Blir du fetare och sjukare av att dricka socker än att äta det?
Det verkar som att socker i flytande form har en större negativ effekt på hälsan och vikten än socker i fast form. Det här visar en ny studie utförd på möss.

Blir du fetare och sjukare av att dricka socker än att äta det?


Tidigare studier på människor har visat att det verkar vara skillnad på hur vi hanterar kalorierna i socker beroende på om vi äter eller dricker dem. Nu visar en ny studie att möss som dricker socker blir fetare än möss som äter socker. 

Den nya studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecular Metabolism, har undersökt effekten av socker på vikten hos möss – beroende på om de dricker eller äter sockret.

I studien delades mössen in i fyra olika grupper som alla fick äta och/eller dricka lika stora andelar socker. Den grupp som bara åt socker och drack vatten gick upp minst i vikt. Den grupp som även drack sockervatten gick upp mest i vikt – trots att båda grupperna fick i sig lika många kalorier från socker. 

Forskarnas slutsats är att socker i flytande form har en större inverkan än socker i fast form. Det här gäller både viktuppgång i form av fetma och relaterade riskfaktorer som kan leda till diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar (metabolt syndrom). 


Slarvig pastagratäng allt-i-ett

Slarvig pastagratäng allt-i-ett


Recept av Dietistens Val: När middagsfixet tar 10 minuter då! Och dessutom lämnar nästan ingen disk. Precis så vill vi ha det ibland. Eller ganska ofta!

Ingredienser för fyra:
1 aubergine
250 g pasta (valfri, vi använde Rigatoni, men skruvar, fullkorn och bönpasta funkar lika bra!)
1 dl röda linser
1 dl solrosfrön
2 burkar arrabiata-tomatsås á 420 g
2 dl créme fraiche eller havregrädde
1 dl vatten
(ev. 150 g fetaost)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela aubergine i sockerbitsstora bitar. Lägg aubergine i en ugnsform och häll på pasta, linser och solrosfrön. Blanda runt med tomatsås, créme fraiche och 1 dl vatten. Ställ i ugn ca 25 min. Känn med en sticka så att pastan är lagom mjuk. Toppa om du vill med fetaost och klart!

Vi åt gratängen med en tomatsallad, gott det!

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Quinoaburgare med rostade grönsaker och ajvar

Quinoaburgare med rostade grönsaker och ajvar


Recept av Dietistens Val: Jättegoda vegoburgare som passar lika bra att lägga på grillen och servera i bröd eller att äta med rostade rotfrukter. Här kommer recept med rostat grönt! Tuggigt gott med quinoa i biffarna.

Ingredienser för fyra:
400 g potatis
2 dl röd quinoa
300 g paprika
1 broccoli á 250g
1 tetra svarta bönor á 380g, sköljda
2 dl riven lagrad ost
2 dl ajvar
1 dl matyoghurt

Att ha hemma: 0,5 tsk chiliflakes, 1 msk majsstärkelse, 1 ägg, salt, peppar, olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 20 min. Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen.

Dela, kärna ur och skär paprika i mindre bitar. Dela broccolin i mindre bitar. Då 10 minuter av potatis-tiden återstår: Lägg paprika och broccoli på potatisplåten, ringla på olja och salt och rosta vidare. 

Mixa bönorna till en slät kräm och blanda med kokt quinoa, chiliflakes, majsstärkelse, ägg och ost. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila ca 15 min. Blanda ajvar med yoghurt

Forma smeten till bollar och tryck sen ut till burgare. Hetta upp en panna med olja och stek burgarna ca 3 minuter på varje sida. Servera nystekta burgare med rostad potatis, grönsaker och ajvarsåsen.

One pot pasta med pesto och kronärtskockshjärtan

One pot pasta med pesto och kronärtskockshjärtan


Recept av Dietistens Val: Säg hej till kastrullmat! Alltså när allt lagas i en och samma kastrull – det kallar vi One-pot-pasta! Lätt, snabbt, gott och såklart minimalt med disk. Hoppas ni ska gilla lika mycket! Kram från Dietistens Val.

