PODDTIPS: Så lär vi oss tygla vår rädsla!

PODDTIPS: Så lär vi oss tygla vår rädsla!


Vad händer när vi mitt i corona-kaoset grips av rädsla och uppgivenhet? Är det samma typ av chock som drabbar en när man får besked om t ex Alzheimers eller andra allvarliga sjukdomar? Lyssna på ett intressant samtal i en podcast där journalisten Henrik Frenkel intervjuar Micael Dahlen.

Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan och författare till boken Kaosologi, ser stora möjligheter för oss alla, bara vi kan lära oss vad pandemin vill säga oss.

I den här podcasten manar han oss att tänka positivt, eftersom rädslan i sig är epidemisk. Mobiliseringen över hela världen mot Covid-19 kan gynna forskningen även mot andra sjukdomar. Det tekniklyft som vi väntat på i många år, sker nu på några veckor. Och helt plötsligt börjar vi uppskatta det lilla livet, som familj, vänner, naturen och förmånen att få vara frisk.

Läs mer om Henriks blogg och poddar här!

Gå direkt till poddavsnittet här!


Tips! Emma Örtlund – känd från Catwalk – kommer att sommarprata

Tips! Emma Örtlund – känd från Catwalk – kommer att sommarprata


Foto: Mattias Ahlm

Vi på Springtime har ett mångårigt partnerskap med Glada Hudik-teatern och vi har tillsammans gjort flera träningsresor till Monte Gordo i Portugal. Vår ambition är att alla ska kunna vara med på våra aktiviteter och uppleva träningsglädje, på lika villkor.

Måndag den 13 juli kommer Emma Örtlund, som har huvudrollen i Glada Hudik-teaterns omtalade dokumentärfilm ”Catwalk”, att vara sommarvärd i ”Sommar i P1”. Emma har en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Emma har tidigare åkt med på vårt teaterläger i Portugal och det var där hon fann glädjen i att stå på scenen. Tack vare Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern, fick hon sedan möjligheten att medverka i filmen ”Catwalk” som hade premiär tidigare i år.

I en intervju med Sveriges Radio berättade Emma att hennes sommarprat kommer att handla om hennes gymnasieliv, då hon blev utsatt för mobbning. Men även om tiden då hennes mamma blev sjuk och givetvis om inspelningen av filmen Catwalk. Dessutom kommer hon att berätta om varför hon gillar 80-talet.

Emma kommer att sommarprata kl 13.00, 13 juli, i P1 – klicka här

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Vår ambassadör och ledare Mustafa ”Musse” Mohamed kommer att sommarprata

Vår ambassadör och ledare Mustafa ”Musse” Mohamed kommer att sommarprata


Foto: Henrik Brunnsgård

Mustafa ”Musse” Mohamed har i år fått äran att vara en av årets sommarvärdar i ”Sommar i P1”. Han kommer att sommarprata måndag den 3 augusti. Musse är en av Sveriges främsta friidrottare och innehar svenskt rekord i maraton. Missa inte!

I en intervju med Sveriges Radio så berättade Musse att han kommer att prata om sin uppväxt i en nomadfamilj och de kontraster som mötte honom när han flyttade till Sverige från Somalia. Givetvis blir det också många berättelser från löpningens värld; både ljusglimtar och motgångar.

PS! I höst kommer du att kunna träna tillsammans med Musse – både på vårt Training Camp i Portugal och på vår stora löpardag i slutet av augusti.

Anna Ahlqwist ”Årets ledare” hos Springtime

Anna Ahlqwist ”Årets ledare” hos Springtime


När Anna Ahlqwist går fram på scenen på Quality Hotel Friends under Springtimes ledarmiddag och mottar priset för Årets ledare ser hon genuint förvånad ut. Och tacktalet är typiskt för henne. ”Alltså, det här borde gå till varenda ledare på Springtime”. Läs den där meningen igen, men på göteborgska, så blir det rätt.

Varje år delas priset ”årets ledare” ut bland de ledare och instruktörer som är med och bidrar till att Springtimes träningsresor och event får höga betyg hos deltagare. Vår ambassadör Elin Bjärkstedt har här intervjuat Anna Ahlqwist som i januari fick motta priset för 2019. På bilden ovan coachar hon en av våra resenärer under 42,2 kilometer till målgång i New York Marathon. Det är bland annat sådant som gör Anna till en ledare som är värd detta pris.

