Mumsig och lättlagad tomat & fänkålssoppa

Mumsig och lättlagad tomat & fänkålssoppa


Recept av Dietistens Val: En soppa är perfekt vardagsmat – både värmande och nyttigt. Här kommer ett enkelt recept på en god tomatsoppa. Du vet väl att just tomater blir snäppet nyttigare om du äter dem tillagade för då kan kroppen lättare ta upp antioxidanten lykopen. Ett tips – testa denna ostkaka till efterrätt.

Tomat & fänkålssoppa

För fyra:
2 st fänkål
1 gul lök
1 burk passerade tomater á 500g
3 dl tomatjuice
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven lagrad ost

Att ha hemma: 2 msk olivolja, 2 msk balsamvinäger, 3 msk grönsaksfond, 0,5msk honung,
salt och svartpeppar

Tillagning:
Skala och hacka lök och skär fänkålen i bitar. Hetta upp olja i en kastrull, häll i lök och fänkål och låt de mjukna. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatjuice och fond, balsamvinäger och honung och låt koka 15 min. Rör ner grädde och ost, smaka av med salt och peppar. (OBS! Koka inte soppan efter att osten gått i.)

Tips!
Skölj och koka gärna röda linser i 10 minuter. Blanda med hackad tomat och lite
örtkrydda och toppa soppan med det! Gott och lite knaprigt.

För mer matinspiration följ oss gärna på @dietistensval


Drömmigt god chokladspread – perfekt mellanmål

Drömmigt god chokladspread – perfekt mellanmål


Recept av Dietistens Val: För alla som gillar nutella och önskar sig en nyttig variant som är minst lika god. Vi har ofta en glasburk med chokladspread i kylen och brer på mackan, på ett kex, på bananskivor, äppelskivor eller så äter vi chokladpsreaden i ett glas, toppad med hallon. Ett väldigt bra sätt att få i sig mer av de nyttiga baljväxterna!

Ingredienser för en burk
1 tetra kokta kikärtor á 380g
1 banan

Att ha hemma: 3 msk kakao, 2 msk honung (eller 3 dadlar)

Gör så här:
Skölj och mixa kikärtor med skalad banan, kakao och honung eller dadlar. Klart!

För mer matinspiration följ oss gärna på @dietistensval


Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Mellis – Dietistens Val’s favoriter

Mellis – Dietistens Val’s favoriter


Inspiration och tips från Dietistens Val: För vissa helt ointressant och för vissa en nära nödvändighet. Vi tillhör den senare kategorin. Speciellt på eftermiddagen, det känns nära en omöjlighet att klara tiden från lunch till middag utan ett mellisstopp. Har du träning efter jobbet eller skolan och innan middag skulle vi absolut säga- ät mellis!

En frukt kanske är det absolut vanligaste. Och det är bra! Men för många behövs det något mer, speciellt om du ska träna. Genom att lägga till en näve valnötter eller en klick jordnötssmör på äppelskivorna eller banan blir det genast bättre. Mer av både fett och protein som mättar bra.

De närmaste veckorna kommer vi bjuda på våra egna favoriter till mellanmål. Det är säkert fler än vi som behöver ha mellanmålet med sig, och det är inga problem. Vi tipsar även om att göra lite mer när du ändå är igång. Mixa en stor kanna smoothie, rulla 50 rawfoodbollar när du ändå gör det och frys in, koka fyra ägg när du ändå är i köket och gör dubbel mängd over night oats, det håller flera dagar i kylskåp.

Tre snabba mellisar att ta med:
1. Keso med frysta bär och skivad banan (bären tinar långsamt och håller keson kyld)
2. Två kokta ägg och en frukt
3. Smoothie i termos (mixa bär med banan, valfri yoghurt eller mjölkdyck och lite havregryn och kanel)

Och här kommer våra topp tre för mellisprepp i skrivbordslådan:

  1. Fullkornsskorpa med jordnötssmör och skivad banan
  2. Frukt och 6 valnötter
  3. Snabbgröt (ha färdig gryn & fröblandning med havre, pumpa, solros, chia och kanel som du blandar med tevatten) Låt stå och toppa med något från fruktkorgen.

Månadens mellis-recept (fler presenteras under april):
Drömmigt god chokladspread


Vardagsfavoriten – pad thai!

Vardagsfavoriten – pad thai!


Recept av Dietistens Val: Här kommer en av våra vardagsfavoriter på middagsbordet – pad thai. Vi gör alltid ett stort lass för det är lika gott i matlådan. Har du inte testat tofu än så tror vi att det är dags! Gott och så innehåller det hela 18 g protein/100 g och är snällare mot magen om du tycker det är knepigt att vänja sig vid baljväxter. Trevlig vardag!

