Så påverkas din prestation av sommarvärmen

Så påverkas din prestation av sommarvärmen


Ju varmare det är, desto svårare är det att prestera inom löpning. Så här påverkar olika temperaturer din prestationsförmåga.

+ 10–15° C
Elitlöpare som gör 2.10 på maran presterar 1–2 minuter sämre tider. Elitmotionärer som springer under 3 timmar på maran springer 4–8 minuter långsammare.

+ 16–20° C
Löpare som springer 10 kilometer på 45 minuter presterar cirka 40 sekunder sämre tider. Elitlöpare gör 1–4 minuter sämre tider på maraton.

+ 21–26° C
Elitlöpare som gör 2.10 på maraton springer cirka 3 minuter långsammare. Elitmotionärer som gör under 3 timmar på maran kan tappa så mycket som 20 minuter på grund av värmen.

+ 27–32° C
Om temperaturen är över +27° C och luftfuktigheten överstiger 70 procent ser man en tydlig nedgång i prestationsförmåga. Om man vill minska den effekten kräver det att man acklimatiserar sig i god tid före sitt lopp.

+ 32° C eller mer
Så höga temperaturer är en ovanlighet i Sverige, men kan förstås vara en realitet på semestern eller under tävlingar i sydligare länder. Måste du ändå springa i hettan så se till att ha koll på vätskebalansen – och var uppmärksam på tecken på överhettning.


Tortillapizza med ärthummus och citron

Tortillapizza med ärthummus och citron


Recept av Dietistens Val: Det här kan vara den snabbaste hemmapizzan vi någonsin gjort. Här har vi byt ut tomatsåsen till en bön- och ärthummus och riktigt gott blev det! Kanske ett nytt sätt att få in mer baljväxter i maten!

Ingredienser, fyra mindre pizzor
1 tetra kikärtor á 380g
3 dl gröna ärtor, tinade
1 citron
1 burk pesto
300 g broccoli
150 g körsbärstomater
4 tortillabröd (Pizza tortilla)
150 g fetaost
65 g rucola

Att ha hemma: olja, en klyfta vitlök, salt, peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop med ärtor, 3 msk olja, juice från en halv citron, 2 msk pesto och en klyfta vitlök. Smaka av med salt och peppar.
3. Bred ärtpeston på tortillabröden.
4. Dela broccoli i mindre bitar och tomat i skivor och fördela på tortillabröden. Smula över fetaosten och grädda i ugnen i ca 7 min eller tills pizzan får lite färg.
5. Strö över rucola, ringla på pesto och pressa citron över pizzan. Servera gärna med pizzasallad.

Följ gärna @dietistensval på Instagram, för mer inspiration!

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Kikärtspannkakor

Kikärtspannkakor


Recept av Dietistens Val: De här pannkakorna där vi mixar ner kikärtor i smeten går hem även hos våra mest kritiska syskonbarn, och när våra recept passerar det nålsögat då vet vi att vi är hemma. Med kikärtor i smeten stiger näringsvärdet betydligt. Mer fiber, protein, järn, zink och magnesium för att nämna några.

Ingredienser för en mindre hög pannkisar
2 tetra kikärtor á 380g
8 dl havredryck
4 dl dinkelmjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja

Gör så här: Häll av och skölj kikärtorna. Mixa medhavredryck, dinkelmjöl, ägg och salt. Stek pannkisar i en klick kokosolja och lägg på hög.

Serveringstips: Varva pannkakorna med ett lass bär och vispad grädde & yoghurt eller kokosgrädde till en tårta. Gott även med jordnötssmör, skivad banan och ringlad honung. Eller varför inte mosade hallon och keso. Välj din favorit!

Hur vi karantänmyser mitt i krisen!

Hur vi karantänmyser mitt i krisen!


Jag blir numera ofta rörd. Kanske är jag skör. Kanske bara trött. Men jag berörs av alla goda krafter som kommer fram mitt i krisen. Och karantänmyset på landet har ju sina fördelar. Ta del av journalisten Henrik Frenkels fortsatta berättelse om ett liv mellan sjukdom och hälsa.

Vad gör Coronan med oss människor nuförtiden? Faktiskt en hel del gott, också. Mitt i all rädsla, oro och otrygghet som jag nog tror att alla känner, inte minst vi i riskgrupperna, så hittar jag glädjeämnen mest varje dag. Jag och min Lena ”karantänmyser” på vårt landställe med brasa, vedklyvning, långa promenader och generösa middagar för två. Eftersom vi i stort sett har slutat konsumera, så lägger vi all tid och alla pengar på god mat. Hemkörd, förstås.