Våren 2020 är alla resor inställda och för första gången på flera år tillbringar Anna hela terminen på kliniken där hon till vardags jobbar som sjukgymnast i egen etablering. Kontrasten mellan att cykla i västkusttypiskt snöslask med hårda vindbyar till jobbet är stor mot morgonjoggen i Monte Gordos soluppgång. Men Annas drivkrafter är de samma i snålblåst som i varm sand. Med saltstänkta vindar som fond vill hon att blicken ska tändas i människor. Hon söker ett litet ljus- speciellt hos de som inte riktigt visste att de hade det i sig.

Efter 32 år som gympaledare på Friskis & Svettis har hon sett det hända flera gånger. Som när kvinnorna med huvuddukar fått fysisk aktivitet på recept från sin läkare och kom till gympan för första gången, utan gymnastikskor på fötterna. ­”De visste inte ens att man skulle stå och gå i ring först, men de hängde på och hade kul, och fortsatte hela terminen – sådant gör mig glad!”

Anna blev färdig sjukgymnast 1987 men hade egentligen tänkt bli idrottslärare eftersom hon ”gillar att lära ut”. Och att röra på sig uppenbarligen. Hon kommer från en aktiv, men inte sportig, familj.  ”De är mer sådana som påtar i trädgården än idrottar.”

Om Anna berättas att hon aldrig gått, bara sprungit.  ”Jag började gå när min hund blev för gammal för att springa med mig. Då var jag tvungen att promenera med honom och det var faktiskt ganska mysigt att verkligen se omgivningarna.” säger hon på sin lite långsamma västkustdialekt. Den som hört Anna prata vet att hon inte pratar fort, men intensivt. Hon har en densitet i rösten som gör att man vill lyssna klart och definitivt inte avbryta. Pondus kanske, men också deltagande. När Anna samtalar är hon närvarande och på plats. Är något viktigt för henne inskärper hon det.

Sönerna har flyttat hemifrån, alla tre, och hon beskriver det som att saker plötsligt ligger kvar på de platser där hon faktiskt lade dom, och det är både skönt och lite tomt. Nu har hon tid för sin forskning om unga med ryggsmärta och så leder hon sina pass, soma move, yoga och gympa. Hemma hinner hon inte gå på andras pass, och det är ett av glädjeämnena med att vara ledare för Springtime tycker hon, utbytet med alla duktiga ledare. ”Marie på huvudkontoret är fantastisk på att bygga ledargrupper som kompletterar varandra. Alla veckor har olika energi men det är alltid bra.” Vanligtvis gör hon fem-sex veckor per år med Springtime och hennes bredd är stor. Hon håller allt från soma move till vattenjympa, jympa, core, cirkelfys, yoga, stavträning och löpning.

Hon har coachat många löpare genom åren att springa sitt första Marathon, hjälpt folk att förverkliga sin Marathon-dröm. För löpare är hon och har sprungit de sex stora marorna i världen; Boston, London, Berlin, Chicago, New York och Tokyo. Med den meriten är det fantastiskt att se hur Anna är lika genuint imponerad över de motionärer som kanske springer sina första 5 km på en träningsresa. Det är den där intensiteten igen. Hon gör liksom inte skillnad på personers prestationer, när det där ljuset och träningsglädjen tänds i blicken blir hon nöjd, oavsett om det är efter 5 km eller fem mil. Inte undra på att hon är en uppskattad ledare! Det absolut roligaste med att vara ledare tycker Anna är att få möta resenärer och alla de samtal man har, som inte handlar om jobb eller vardagen. Det är något med resorna som gör att man ofta möts på direkt in i samtal om viktiga saker. ”Det är en energi kring träningen som gör att vi verkligen möts! I baren efter träningen, på stavgången eller lite finklädda vid middagen.”

Hon har sprungit maran på sub 4 timmar och på över 8 timmar. Den längre tillsammans med sin pappa som ville testa efter en Springtimeresa. ”Han såg väl Szalkai och blev inspirerad.” Så hon började träna med honom när han var 78 år och de gjorde Berlin och kom i mål långt efter timecapen. De sprang de sista kilometrarna på trottoarerna när sopbilarna börjat städa upp efter loppet, men med tysk ordning hade deras tid ändå registrerats och medaljerna kom i posten. Det blev New york tillsammans också, innan Annas bror (”han är ortoped”) satte stopp för fler långlopp för fadern.

Du verkar ha ett sådant tålamod Anna. Vad gör dig arg?
– Argsint blir jag av Egoism, när folk tar för sig utan att bry sig om andra. Man vet när jag är arg! Jag bodde ett år i Italien och det passade det temperament jag hade då, men jag är glad att jag har en svensk diplomatisk man. Jag har lätt till glädje och är aldrig långsint. För att det ska gå över behöver jag bara slå i några dörrar eller springa runt kvarteret. Snabbt arg och snabbt glad!