Ingredienser för fyra:
2 schalottenlökar
200 g svartkål
4 (ca 250g) portioner fullkornsspagetti (eller sort efter eget önskemål)
2 dl havregrädde
1 tetra stora vita bönor, avsköljda
1 förpackning kronärtskockshjärtan
0,5 dl pesto
1 dl rostad sötmandel
1 ekologisk citron
Ev. färsk basilika eller dill

Att ha hemma: 2 klyftor vitlök, olivolja, 1 msk chiliflakes, salt

Gör så här:
Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint. Ansa och skär svartkålen i mindre bitar. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek försiktigt löken några minuter. När löken är mjuk, tillsätt svartkål och låt steka med lite till. Tillsätt chiliflakes och salt. Häll på 1L vatten och tillsätt pastan. Låt koka enligt anvisningar på pastaförpackningen, men en minut kortare. Häll av vatten så att ca 1 dl vatten finns kvar i kastrullen.

Tillsätt havregrädde, bönor, kronärtskockor och pesto och rör om tills allt är varmt. Riv citronzest över pastan, pressa över citronjuice och toppa med mandel och gärna färsk basilika eller dill. Servera direkt ur kastrullen.

Spring Run of Hope – där du är!

Spring Run of Hope – där du är!


2020 är ett annorlunda år på grund av Covid-19. Därför väljer Barncancerfonden att erbjuda en virtuell variant av Run of Hope tillsammans med Vitamin Well. På så sätt kan alla vara med och känna sig trygga.

Välj mellan 2 eller 5 km
Under perioden 11-20 september springer du loppet på valfri plats och bidrar i den livsviktiga kampen mot barncancer. Du kan välja att antingen springa distansen 5 km eller 2 km. Det innebär att alla kan vara med på ett tryggt och enkelt sätt och vi hoppas därför bli rekordmånga.

Alla ska kunna delta oavsett förutsättningar
Vi på Springtime Group är en stolt sponsor till Run of Hope. I vårt sociala hållbarhetsarbete ser vi det som naturligt att vara en del i bekämpandet av sjukdomar och förenkla för fysisk aktivitet vid sjukdom. Alla ska kunna delta oavsett förutsättningar och få samma chans till ett långt, hälsosamt och rikt liv. Därför ser vi detta samarbete som oerhört viktigt och värdefullt.

Så här gör du för att delta:
1. Anmäl dig till loppet via länken nedan, anmälan kostar 100, 150 eller 200 kr – du bidrar efter egen förmåga!
2. Ladda ner appen RaceONE på din telefon.
3. Registrera dig som användare i appen.
4. Sök på ”Run of Hope tillsammans med Vitamin Well 5km/2km”
5.Tryck på ”Jag är deltagare”
6. Fyll i din loppkod som du får i ett mejl från Run of Hope efter din anmälan.

Läs mer och anmäl dig här!

Champinjon Stroganoff med timjan och soltorkade tomater

Champinjon Stroganoff med timjan och soltorkade tomater


Recept av Dietistens Val: Kär klassiker i vegotappning. Kommer garanterat blir en ny vardagsfavorit. Koka gärna dubbel mängd och ha som matlåda!

Ingredienser för fyra:
3 dl fullkornsbulgur
300 g champinjoner
ca 60 g burk soltorkade tomater
1 tetra finkrossade tomater á 390g
2 dl crème fraiche, 15 %
ca 3 dl kokta kidneybönor (1 tetra á 380g, sköljda)

Att ha hemma: olja, 2 klyftor vitlök, 1 msk tomatpuré, 1 tsk torkad timjan, salt, peppar, 0,5 msk soja, 0,5 msk dijonsenap

Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen. Skiva svampen i mindre bitar, hetta upp en panna och stek tills de släpper vätska och får lite färg. Häll på lite olja, tillsätt tomatpuré och timjan.  Pressa ner vitlök och låt steka med några minuter.

Strimla soltorkade tomater och tillsätt ihop med passerade tomater, soja, senap, crème fraiche och bönor och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och servera Stroganoffen med kokt bulgur och gärna kokta grönsaker som broccoli eller ärtor.