Pad thai, 4 portioner:

300 g risnudlar
1 förpackning böngroddar
2 msk tamarindpasta
3 msk ostronsås
2 msk fisksås
300 g fast tofu
500 g broccoli
3 morötter
1 röd chili
1 lime
1,5 dl rostade jordnötter
1 kruka koriander

Att ha hemma: 0,75 dl japansk soja, 2 msk honung, olja, 3 ägg

Gör så här:

  1. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och spola i kallt vatten.
  2. Häll av böngroddar och skölj dem.
  3. Gör såsen genom att blanda soja, tamarindpasta, ostronsås, fisksås och honung. Späd med lite vatten.
  4. Skär tofu i mindre kuber och stek gyllene i en wokpanna eller stekpanna med lite av såsen och häll upp på ett fat.
  5. Dela broccoli i mindre bitar och morot i tändsticksstora stavar och stek hastigt i pannan med lite olja och häll upp på fat.
  6. Häll nudlar och sås i pannan och vänd runt. Tillsätt tofu, grönsaker och böngroddar och låt allt bli varmt. Fös allt åt sidan, sänk värmen och knäck 3 ägg i pannan och rör tills de är krämiga. Blanda ägg med nudlarna.
  7. Strimla chili och dela lime i klyftor. Servera nudlarna med jordnötter, koriander, chili och limeklyftor.

För mer matinspiration – följ oss gärna på @dietistensval


Rotfruktslasagne – en vardagshjälte!

Rotfruktslasagne – en vardagshjälte!


Recept av Dietistens Val: Hej vardag. Vi tycker om att laga mycket när vi ändå står i köket, så det finns mat klar för resten av veckan. Absolut ett av våra bästa tips för att äta hälsosamt, att preppa lite i förväg. Då är lasagne superbra, för den blir typ bara godare i matlåda. Välj vanliga lasagneplattor, bönpasta eller glutenfria.

Rotfruktslasagne med kakao och chili
4-6 portioner:

2 gula lökar
3 morötter
250 g rotselleri
500 g krossade tomater
2 msk chipotlepasta
12 lasagneplattor  
500 g keso
2 dl riven ost

Att ha hemma: 3 klyftor vitlök, olivolja, 2msk tomatpuré, 1dl vitt vin, 2msk grönsaksfond, 2tsk kakao, 2 tsk oregano, 3 tsk spiskummin, 2tsk kanel och 2 tsk honung, salt, peppar

Tillagning:
Ugn 225°C. Skala och hacka lök och vitlök. Riv morötter och rotselleri. Fräs allt i olja i en stor panna, ca 5 min. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.

Häll i krossade tomater, vin, fond, chipotlepasta, kakao, oregano, spiskummin, kanel och honung. Låt koka ihop 5 min och smaka av med salt och peppar.

Varva lasagneplattor med rotfruktsröran, keso och riven ost i en ugnsform. Tillaga i ugn ca 30 min.

För mer matinspiration – följ Dietistens val på Instagram – @dietistensval



Curry masala

Curry masala


Recept av Dietistens Val: Här kommer perfekta vardagsmaten, allt i ett, inget skalande eller hackande. Och det bästa av allt, nästan ingen disk, drömmen! Vi gör trippel sats, frys in eller bjud in grannen!

Curry masala
8 portioner:  

3 dl matvete
2 dl hackad gul lök, finns i frysdisken (eller 2 lökar)
3 klyftor vitlök
5 tsk garam masala
2 tsk smoked paprika 
6 dl kokta gula ärtor (eller 2 tetra kikärter, sköljda)
800 g krossade tomater
200 g grönkål
1 paket fetaost
1 kruka mynta

Att ha hemma: Rapsolja, 2 tsk spiskummin, 1 tsk chiliflakes 2 msk grönsaksbuljong, 1 msk balsamvinäger, 1 msk honung, salt och peppar

Gör så här:
Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen. Hetta upp olja i en kastrull, häll i lök och pressa ner vitlök. Tillsätt spiskummin, garam masala, smoked paprika och chiliflakes och låt fräsa i oljan. Tillsätt gula ärtor, krossade tomater, grönsaksfond, balsamvinäger och honung. Låt curryn koka ihop, ca 10-15 minuter. 

Ansa grönkålen och lägg låt koka med de sista minutrarna. Smaka av med salt och peppar. Strö över mynta och feta och servera med kokt matvete.