Några dagar efter intervjun kommer ett sms: ”Jag glömde berätta om yogan. Den som jordar mig och som jag använder så mycket i mitt jobb- den har jag fått av Springtime. Det är min nya förälskelse. Jag mediterar och yogar varje dag.”

På senare år har yogan blivit en alltmer viktig del i hennes liv. Att med den guidade och fokuserade träningen skapa förutsättningar att stilla sinnet och få tid till återhämtning. Anna kombinerar sin akademiska utbildning och sitt stora intresse för människokroppen i rörelse med sina kunskaper inom yogan. Hon undervisar yogaindividuellt, i grupp och som rehabilitering. Hon utbildar även andra yogalärare i bland annat yogaanatomi.

Vi kan sammanfatta och säga att hon är öppen, intensiv, närvarande, snabb och mångsidig. En tillgång som ledare för resenärer och kollegor, med ett stort Springtimehjärta!

Tre snabba:
Favoritmusik vid löpning?

  • Springer aldrig med lurar, älskar naturupplevelsen.

Favoritmusik att dansa till?

  • Älskar att dansa allt från Tainted love, Just an Illusion, ABBA, Eart wind &Fire till Queen och Schlagerdängor. Född på bästa sextiotalet. Hemma i soffan blir det soul t ex Sade; Flow, Your Love is King….

Om jag var tvungen att äta en maträtt resten av livet skulle det vara….

  • Pasta såklart, och gärna med ett glas vin!


Jag vill vara med i Friskis & Sjukis!

Jag vill vara med i Friskis & Sjukis!


Jag är inte dement. Jag vill inte bli dement. Jag vet inte ens om jag kommer att bli dement. Och jag hatar ordet dement. Ta del av journalisten Henrik Frenkels fortsatta berättelse om ett liv mellan sjukdom och hälsa.

Jag har någon form av kognitiv sjukdom. Samtliga fyra stora minnesutredningar visar på det, liksom en MR-röntgen. Min diagnos är Mild Cognitive Impairment (MCI), vilket översätts till lindrig minnesstörning. Uppemot 50 % av de som har MCI kommer att utveckla Alzheimer. Min läkare berättade när jag fick min diagnos att ”jag ska förbereda mig på att jag kommer att utveckla Alzheimer.”

Jag befinner mig i ett gränsland, som jag delar med många, många tusen andra som fått sin diagnos i ett tidigt stadium. I takt med allt bättre diagnostik kommer man framöver att upptäcka kognitiva sjukdomar i mycket tidiga skeden. Vi är alltså gruppen friska sjuka. Och vi har många friska år framför oss, om vi sköter oss.

Vi fungerar rätt bra i vardagen. Många av våra kognitiva brister kompenserar vi med nya rutiner. Inte försöka göra tre saker samtidigt (för då glömmer man två av dessa). Aldrig lämna spisen när man satt på en platta. Stå kvar vid kaffeapparaten när man tryckt fram en kaffe. Lägga plånbok, mobil och nycklar på varandra i hallen. Ha järnkoll på sin digitala agenda. Googla på personer man ska träffa, inte minst för att känna igen dem. Skriva lappar och listor, listor och lappar.

Många av oss som får en diagnos måste göra ett val. Ska vi bli vår sjukdom, även om vi kan leva med den. Eller ska vi vara i våra friska liv. Läkarna vittnar om att alla som får någon form av Alzheimerdiagnos hamnar i chock. Många blir deprimerade, hamnar i apati, kanske i självömkan. Familjen drabbas sannolikt ännu mer, med tankar om en mörk framtid.

Vi grät över den framtid vi aldrig trodde oss få, lyfte fram all vår oro och värsta mardrömmar.

Jag gjorde mitt val redan efter några dagar. Min Lena och jag åkte ut till landet efter att jag fått det chockerande beskedet att jag ”troligen kommer att utveckla Alzheimer”. Vi grät över den framtid vi aldrig trodde oss få, lyfte fram all vår oro och värsta mardrömmar. Demonerna fick dansa fritt. På söndagskvällen torkade vi våra tårar, snöt oss och bestämde oss för att nu ska vi vara i våra friska liv. (Även om jag så klart märker att Lena någon gång går undan, när hon tror att jag inte ser, och gråter en stund.)