Det är som om vi alla behöver ha en livboj att kravla oss fast vid. Bli påminda om att vi (bara) är människor, och att vi sitter i samma båt.

Men jag tänker också på små lyckokickar jag möter när jag lämnar ”landetbubblan”. Det kan vara ett oväntat leende när man möter någon på gatan som lite ursäktande tar ut det nödvändiga sociala avståndet. Eller alla som hjälper till att köra ut matkassar till äldre och isolerade. Sjuksköterskor som kastar sig in som frivilliga på sjukhusen trots att de för länge sedan lämnat yrket. Och vänner som spontant ringer upp och bara undrar hur man mår.

Det är som om vi alla behöver ha en livboj att kravla oss fast vid. Bli påminda om att vi (bara) är människor, och att vi sitter i samma båt. Jag blir numera ofta rörd. Kanske är jag skör. Kanske bara trött.

Även livet i Alzheimerland känns avlägset, vilket gör mig lite skamsen. Det som tog upp hela mitt liv för bara någon månad sedan, har nu sjunkit tillbaka. Inte ens det faktum att jag får vänta på resultatet från min senaste hjärnröntgen bekymrar mig. Min läkare på Minnesmottagningen på Karolinska Sjukhuset behövs just nu mer akut på annat håll.

Men igår kväll damp ett kort mail ner i min inkorg, som återförde mig till min egen verklighet. Det var från Lars-Erik i Ludvika.

Hej Henrik,
Jag har följt dina poddar och blogg sedan jag såg dig på TV. Det gör ett jättebra jobb. Det är bra för en anhörig att lyssna och höra om andra.”

Jag känner igen hans namn. Går snabbt in på fliken Insamling på min hemsida och kollar igenom alla bidragsgivarna. Ser där hans namn komma in på flera ställen, med lite olika tid emellan. Tänkte, vad konstigt? Varför går man inte in med ett helt belopp på en gång?

Även livet i Alzheimerland känns avlägset, vilket gör mig lite skamsen. Det som tog upp hela mitt liv för bara någon månad sedan, har nu sjunkit tillbaka.

Nu fick jag svaret i mailet igår. Det är en berättelse, en av alla tiotusentals i det här landet varje år, som skildrar hur Alzheimer plötsligen slår ned i – och i många fall sönder – familjer.

Lars-Eriks fru Lena hade stora förändringar på jobbet för några år sedan. Hennes avdelning skulle flytta till utomlands, och hon kände sig otrygg. De enades om att det handlade om stress. Lars-Erik försökte få till en läkarundersökning för sin fru via vårdcentralen, men nekades. Istället kontaktades Företagshälsovården, som ville göra en minnesutredning på Lena. Men då ville inte hon. Många som befarar Alzheimer vill inte ha svart på vitt. Eller släppa ut anden ur flaskan.

I november 2018 kom så beskedet, efter en hjärnröntgen på neurologen på Falu Lasarett. Hans fru Lena hade Alzheimer.

Istället blev det en vanlig läkarundersökning där minnestestet smögs in. Egentligen trodde både Lars-Erik och Lena att det var cystan i hjärnan som spökade, den som upptäcktes redan för 20 år. I november 2018 kom så beskedet, efter en hjärnröntgen på neurologen på Falu Lasarett. Hans fru Lena hade Alzheimer.

Men varför pytsar han in sina bidrag lite då och då till min insamling?
Lars-Erik berättar att han håller på att städa på sitt kontor, och upptäcker att en del går att sälja. Det han löpande får in på sin försäljning vill han skänka till min insamling . Varje gång han får ett belopp går han in och bidrar.

Jag blir alldeles varm, och kastar mig in på insamlingen som jag drog igång i oktober förra året. Den är tänkt att gå till ett större stipendium för forskning som snabbt kan komma patienter till del.

Jag ser att vi fått in 368 000 kr på fem månader. Största bidraget kommer från Hemfrid Vardagsomsorg som lagt in grundplåten på 250 000 kr. Det är stort och helt fantastiskt.

Men när jag scrollar runt bland alla de övriga 165 bidragsgivarna, så möter jag små mikroberättelser om livet med Alzheimer. Det blir som en kör av drabbade och anhöriga. Det handlar oftast om någon vars partner har fått diagnosen.

