Ambassadör – Dietistens Val

Ambassadör – Dietistens Val


Tjejerna bakom ”Dietistens Val” heter Caroline och Johanna, är båda dietister och har jobbat med mat, kostrådgivning och träning i över 10 år. De älskar mat och tillbringar den största delen av sin vakna tid med att skriva om mat, prata om mat, laga mat, tänka på mat och så äta mat så klart.

De har nyligen släppt sin första kokbok och jobbar även med föreläsningar, kostbehandlingar, idrottsnutrition och utbildningar. När de inte står i köket hittar man dem säkrast med toppluva i skidspåret, när vädret och årstid tillåter.

Varje vecka kommer delar de med sig av recept på god, enkel och hälsosam mat här på sajten. Mat och träning är en av deras specialiteter och de kommer dela med sig av tips för bra uppladdning, återhämtning och träningsmat helt enkelt.

Johanna och Caroline möter ni också på flera träningsresor och event med Springtime. Där kan ni höra dem föreläsa, babbla mat och i flera fall har ni också chans att smaka på deras mat/mellanmål.

Vill du ha receptinspiration, följa deras vardag eller ha kontakt – följ dem på instagram @dietistensval eller nå dem via hemsidan www.yowillfood.com


Ananas- och melonsallad med quinoa och mynta

Ananas- och melonsallad med quinoa och mynta


Recept av Dietistens Val: Står grill på menyn, gör den här salladen till! Fräsch och passar till det mesta på grillen. Går finfint att preppa dagen innan, men vänta med att blanda salladen med dressingen i så fall.

Ingredienser för fyra portioner:
2 dl quinoa
1 ananas
1 honungsmelon
1 röd chili
En rejäl knippe mynta
1 lime
Riven kokos (rostad)

Att ha hemma: olivolja, honung, salt, peppar

Gör så här:
Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen. Skala och dela ananas och melon i mindre bitar. En gurkslatt som låg kvar i kylen fick åka med.

Dressingen. Det viktigaste: Strimla en röd chili (behåll kärnorna om du som vi gillar lite hetta) och blanda med en näve rivna myntablad, juice från 1 lime, 2 msk olivolja och 1 msk honung. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop allt och toppa med rostad kokos och gärna mer mynta!

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Ljummen matjesallad

Ljummen matjesallad


Recept av Dietistens Val: På temat enkel sommarmat. Är det fler än vi som tycker att sillen ska fram på bordet betydligt mer ofta än bara till midsommar?! Men ett bra tillfälle för premiären är ju ändå till midsommarafton. Vi gör gärna ett matjesfat och ställer på bordet ihop med ett gott fröknäcke.

Ingredienser för fyra:
Färskpotatis, så mycket du vill
4 ägg
100 g sockerärtor
Matjessill, hela filéer (ca 2 pkt á 220g)
0,5 rödlök
Rejält med dill
2 dl gräddfil
50 g smör

Gör så här:
1. Koka ett gäng färskpotatis, mer än du tror för kall färskpotatis är ju drömgott på en skiva knäcke dagen efter.
2. Koka ett gäng ägg lagom mjuka. (Lagom mjuka enligt oss är att lägga i äggen i kallt vatten, koka upp och klocka 4-5 minuter från när äggen börjar koka, beroende på storlek).
3. Häll av kokvattnet från äggen i en sil med en näve sockerärtor.
4. Dela ljummen potatis och lägg på ett sort fat. På med ägghalvor, sockerärtor och avrunnen matjessill. Toppa med lite hackad rödlök, mycket dill och några klickar gräddfil.
5. Ringla gärna över varmt brynt smör. Sådär sommarlunchen är klar!

Hälsans utekök i sommar

Hälsans utekök i sommar


Tips från Dietistens Val: Doften av sommar är här. Men nu menar vi inte doften från blommor eller nyslaget gräs utan doften som slår oss från kolgrillarna på altaner och i trädgårdar. Att grilla är ju ett utmärkt sätt för att lyfta ut köket i trädgården och hinna njuta mer av sommarens ljumna kvällar.

Här vill vi passa på att utmana dig och ta med grillen ett steg till- ut i naturen! (tänk på att kolla vad som gäller med tanke på eldningsregler bara!)