Jag är alltså ”friskt sjuk”, och gör allt vad jag kan för att styra mitt eget öde. Min läkare har hjälpt mig lite på traven med sk symtomlindrande medicin som dopar mina synapser. Jag tränar som en 30-åring, sover som ett barn med hjälp av medicin, äter sunt, lever sunt, håller igång hjärnan och tvingar mig att vara i sociala sammanhang. Det är check och kryss i varje ruta. Till och med sockret har jag lämnat. Många menar ju att Alzheimer egentligen borde kallas för diabetes 3.

I takt med allt bättre diagnostik kommer man framöver att upptäcka kognitiva sjukdomar i mycket tidiga skeden.

Googla på ”demens” så är definitionen utan sinne. Vem vill ha utan sinne stämplat i pannan? Alla säger att namnet Alzheimer är stigmatiserande. Jag tror att det är ordet dement som skrämmer oss. Det här att sakta förlora sina förmågor. Först närminnet. Sedan möjligheten att hitta. Förmågan att inte klara sig i vardagen utan hjälp. Och så pang har du bilden som du matats med i alla filmer och TV-reportage. Rullstol. Tom blick. Salivsträng.

Ändå är det så att om man, som jag, fått en diagnos på någon form av kognitiv sjukdom, så styrs man hela tiden mot ordet DEMENT. (Och det blir min poäng denna gång i bloggen.) Alzheimer är en demensjukdom. På samma sätt som man kan ha cancer, men inte är cancer, så är det med demens. Man kan ha sjukdomen, men man är inte dement. (Hoppas poängen är upplockad!)

Om man med en färsk diagnos vill veta mer, hamnar man snabbt hos Svenskt Demenscentrum, en stiftelse som jobbar på uppdrag av Socialstyrelsen och finansieras av regeringen. Det är en fantastisk faktabas om allt som har med demens att göra. (Där finns även en filmad intervju med mig). De ger även ut handboken ”För dig med demenssjukdom”. Allt där är vällovligt, kunnigt och pedagogiskt. Och allt går ut på att man kommer att förlora sina sinnen.

Alzheimer är en demensjukdom. På samma sätt som man kan ha cancer, men inte är cancer, så är det med demens.

Men har man en tidig diagnos, så är det inte den klubben jag vill hänga med i första taget. Som anhörig finns det mängder av föreningar, facebook-grupper och digitala stöd. Det är en värld av kunskap, gemenskap, frustration, tröst och styrkekramar. För dig som patient med en tidig diagnos, och med ambitionen att hålla dig i det friska livet, finns nada utöver käcka klappar på axeln och patroniserande uppmaningar att omfamna livet.

Det är som om hela sjukvårdssystemet bara sitter och väntar på att få välkomna dig in i demensvärlden. Där finns resurserna, verktygen och kunskapen. Och då kan de som jobbar med omsorg göra lite nytta. Men vi som vill hålla oss friska, och behålla vår friska identitet, får klara det på egen hand.

Det är som om hela sjukvårdssystemet bara sitter och väntar på att få välkomna dig in i demensvärlden.

Visst, det finns en hel värld av livsstilsprofeter som tjänar stora pengar på att predika att du kan besegra din sjukdom via tro, hopp och lite kosttillskott. Storsäljaren är Dale Bredesens Slutet för Alzheimer, enligt reklamen ”en banbrytande flerstegsplan för att förhindra och hejda alzheimer genom att ge oss kontroll över de 36 faktorer som triggar sjukdomen”. Jag blir sjuk bara jag tänker på allt jag måste göra för att hålla mig frisk.

En av mina bästa vänner är Johan Holmsäter. Han startade för över 40 år sedan Friskis & Svettis, ett livsverk väl i klass Ingvar Kamprads Ikea. (Frånsett att Kamprad blev multimiljardär. Det blev inte Johan.) Jag kom att tänka på Friskis häromdagen, när jag ömkade mig över att vi friska sjuka är en bortglömd grupp. Varför inte starta ”Friskis & Sjukis”, en förening där patienter med tidiga diagnoser får stöd och hjälp att vara friska. För det här med demens gör ingen glad. Eller frisk.

Henrik berättar löpande om sin resa mellan sjukdom och hälsa här på vår sajt. Läs hans tidigare inlägg här.
På hans egen hemsida finns också fler bloggar och information.


Handla hälsosamt

Handla hälsosamt


Det vi lägger i kundkorgen är ofta det som även hamnar på tallriken. Så visst finns det mycket att vinna på att redan i butiken göra hälsosamma och smarta val.  Men vad ska vi då välja i butiken om vi månar om vår hälsa? Jo, här kommer våra dietister, Johanna och Carolines, bästa tips att ta med sig på butiksrundan.