Jag ser att vi fått in 368 000 kr på fem månader (…) Det är stort och helt fantastiskt.

Eller någon som sett mig på TV prata om det märkliga i att forskningen kring Alzheimer får så förtvivlat lite resurser. Som om man gett upp ansträngningarna att hitta en bot inom överskådlig framtid, och lägger allt på cancerforskning där man kan få fram snabba och lovande resultat.

Det är i det perspektivet man ska se alla de här mindre bidragen till min och andra insamlingar. Ingen som skänker typ 100 kr tror att det ensamt räcker för att lösa gåtan Alzheimer. Se det snarare som ett rop på hjälp. Vi gör vad vi kan. Nu får andra mer resursstarka ta vid.

Och så tänker jag att den enorma mobilisering vi ser över alla gränser för att hitta ett vaccin till Covid-19, kanske kan bli en role model för att ta sig an den exponentiella spridningen av Alzheimer över världen. För Alzheimer drabbar blint, börjar utvecklas redan när du är i 50-årsåldern, långt innan du märkt symtomen, och har ingen bot alls.

Ok, nu är jag tillbaka i Alzheimerland. Börjar hetsa upp mig. Skönt att jag har kvar engagemanget, mitt i allt ”Coronamys” på landet.



Morotssoppa med chili, ingefära och kokos

Morotssoppa med chili, ingefära och kokos


Recept av Dietistens Val: Okej, förutom att den här soppan är enkel, god och perfekt att laga mycket så kommer här lite information av nytta.

Kanske kul att veta är att morot är en av de grönsaker som man skulle kunna säga är nyttigare att äta tillagad än rå. Anledningen är att, när moroten finfördelas och hettas upp, och dessutom intas ihop med fett så kan kroppen ta upp dess innehåll av betakaroten så mycket bättre! Och betakaroten är en antioxidant och också en så kallad provitamin A, som betyder att den kan omvandlas till vitaminet i kroppen.

Ingredienser för 6-8 portioner
2 dl röda linser
2 klyftor vitlök
6 cm ingefära
1 röd chili
1 kg morötter + 2 morötter till
0,5 dl riven kokos
2 tetra kokosmjölk, á 250ml
1 lime, juicen

Att ha hemma: 2 msk rapsolja, 2 msk grönsaksfond, salt och peppar.

Gör så här:
1. Skölj och koka linserna enligt anvisningar på förpackningen, men var noga så de inte kokar för länge och tappar spänsten.

2. Skala och hacka vitlök och ingefära. Hacka chili och slanta alla morötter, utom två.

3. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknat. Tillsätt morötter och fond. Fyll på med vatten så att morötterna precis täcks och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 15 min.

4. Riv de två sparade morötterna grovt och blanda med kokta linser, kokos och lite limejuice.

5. Häll av lite av kokvattnet men spara det. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk, späd med kokvattnet tills önskad konsistens och smaka av med limejuice, salt och peppar.

6. Servera soppan het och toppa med det smaksatta morotsrivet.


6 skäl att äta mer baljväxter!

6 skäl att äta mer baljväxter!


Ta del av Dietistens Val’s 6 skäl att äta mer baljväxter:

1. GOTT: Alltså en god hummus, en kikärtspizza, rostade sojabönor, ångkokta edamamebönor, grön ärthummus, chokladspread på vita bönor, ja du hör ju!

2. PROTEINRIKT: Torkade baljväxter innehåller lika mycket protein som kött och fisk. Dessutom med massa fiber, alltså prebiotika på köpet.

3. VITAMINER & MINERALER: Innehåller gott om b-vitamin som ex. riboflavin som skyddar celler mot oxidation stress. Gott om mineralerna järn, magnesium, fosfor, kalium och zink.

4. KLIMATSMART: Kanske mest hållbara proteinkällan! Dessutom, lång hållbarhet och mindre risk för svinn.

5. MINSKAD RISK FÖR CANCER: Fiberrika baljväxter kan minska risken för tarmcancer, den du.

6. HÄLSA: Baljväxter i maten ger ofta en bättre och mer hållbar mättnad och därmed är det lättare att hålla en hälsosam vikt.

”På tema baljväxter vill vi denna månad dela med oss av våra fem bästa recept på tema baljväxter. Då lovar vi annat än currygryta, vi snackar pizza, pannkaka, smoothie och krispiga biffar!”

PS! För mer matinspiration, följ gärna @dieistensval på Instagram