som en avslutning på ett lämpligt (inte alltför ansträngande) löppass eller som separata träningspass. Hur hög prioritering denna typ av träning ska ges, avgörs av dina individuella behov.

På liknande sätt bör det avsättas tid för löpskolning i samband med uppvärmningen inför vissa löpträningspass. Ofta kan detta ge bättre effekt på din utveckling som löpare än att addera ytterligare några kilometer ren distanslöpning. Men också här – precis som med styrka och rörlighet – gäller det att göra en individuell bedömning av behovet hos den enskilde löparen

Ny studie: Musiken som gör att träningen blir mer effektiv och mindre jobbig

Ny studie: Musiken som gör att träningen blir mer effektiv och mindre jobbig


En ny studie, publicerad i Frontiers in Psychology, visar att musik med ett högt tempo både kan göra att uthållighetsträning känns lättare och att träningseffekten blir större.

Forskarna bakom studien såg att försökspersoner som lyssnade på musik med ett högt tempo upplevde ansträngningsnivån som lägre, trots att de hade högre puls, än när de inte lyssnade på något alls. Effekten var tydligast vid lågintensiv uthållighetsträning (gång på löpband).

Tidigare studier av hur musik påverkar prestationsförmågan har visat att musiklyssnande både kan avleda trötthetstankar och öka träningsfokuset. Men hur musiken påverkar utövaren och på vilket sätt olika typer av musik påverkar träningseffekten har inte undersökts tidigare.

Studien genomfördes på en grupp kvinnor som antingen gick på löpband (lågintensivt) eller gjorde benpress i en maskin (högintensivt). Försökspersonerna gjorde övningarna till popmusik i olika tempon eller i tystnad. Forskarna mätte pulsen och bad testpersonerna att värdera graden av ansträngning under de olika övningarna och när de lyssnade på musik i olika tempon.

När de lyssnade på musik med ett högt tempo så hade deltagarna högst puls, samtidigt som de skattade ansträngningen som lägst.

– Vi såg att när de lyssnade på musik med ett högt tempo så hade deltagarna högst puls samtidigt som de skattade ansträngningen som lägst, jämfört med när de inte lyssnade på någonting alls, säger forskningsledaren Luca P. Ardigò, professor på Veronas universitet i Italien.

Han menar att eftersom musiken gjorde att upplevelsen av ansträngningen var lägre så blev träningseffekten högre.

– Effekten var som störst bland de som utförde den lågintensiva träningen på löpbandet. Det kan tolkas som att den som ägnar sig åt uthållighetsträning i form av gång eller löpning kan få en bättre träningseffekt om man samtidigt lyssnar på musik med ett högt tempo.

Han hoppas att fler och större studier kan följa upp resultaten från den här relativt lilla studien, för att utröna hur olika nyanser i musik kan bidra till att förbättra fysisk aktivitet.

– Det vore intressant att titta på hur olika genrer, melodier och texter påverkar både uthållighet och prestationen vid högintensivt aktiviteter, avslutar Luca P. Ardigò.  

Vill du testa teorin i praktiken? Koppla in hörlurarna och ladda ner Runners World’s-läsarnas topplista med låtar att springa till!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Bli medlem