En hälsosam livsstil handlar om det vi gör ofta, eller som vi brukar säga – det är vad du äter oftast som spelar roll. Så vill du äta hälsosamt är det vardagsmaten du ska fokusera på! Sen finns det absolut utrymme kvar för just det som du tycker speciellt mycket om, som nybakta kanelbullar, om du frågar oss. Hälsosamma matvanor är en stor del i att leva hälsosamt. Men att ändra vanor är inte alltid lätt, låt det få ta tid och ta små steg i taget.

Matvanor är just en vana, och vill du testa våra tips så börja gärna med det första och när det blivit till en vana hos dig så kan du gå vidare till tips två osv.

  • Mer grönt – Ät mer grönsaker, bär och frukt. Minst 500g om dagen men gärna mer. Välj i säsong och i olika färger och glöm inte frysdisken- frysta grönsaker och bär är precis lika nyttiga som färska, om inte mer. I butiken: satsa på hållbara grova grönsaker som rödkål, vitkål och morot och gör en veckosallad som står klar i kylen. Köp frysta ärtor och blanda ner sista minuten på kokvattnet och lägg gärna till tinade bär till din frukost.

  • Mer fullkorn – Ät mer fullkorn från bröd, matgryn och flingor. Fullkorn mättar inte bara bättre det bidrar även med vitaminer, mineraler, fiber och innehåller viktiga bioaktiva ämnen som är värdefulla för vår hälsa. I butiken: Välj matgryn istället för ris, välj fullkornspasta och titta efter bröd där första ingrediensen är ett fullkornsmjöl.
  • Bra flingor – Ät gärna gryn och flingor till frukost eller mellanmål, de bidrar med viktiga fiber, mineraler och mättar bra. I butiken: Titta efter flingor som innehåller max 7g socker/100g och där första ingrediensen är fullkorn.
  • Mer fisk – Livsmedel med marint ursprung är unika i sitt innehåll av så kallade långa omega 3- fettsyror och vitamin D, som båda kan vara svårt att få i sig på annat håll, så ät gärna fisk minst tre gånger i veckan. I butiken: Titta efter miljömärkningarna KRAV, MSC och ASC och variera gärna ditt val av fisk. Genvägar till mer fisk är makrill i tomatsås på mackan, tonfiskröra och varför inte stoppa gaffeln i sillburken som en liten förrätt då och då?!
  • Bra bröd – Att äta bröd kan vara ett bra sätt att få i sig viktigt fullkorn. Fullkorn betyder att alla delar av sädesslaget används. Fullkornsmjöl innehåller mer vitaminer, mineraler och fiber jämfört med ett vitt mjöl. Kvinnor behöver äta ca 70g fullkorn/dag och män 90g. Det motsvarar ungefär 2 skivor knäckebröd och en portion havregrynsgröt.  De flesta knäckebröden är bakade på 100 % fullkorn. I Butiken: titta efter bröd som är bakade på minst 50 % fullkorn och passa även på att titta efter sockerinnehållet som max bör vara 5g/100g.  
  • Mer grönt protein – Att lägga till mer bönor, ärtor och linser i vardagsmaten är en bra vana. Gott om protein, vitaminer och mineraler. Dessutom är baljväxter rika på fiber som gör att du lättare håller dig mätt och belåten under en längre tid och även fungerar som prebiotika- alltså nyttig näring för tarmfloran. Byt gärna ut lite av köttet mot baljväxter så blir det en vinst både för hälsan och klimatet. I butiken: Köp bönor på tetra och blanda i pastasåsen, tacosen eller grytan. Snabbtipsen är att köpa bönpasta eller färdig hummus och bra på smörgåsen.

Vill du ha tips på hälsosamma, goda och enkla recept – kika vidare på sajten här under blocket mat och följ oss gärna på @dietistensval
Inom kort kommer ni även kunna köpa vår kokbok ”Dietistens Val – vardagsmat som gör skillnad” med över 75 klimatsmarta och hälsosamma recept här i butiken på Springtime Friends.

Kramar / Johanna och Caroline, Springtimes dietister

Ps. vill du höra mer av oss eller kanske äta vår mat – häng med oss på någon av våra resor som vi gör tillsammans med Springtime – vad sägs om en vecka i Sälen, en weekend camp, en vecka på Mallorca eller kanske hänga med på någon av höstens en-dagars event The Camp – läs mer här!