Välj grönt på tallriken i sommar
Att grilla grönt är en stor trend som både gör dig och miljön gott. Låt grönsakerna spela huvudrollen och välj grönt på tallriken i sommar! Grilla paprika, sparris, aubergine och morot och tänk gärna som en regnbåge i val av grönsaker för att få med alla nyttigheter.

Gör din egen potatissallad
Skippa den färdiga potatissalladen och gör din egen eller varför inte testa en fräsch matvetesallad med melon, fetaost, broccoli och rucola. Och du kom ihåg att använda dig av grönsakerna även i såsen, den klassiska hummusen, salsan eller guacamole passar alltid bra till grillat.

Fixa desserten på grillen
Om vi får bestämma är den bästa avslutningen på en härlig grillmiddag att även fixa desserten på grillen. För håll med, visst är det då glöden även är som bäst! Vi tror nästan att alla frukter blir extra härliga på grillen men några favoriter hos oss just nu är alla stenfrukter som aprikos, nektarin och persikor men även ananas och melon är två riktiga favoriter. Servera den grillade frukten med en klick smaksatt kvarg, mynta, riven kokos eller kanske lite nötter, riktigt enkelt och gott.

Nedan bjuder vi på lite härliga sommar recept för hela familjen. För visst finns det inget mysigare än att umgås med vänner och familj runt en middag vid grillen, njut av sommaren!

Dietistens tre grilltips:

  • Pensla grönsaker med vitlöksolja och låt de spela huvudrollen på grilltallriken.
  • Gör din egen marinad av färska örter, citron, vitlök och olja så undviker du konstgjorda smaktillsatser och socker.
  • Grilla över glöd och inte över öppen låga för att undvika att hälsoskadliga ämnen bildas i maten. Skär alltid bort de brända delarna.

Bästa snacks i väntan på att grillen får fin glöd

Sojabönor
Hetta upp en panna med olivolja och stek frysta sojabönor med skidan kvar i ca 5 minuter. Salta! Variera smak med sesamolja eller vitlöksolja.

Rostande mandlar
Torrosta 2 dl mandlar i en torr panna. Då mandlarna fått lite färg och känns klara, tillsätt 1 tsk rapsolja och 1 tsk salt och rör om. Låt svalna före servering.

Krispiga bönbiffar

Krispiga bönbiffar


Recept av Dietistens Val: Av alla bönbiffar, vegobiffar och grönsaksbiffar vi lagat genom åren – det här är en av våra toppfavoriter! Superenkla att göra, krispigt goda, passar i hamburgerbröd, i en wrap, till en matig sallad eller till ugnsrostade rotfrukter.

Dessa lagades i 100-portionsklassen på Springtimes event The Camp i höstas och av de tomma lådorna att döma gissar vi på riktigt goda eller stor aptit efter svettiga träningspass. Kanske båda!

Ingredienser för fyra:
3 dl kokta svarta bönor (1 tetra á 380g, sköljda)
1 dl rostade pumpakärnor
100 g Eldost, stek/grillost eller halloumi
1 dl hackade färska örter (t.ex. timjan, persilja)

Att ha hemma: 1 klyfta vitlök, 3 msk potatismjöl, chiliflakes, salt, peppar, rapsolja

Gör så här:
Mixa bönor och pumpafrön grovt. Riv ner vitlök och ost och blanda med potatismjöl, örter och 2 msk olja. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Forma smeten till biffar och stek i en panna med olja, ca 4 min på varje sida.

Gurkmeja och havtornssmoothie

Gurkmeja och havtornssmoothie


Recept av Dietistens Val: Att slänga ner bönor i smoothien är himla smart. Förutom att de ger en krämigt god konsistens kan vi lova både längre och bättre mättnad och på köpet kommer både mer protein, fiber, vitaminer och mineraler. Vårt tips är att göra en hel kanna när du ändå är i farten så står frukosten eller melliset klart i kylen och väntar på dig!

Ingredienser för två:
1 banan
2 dl fryst mango
1 dl havtorn
1 dl kokta stora vita bönor
2-4 dl havredryck
1 tsk gurkmeja
1 krm vaniljpulver

Gör så här:
Skala banan och mixa med mango, havtorn, bönor och havredryck.  Smaka av med gurkmeja och vaniljpulver. Drick direkt, spara i kyl eller varför inte ta med i termos.